Șerban Valeca, ministrul propus la Educație: a naționalizat cercetarea și a lăsat-o fără bani

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.08.2019 - 13:02
Inquam Photos / George Călin

Ministrul propus de PSD la Ministerul Educației este un naționalist-hard care își promovează prietenii în detrimentul profesioniștilor.

SHARE

Nu aș fi crezut în ruptul capului că un personaj ca Șerban Valeca se va mai întoarce într-un guvern. A condus cercetarea în guvernul PSD condus de Adrian Năstase. A primit un nou mandat de ministru al cercetării în guvernul Grindeanu.

Dar acel executiv, cu Iordache ministru al Justiției, era unul „hard”, impus de Liviu Dragnea în dispreț față de profesioniști. Guvernul Grindeanu avea o singură misiune: să satisfacă baronii și să îl ajute pe Dragnea să își „aranjeze ploile”, financiar și în justiție.   

Naiv, am crezut că, în contextul candidaturii sale la Cotroceni, Viorica Dăncilă nu are nevoie de asemenea personaje.

A mâncat bugetul, fără un cuvânt

În mandatul său de ministru al cercetării (2017), Șerban Valeca a enervat pe toată lumea: de la oameni de știință, la universități. Și pe bună dreptate, pentru că Valeca a acționat obedient și fără transparență. În „Programul de Guvernare”, PSD a promis că bugetul cercetării va primi, în 2020, 1% din PIB și că va exista o creștere anuală de 30%.

Când s-a publicat bugetul pe 2017, cercetarea a înregistrat o creștere nesemnificativă, de câteva procente. Bugetul multianual, arăta că, pentru 2020, PSD prevedea un buget, la cerectare, de cinci ori mai mic decât se angajase în „Programul de guvernare”.

Șerban Valeca, ministrul cercetării la acea vreme, nu a avut nimic de obiectat. Anul acesta, după rectificarea bugetară, Ministerul Cercetării a rămas cu 0,166% din PIB, de 7 ori mai puțin decât a promis PSD.

Credeți că fostul ministru al cercetării, Șerban Valeca a avut vreo reacție? Nu, pentru că Valeca este mai preocupat de luptele din filiala Argeș pe care o conduce. Aici, Valeca se războiește cu deputatul „Mitralieră” Cătălin Rădulescu. Care a spus că Valeca este o nulitate.  

Afară cu străinii din țară

În mandatul de ministru al Cercetării din 2017, Valeca a desființat, peste noapte, patru consilii consultative care funcționau pe lângă Ministerul Cercetării. Membrii acestora fuseseră aleși riguros, pe criterii profesionale, și vegheau să fie respectată etica și deontologia în cercetare. Ei stabileau standardele și criteriile de calitate în cercetare, asigurau suportul științific pentru elaborarea politicilor și strategiilor în cercetare. Mai mult, Valeca a decis să elimine din aceste consilii toți cercetătorii români de la universități straine. În locul evaluatorilor internaționali s-a decis folosirea exclusivă a celor români. 

Consorțiul ”Universitaria”, care reunește cele mai reprezentative instituții de învățământ superior din România: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București, a protestat dar fără folos.

În locul profesioniștilor din cercetare, în Consilii au fost numiți, printre alții, colegi ai lui Valeca din controversata Academie a Oamenilor de Știință. Unde Valeca este coleg cu Meleșcanu șau Iliescu.  

Bănuiesc că Valeca a intrat în guvern având sprijinul baronilor locali. El va continua linia găunos-naționalistă, impusă de Liviu Dragnea, și în educație, așa cum a făcut-o și cînd a fost ministru al cercetării.

De azi înainte, cercetărorii din România ori devin mândri că sunt români, ori trebuie să bată la alte porți. Decadent, occidentale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te