Sindicaliștii ies în stradă. Liderii, plătiți de Ministerul Educației fără să treacă pe la cursuri

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.03.2023 - 10:22
Sindicaliștii ies la proteste - Foto: Foto: INQUAM PHOTO, Călin George

Sindicaliștii din educație ies în stradă având o serie de nemulțumiri, majoritatea veridice. Unii dintre ei sunt în conflict de interese, dat fiind că primesc un cadou nemeritat chiar de la Ministerul Educației împotriva căruia protestează.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Peste 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" vor protesta miercuri, între orele 12:00 şi 13:00, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de salarizarea din sistem, informează un comunicat al celor două organizaţii sindicale.

"Sindicaliştii "FSLI şi FSE "Spiru Haret" cer de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii - cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât toate categoriile de salariaţi din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022;

identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar; adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998", se arată în comunicatul transmis de cele două federaţii sindicale.

Plătiți ca profesori, dar nu predau

Newsweek România a scris despre conflictul de interse în care se află unii dintre liderii sindiciali care sunt plătiți de Ministerul Educațiiei deși nu profesează deloc sau doar parțial. 

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Educației spune că legea îi permite să plătească sindicaliștii ca profesori deși aceștia nu predau. 

Liderii, plătiți de Ministerul Educației fără să treacă pe la cursuri

„Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, reglementează la art. 263 alin. (10) posibilitatea ca persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ să beneficieze de degrevare de post didactic/normă ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ”, explică Ministerul Educației pentru Newsweek.

În total, Ministerul Educației oferă peste 128 de norme didactice pentru care sindicaliștii iau bani fără să predea. Normele sunt publicate în exclusivitate în linkul de mai jos:

Citește și: EXCLUSIV Ministerul Educației plătește 128 norme didactice sindicaliștilor care nu trec pe la școală

Ce mai solicită sindicaliștii

De asemenea, sindicaliştii solicită aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri, subliniind, de asemenea, că în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate.

Alte solicitări ale FSLI şi Federaţiei "Spiru Haret" vizează: remedierea anomaliilor actuale în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaţilor care ocupă funcţii de execuţie; instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

Citește și: Sindicaliștii din Educație își păstrează privilegiile. Plătiți ca profesori, deși nu predau la clasă

Protestele vor avea loc în următoarele zile şi în alte municipii-reşedinţă de judeţ, astfel: miercuri, 29 martie, în Mureş şi Hunedoara, 30 martie - Brăila, Dâmboviţa şi Dolj, iar pe 31 martie 2023 - Suceava.

Cele două federaţii sindicale anunţă că pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor vor continua şi în luna aprilie 2023, iar în luna mai se va desfăşura un marş de protest în Bucureşti, în ultima decadă a lunii mai fiind programată declanşarea grevei generale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te