Toate minciunile din discursul Vioricăi Dăncilă despre educație

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.08.2019 - 12:59

Deși se poticnește puternic în limba română, Viorica Dăncilă vrea să ducă învământul românesc pe cele mai înalte culmi de dezvoltare.

SHARE

 În discursul susținut în cadrul Congresului Extraordinar al Partidului Social Democrat de desemnare a candidatului la alegerile prezidențiale, premierul s-a lăudat cu lucrurile făcute pentru Educație.

„Vreau educație și sănătate pentru fiecare român. Reformele în sistemele de sănătate și învățământ trebuie susținute...  Avem nevoie de un act educațional modern, capabil să dea României noile generații de tineri profesioniști. Voi da substanță reformei în educație. Am început prin creșterea salariilor profesorilor. Am construit creșe și grădinițe noi, am modernizat unități de învățământ, am adus fonduri europene pentru creșterea calității învățământului superior.

Am dezvoltat învățământul dual și am derulat proiecte cu finanțare națională și europeană pentru elevii aflați în situații dificile, însă avem nevoie de o modernizare autentică, stabilitate în sistem și întreruperea ciclului nesfârșit de reforme și viziuni. În România, educația trebuie să facă saltul spre un sistem modern, o viziune pe termen lung și un program coerent. Copiii noștri sunt cea mai de preț resursă a țării și avem datoria să-i pregătim pentru viață, să sprijinim viitoarele generații de tineri profesioniști care să ducă România mai departe”, a spus Dăncilă, potrivit psd.ro.

Și acum minciunile:

1.    „Am construit creșe și grădinițe noi”, zice Dăncilă. Prin PNDL, PSD a construit 54 de grădinițe și creșe din 864 promise.

2. Dăncilă vrea să facă reforme (sau să le dea substanță), dar ministru al Educației a fost propus Ștefan Valeca, care a condus „cercetarea” în perioada sinistră a guvernului Adrian Năstase. În mandatul de premier, Dăncilă i-a mai avut la „Educație” pe Ecaterina Andronescu, frânarul învățământului (detalii aici) și pe agramatul Valentin Popa. 

3.      „Am dezvoltat învățământul dual”. Doamna premier a dezvoltat „învățământul dual” cu ministru care l-a și ucis în mandatul anterior. În 2009, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a desfiintat scolile de arte si meserii, direcționând locurile către liceele tehnice. În 2018, Andronescu a revenit ministru exact în mandatul lui Dăncilă.

4.     „Am derulat proiecte cu finanțare națională și europeană pentru elevii aflați în situații dificile”. Premierul nu a fost în stare să demareze nici măcar programul social „Merg la școală” care trebuia să ofere copiilor vouchere pentru achiziționarea de manuale și rechizite. Programul „Masa caldă” a fost un uriaș eșec după ce guvernul Dăncilă nu a alocat bani, iar licitațiile au fost întârziate. Cel puțin jumătate din copii nu au beneficiat de acest program care ar fi redus abandonul școlar.

Citește și: Valeca a falimentat cercetarea și a naționalizat-o

5.     „Am adus fonduri europene pentru creșterea calității învățământului superior”, se laduă premierul. Nu există cifre și detalii în acest sens.

6.     „Educația trebuie să facă saltul spre un sistem modern, o viziune pe termen lung și un program coerent”. Educația în România arată astfel: 40% dintre români sunt analfabeți funcțional, abandonul școlar este la 18%, aproape dublu față de media europeană. Între 1.500 și 2.400 (depinde cine numără) de școli nu sunt conectate la o sursă de apă potabilă și nu au canalizare. Nu toate școlile sunt conectate la Internet. În România, există un computer la nouă elevi.

7.     „Copiii noștri sunt cea mai de preț resursă a țării și avem datoria să-i pregătim pentru viață”. În acest moment, elevii din România sunt printre cei mai slabi la citit, matematică și științe. Pentru că primăriile au cheltuit banii pe salarii și alte investiții inutile, copiii nu primesc bursele de merit la care au dreptul toți cei cu medii de peste 8,50.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te