„Au oamenii ăștia un talent fantastic să facă praf orice șansă de creștere salarială reală. Sustenabilă. N-au înțeles nimic din ce s-a întâmplat în ultimul an. Dacă meseria de profesor nu mai e atractivă pentru tinerii absolvenți, asta e și din cauza sindicatelor, care au dus în derizoriu drepturile profesorilor.
În primul rând, majorarea salariilor trebuie făcută în acord cu nivelul de dezvoltare economică. Ori, la noi, economia privată, aia reală, care susține tot aparatul de stat, abia își mai trage sufletul. De unde măriri, domnilor sindicaliști? Ca mâine, poimâine, să crească prețurile în așa fel încât creșterile salariale să nu mai însemne nimic?”, a scris Marcel Bartic, un cadru didactic cu 10 ani de experiență în învățământul românesc de stat și particular, director al unui liceu privat din București.
Marcel Bartic susținue că e nevoie de un pic de credibilitate din partea sistemului când cere mărirea salariilor.
„Sigur ca e nevoie să investim în educație. Evident că profesia asta trebuie să fie una atractivă și financiar. Dar nu așa, otova. În condițiile în care au fost atâtea exemple de colegi de-ai noștri care nu au mișcat un deget pentru elevii lor din martie încoace, sindicatele vor acum să-i recompensăm pentru asta? Serios? Amenință cu greva? Păi sunt unii într-o grevă continuă de vreun an de zile!
Revendicările astea sunt o jignire adusă profesorilor care își fac treaba cu responsabilitate. Și sunt. Destui. Și dacă vrem să-i păstrăm la catedră trebuie niște strategii serioase de motivare nu pomenile astea ridicole.
Uite, spre exemplu, nu i-am auzit pe domnii sindicaliști să pună presiune pe autoritățile locale. Vrei ca scoala de la tine din sat sau din cartier sa aibă rezultate? Caută-ți profesori buni și motivează-i să rămână acolo. Dacă sunt bani pentru panseluțe și crizanteme la trei sute și ceva de lei bucata, sigur se găsesc și pentru decontarea navetei făcute de profesori. Sau acoperirea cheltuielilor cu chiria. Sau, poate, un plan de asigurare a unei locuințe. Că, altfel, omul ăla îți pleacă”, a scris profesorul.
Acesta a dat și un exemplu concret: „Ai un profesor sau un învățător foarte bun în școală? Bravo. Ce-ar fi, domnule primar, să aloci niște fonduri prin care să-i recompensezi pe oamenii ăștia. Să premiezi excelența didactică, vocația, creativitatea și pasiunea pentru munca la catedră? Nu ai nevoie de fișa aia penibilă de evaluare, prin care toată lumea primește la grămadă calificativul Foarte bine.
Sunt de la tine din sat, îi știe și-i respectă toată lumea. Dacă te lași în baza sindicatelor, omul ăla va fi plătit la fel ca nepricopsitul care a trimis câteva teme pe whatsapp în ultimele luni. Și tot tu te intrebi de ce nu-ți rămân profesorii buni în școală?”
Marian Godină și-a făcut public salariul
Cunoscutul polițist din Brașov a criticat, pe 3 ianuarie, faptul că unii polițiști au ieșit în stradă, pentru a cere salarii mai mari.
„Întorcându-ne în timp până la ordonanța 13, cea prin care oamenii răi nu prea mai puteau ajunge la închisoare, asta prin numeroase piedici aduse inclusiv polițiștilor, constatăm că practicarea meseriei acestora, cea pe care mulți o aleseseră din vocație, era afectată grav.
Ați văzut atunci proteste ale sindicatelor polițiștilor? Că doar le era afectată munca, iar vocația aia de a prinde infractori și a-i trimite la pușcărie le era profund alterată. N-ați văzut.
Cu toate astea, au ieșit atunci în stradă câțiva polițiști, alături de societatea civilă. Tot respectul pentru ei, acelea au fost niște proteste pentru niște principii, nu pentru câștiguri materiale”, a scris Marian Godină.
„Într-o țară în care pandemia a lăsat mii de oameni șomeri și a afectat grav alte mii, unul ca mine, care a avut salariu întreg toată perioada asta, să iasă în stradă strigând că vrea salariu mărit mi se pare rușinos și imoral.
Iar faptul că polițiștii nu au protestat împotriva ordonanței 13, dar o fac pentru creșteri salariale, mă întristează și îmi arată că tot stomacul primează în fața principiilor. Stomac care oricum nu e gol, ci e, probabil, doar hapsân”, a completat polițistul din Brașov.