Profesorul Azamfirei a recurs la o practică imorală pentru a obține al treilea mandat de rector. Legea spune că rectorii au dreptul la doar două mandate. Dar tot legea lasă o portiță de salvare pentru cei care se vor eterni la conducerea univesităților. Legea Educației spune că o persoană poate candida doar pentru “două mandate succesive, complete”, de câte 4 ani.
În 2019, Azamfirei se îndrepta spre finalului celui de-al doilea mandat. Pentru a nu avea un al doilea „mandat complet” cum spune legea a decis să se suspende o lună. Astfel, mandatul nu era întreg și Azamfirei putea să candideze la un al treilea mandat.
„În aceste condiții, 5 rectori s-au suspendat o lună din funcție, ca să plece în delegații MAE în destinaţii exotice ca Maldive, Burundi sau Capul Verde. Alți doi s-au suspendat, tot pentru o lună, ca să predea în China sau să facă activitate de consilier în Bosnia Herțegovina...
Azamfirei s-a suspendat din funcția de rector între 27 aprilie 2018 și 2 iunie 2018, adică într-o perioadă diferită față de cea în care s-a desfășurat delegația din Maldive. Contactat de Libertatea, Azamfirei a declarat că nu știe dacă va candida pentru al treilea mandat de rector. Universitarul a explicat că s-a suspendat pentru a putea merge într-un turneu internațional, organizat de Ministerul de Externe”.
Leonard Azamfirei, la seminarul din Maldive (cu numărul 3) /libertatea.ro
În decembrie 2019 Leonard Azamfirei a anunțat că s-a decis și va candida pentru al treilea mandat.
“Proiectele strategice mari începute trebuie continuate și dezvoltate. Proiectele noi, unele deja menționate iar altele care vor apărea pe parcurs trebuie inițiate și puse în aplicare într-o instituție puternică, cum este universitatea, unde nu este loc de experimente. Din aceste motive vă anunț public intenția mea de a candida la concursul pentru poziția de rector pentru mandatul 2020-2024”, a zis Azamfirei..
El a câștigat alegerile la care nu a avut contracandidat în primăvara acestui an.