VIDEO Cât de mult trebuie să se implice părinții în rezolvarea temelor copiilor?

DE Mihai Duță | Actualizat: 08.04.2025 - 11:51

În zilele noatre părinții sunt tot mai ocupați, iar problema temelor de acasă pentru copii este una foarte serioasă. Psihologul Keren Rosner a explicat la Newsweek Life ce trebuie să facă părinții pentru a-și ajuta cât mai eficient copiii.

SHARE

În zilele noatre părinții sunt tot mai ocupați, iar problema temelor de acasă pentru copii este una foarte serioasă. Psihologul Keren Rosner a explicat la Newsweek Life ce trebuie să facă părinții pentru a-și ajuta cât mai eficient copiii.

VIDEO Cât de mult trebuie să se implice părinții în rezolvarea temelor copiilor?

Newsweek Life: Cât de mult ar trebui să se implice părinții la rezolvarea temelor? Există extreme. Unii nu se ocupă deloc, alți părinți fac inegral temele copiilor.

Keren Rosner, psiholog: Da, cred că este problema copiilor din ultimele generații care nu știu să își facă temele singuri, nu sunt învățați să își facă temele singuri și părinții apelează foarte ușor la meditator.

Citește și: VIDEO Cât de nocive sunt pedepsele în educația copiilor? Ce trebuie să știe părinții și bunicii

Din clasa întâi sau a doua copilul începe să aibă meditator la toate: să-l învețe să scrie, să-l învețe să socotească, să îi facă temele de la clasă. Dar acest lucru nu este corect, pentru că el nu învață să fie responsabil, el va învăța că temele sunt făcute pentru că îi cere părintele, nu pentru că este obligația lui, responsabilitatea lui. 

Citește și: VIDEO Cum convingi un copil de până în 3 ani să se spele, să se îmbrace și să meargă la grădiniță

În primul rând, copilul trebuie să fie învățat că are o zonă de lucru, zonă în care nu are nu au acces jucăriile, telefonul, nu au acces pisicile, nu stă să se uite la desene animate și din când în când mai scrie un cuvânt, ci să fie zona lui, biroul lui unde studiază. Nu trebuie să stea acolo excesiv, pentru că un copil dacă intră la ora trei și stă acolo până la ora șapte se va plictisi. Copilul trebuie se știe că are un timp limitat în care trebuie să își facă temele. În primul rând, el trebuie să încerce să își facă singur temele și părintele să intervină acolo unde copilul nu înțelege.

Citește și: Schimbarea orei afectează somnul și apetitul copiilor. Ce să facă părinții cu câteva zile înainte

De multe ori, părintele nu știe cum ar trebui să îi explice copilului, se enervează și se produce un fel de cerc vicios. Copilul nu vrea să facă temele singur, apelează la părinte, părintele este nervos, copilul devine tensionat și atunci în fiecare zi este o situație de ceartă și de nemulțumire legată de teme. Astfel, copilul se învață că temele sunt groaznice, că este foarte greu să-ți faci temele, este neplăcut și, în timp, nu își mai face temele.

Copilului trebuie să i se explice că fiecare are responsabilitate: părintele merge la serviciu, bunica face mâncare și el trebuie să-și facă temele, că are un timp și un loc în care să studieze. 

Cred că este varianta cea mai bună, pentru că dacă ne aducem aminte, noi am fost în această situație de a face temele singuri și părinții au intervenit doar atunci când nu ne descurcam. Și cred că a fost cea mai bună variantă pentru că acele informații au rămas, le-am înțeles și ne-au ajutat pe parcursul vieții, nu doar pentru a obține o notă.

Acum există varianta after school, copiii merg acolo și învață. Drept să vă spun, eu nu prea sunt de acord cu varianta asta. Copilul ar trebui să aibă și momentele lui de solitudine, de a învăța singur, de a studia și de a fi preocupat de ceva, de a-și găsi un domeniu care să-l atragă. Fiind în grup, cred că este puțin probabil ca el să fie interesat de un anumit subiect atunci când sunt și alți copii și unul vrea să se joace, altul își citește lecția, altul cere explicații. Nu cred că e varianta cea mai bună, dar este o situație de compromis.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te