Un inel vechi de 2.300 de ani i-a uluit pe arheologi. Bijuterie a fost descoperit în vechiul Oraș al lui David din Ierusalim, denumirea istorică dată unui sit arheologic din Cetatea Veche a Ierusalimului
Un inel vechi de 2.300 de ani i-a uluit pe arheologi. Bijuteria, găsită în Cetatea Ierusalimului
Este a doua descoperire de acest fel în același loc în ultimul an, a anunțat miercuri, 21 mai, Autoritatea Israeliană pentru Antichități (AIA).
Dimensiunile reduse ale inelului, din aur și încrustat cu o piatră prețioasă roșie, indică faptul că acesta a aparținut unui tânăr care locuia în Ierusalim în perioada celui de-Al Doilea Templu, în urmă cu peste două milenii, a declarat organismul arheologic de stat.
Membrul echipei de săpături care a găsit inelul a crezut inițial că este o bijuterie modernă care a fost scăpată de cineva care lucra la săpături.
Citește și: Ce reprezintă Drumul Crucii din Ierusalim? Care sunt cele 14 opriri de pe parcursul său?
Ambele inele au fost dezgropate în fundațiile unei clădiri mari, fapt care indică bogăția ocupanților săi, potrivit jns.org.
„Când am ținut acest inel în mână, am simțit că face parte din istoria mea. Am simțit că pot să ating și să mă conectez cu oamenii care au trăit aici, în Ierusalim, cu mii de ani în urmă.”, a declarat Rivka Lengler, prezent când a fost descoperit inelul.
Inelul a fost datat din perioada celui de-Al Doilea Templu din Ierusalim - Foto: jns.org
Inelul a fost cel mai recent dintr-o serie de piese de bijuterie din perioada elenistică timpurie descoperite în situl aflat chiar în afara zidurilor Orașului Vechi.
Cercetătorii cred că bijuteriile au fost probabil îngropate la acea vreme, ca parte a unei practici bine cunoscute care simboliza trecerea de la copilărie la vârsta adultă.
Citește și: Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt? Care este ritualul Patriarhului Ierusalimului?
„Este pentru prima dată când găsim în Ierusalim un ansamblu atât de mare de bijuterii din aur din acea perioadă”, a declarat Efrat Bocher, unul dintre managerii săpăturilor.
„Această bogăție afișată este foarte rară în orice strat arheologic și atestă bogăția Ierusalimului și nivelul de trai ridicat al locuitorilor orașului în această perioadă”, a adăugat el.
Potrivit cercetătorilor, bijuteriile care combinau aurul cu pietre prețioase viu colorate erau obișnuite în această perioadă, când moda era influențată de țările estice, precum India și Persia, și de comerțul din regiune care a rezultat în urma cuceririlor lui Alexandru cel Mare.
Citește și: Arheologii ar putea să fi găsit locul exact unde a fost îngropat Iisus Hristos. Dovezi tulburătoare
„Descoperirea inelelor din aur din timpul celui de-Al Doilea Templu din Orașul lui David este o dovadă tangibilă a bogăției, frumuseții și importanței Ierusalimului, chiar și cu mii de ani în urmă”, a declarat Eli Escusido, directorul AIA.