Aproape jumătate de milion de elevi vor primi în zilele următoare banii de burse pentru luna martie. Având în vedere că școlile urmează să facă plățile pentru salariile profesorilor de vineri, 12 aprilie, pentru că ziua de salariu, 14 aprilie, este duminică, și elevii ar putea primi bursele vineri sau, în alte cazuri, luni pe 15 aprilie, potrivit unor surse citate de Edupedu.ro.
Suma pentru bursa de merit variază de la un județ la altul, în funcție de vacanța mobilă din februarie. Bursa de merit ar urma să fie pentru prima dată plătită integral elevilor, în cuantumul stabilit de lege, adică 450 de lei, pentru elevii din București și 27 de județe, care au avut săptămâna de vacanță de schi în luna februarie exclusiv.
Vineri intră bursele de merit pentru elevii din 27 de județe. 450 de lei pentru notele mari
Pentru elevii din 14 județe, care au avut vacanța începând din 26 februarie, bursa de merit ar urma să fie de circa 429 de lei, pentru că aceasta se calculează în funcție de numărul de zile din lună, iar o zi din vacanța acestora a fost în luna martie – vineri, 1 martie.
Sumele au fost confirmate de mai multe școli pentru Edupedu.ro.
Situația este similară și pentru elevii care primesc bursele tehnologice de 300 de lei pe lună. Cei din București și 27 de județe vor primi cuantumul minim prevăzut de lege, de 300 de lei, iar ceilalți – circa 286 de lei.
De anul școlar viitor, acordarea burselor ar putea fi modificată. Un proiect de metodologie nouă lansat de Ministerul Educației prevede ca bursa de merit să fie acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50 și prevede și o bursă de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7.
Atât cei cu medii peste 9,50, cât și cei cu medii peste 7 vor primi bursele în limita a 30% din totalul de elevi din clasă.
În plus, prezența la școală și media 10 la purtare ar urma să fie condiții obligatorii pentru bursele școlare. La mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică pe luna respectivă.
Tăierea burselor elevilor cu medii sub nota 5 a provocat un întreg scandal. Vor fi clase fără burse
Într-o analiză asupra proiectului de Ordonanță de Urgență de modificare a noilor Legi ale învățământului Deca-Iohannis, Avocatul Poporului îi cere pentru a doua oară Ministerului Educației condus de Ligia Deca să arate „modalitatea clară și fundamentată prin care s-a ajuns la validarea pragului de 30%”.
„Am fi interesați de eventualele studii realizate în acest sens, precum și concluziile obținute cu această ocazie”, solicită Avocatul Poporului, potrivit edupedu.ro.
Concluziile Avocatului Poporului cu privire la noul sistem de burse propus de Ligia Deca:
Citește și: Ce venituri infime trebuie să aibă o familie ca elevul să ia bursă socială. Ce documente depui
„Nu putem fi de acord ca, la nivelul unei clase, bursele de reziliență și bursele de merit, care se acordă în baza unor criterii clare, să facă obiectul unui procent din efectivul elevilor”.
Culmea ironiei
„Apreciem că pragul [de 30% dintr-o clasă – N.Red] se impune a fi eliminat, iar bursele de merit și de reziliență să fie acordate exclusiv potrivit condițiilor stabilite de art. 108 alin. (18)”.
„Din analiza proiectului rezultă că pragul de 30% va include acum și bursele de reziliență împreună cu cele de merit. Asta înseamnă că pot exista și situații în care în unele clase, cu medii mari, să se atingă procentul de 30% doar din mediile de peste 9,50, caz în care nu ar mai primi bursa de reziliență cei cu medii între 7 și 9,50.