Descoperire epocală: piramide europene mai vechi decât cele egiptene. În Polonia, arheologii au descoperit două morminte megalitice vechi de peste 5 500 de ani, care ne învață mai multe despre practicile funerare și abilitățile inginerești ale uneia dintre cele mai vechi societăți agricole din Europa.
Descoperire epocală: piramide europene mai vechi decât cele egiptene. Se află nu departe de România
Structurile - numite uneori „piramide poloneze” sau „morminte ale uriașilor” datorită formei lor triunghiulare, monumentale - au fost descoperite în satul Wyskoć din provincia Wielkopolska.
Descoperirea a fost făcută de arheologii de la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań în timpul unui studiu de teren efectuat în mod regulat cu ajutorul tehnologiei de teledetecție.
Mormintele, a căror existență a fost confirmată prin săpături, au fost construite de cultura Funnelbeaker, o societate neolitică caracterizată prin ceramică și înmormântări monumentale.
Citește și: Secretele ciudatelor piramide din Sudan. Mai numeroase decât cele din Egipt. Cui au fost dedicate?
Piramidele europene au fost ridicate cu aproape un mileniu înainte de prima piramidă egipteană cunoscută, cea în trepte a faraonului Djoser de la Saqqara, construită de arhitectul Imhotep, în perioada 2667-2488 î.Hr., adică acum 4.500-4.600 de ani.
Noile descoperiri sunt cele de-a doua de acest fel identificate în regiunea Wielkopolska, prima fiind în 2019.
Piramida în trepte a lui Djoser de la Saqqara este cea mai veche astfel de structură din Egipt - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Cu o lungime de până la 200 de metri și o înălțime de aproximativ patru metri, mormintele au fost construite în forme trapezoidale alungite, cu fronturi estice largi și înalte care se îngustează în „cozi” vestice conice și joase, scrie archaeologymag.com.
Arheologii cred că o astfel de dispunere ar fi putut avea o semnificație simbolică și indică o înțelegere avansată a designului spațial.
Structurile erau aliniate la direcțiile cardinale, semn al unei înțelegeri sofisticate a astronomiei.
Mormintele au fost încadrate cu pietre uriașe, dintre care unele cântăreau până la 10 tone.
Piramida lui Djoser, mai „tânără” cu un mileniu
Deși nu dispuneau de echipamente moderne, constructorii au reușit să transporte aceste bolovani, probabil prin metode cu tehnologie redusă, dar eficiente, folosind sănii și forța umană.
Cele mai multe dintre aceste pietre au fost pierdute sau mutate de-a lungul secolelor, pe măsură ce popoarele din jur le-au refolosit.
Citește și: Misterul construirii piramidelor, descifrat. Care este secretul din cel mai vechi papirus egiptean?
„Oamenii au avut nevoie de pietre de mii de ani, așa că, în mod natural, le-au luat și le-au împărțit. În consecință, obiectele au fost destul de puternic degradate”, a declarat pentru PAP Artur Golis, specialistul șef al Complexului de parcuri peisagistice pentru conservarea naturii și a peisajului din provincia Wielkopolska.
Chiar dacă poporul Funnelbeaker pare să fi trăit în comunități destul de egalitare, membrii cu o importanță socială sau spirituală semnificativă - cum ar fi liderii tribali, șamanii sau preoții - erau îngropați în interiorul mormintelor.
Mormintele conțineau probabil un singur corp, așezat pe spate, cu picioarele întinse spre est, și obiecte funerare precum ceramică, topoare de piatră, ornamente din cupru sau vase de opiu.
Cinci locații probabile au fost indicate de arheologi în timpul cercetării, dintre care două au dezvăluit structuri funerare.
Doar una dintre acestea a fost excavată până în prezent, însă cercetătorii speră că locațiile rămase vor oferi mai multe informații despre viața socială și spiritualitatea din Polonia neolitică.
Citește și: Enigma piramidei holografice, straniul fenomen din Ceahlău. Se crede că e muntele sacru al dacilor
Majoritatea monumentelor de acest tip au fost descoperite în regiunea Kuyavian din nord-vestul Poloniei și, prin urmare, descoperirea din Wielkopolska este extrem de semnificativă pentru istoria regională.
Aceste „piramide poloneze” sunt unele dintre cele mai mari structuri funerare preistorice din Polonia și reprezintă o dovadă rară a celei mai timpurii construcții europene de monumente.
Pentru moment, situl este închis publicului în timp ce săpăturile continuă. Orice planuri viitoare privind accesul publicului vor depinde de evaluările de conservare și de descoperirile arheologice.
Aceste monumente antice amintesc de o societate care, deși se afla în epoca de piatră, era remarcabil de ingenioasă, organizată social și respectuoasă față de morți.