Legea care interzice răspândirea opiniilor de gen, apărată de trei intelectuali

DE Bianca Iosef | Actualizat: 19.06.2020 - 19:28
Foto Adrian Neagoe
Foto Adrian Neagoe

Legea prin care se interzice „răspândirea teoriilor și opiniilor de gen” în școli și universități a dezbinat din nou opinia publică.

SHARE

Senatul a adoptat marți un amendament care modifică Legea Educației, astfel încât să fie interzisă orice referire la identitatea de gen, „înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, în creșe, grădinițe, școli și universități.

Proiectul de lege a fost inițiat de doi parlamentari PMP, senatorul Vasile-Cristian Lungu și deputatul Emil-Marius Pașcan.

„În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise: (…) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, se arată în amendament. 

Citește și Legea identității de gen - azi, universitățile, dar cine urmează mâine?

Legea prevedea inițial și amenzi pentru „prozelitism”: între 10.000 și 50.000 de lei, dar acestea au ieșit din varianta finală.

Demersul a împărțit din nou opinia publică. O parte l-au criticat, invocând pericolul pe care-l aduce un act de cenzură, o altă parte l-au aplaudat. 

Citește și Legea care interzice „răspândirea opiniilor de gen”, neconstituțională și periculoasă

 

Papahagi: „Universitățile n-au decât să se autodistrugă”

Printre cei care au apreciat modificarea Legii Educației s-a numărat profesorul universitar Adrian Papahagi.

„Studiile zise de gen sunt o impostură intelectuală, care a înlocuit materii serioase în universități. Ideologia de gen e sexo-marxism, resentiment, perversitate și reducerea sau instrumentarea ideologică a studiilor umaniste: am obosit să explic asta”, au fost cuvintele filologului român.

Adrian Papahagi a ținut să menționeze că nu este pentru interdicții și că nu consideră că există studii tabu.

„Universitățile n-au decât să se autodistrugă și să devină școli de activiști ai ideologiei stângiste, dacă asta vor”.

Profesorul consideră că este dovadă de ipocrizie faptul că unele voci din universități au criticat „că statul reglementează diverse chestii” avân în vedere că acestea „funcționează pe banii statului”.

Fostul politician, fondator al Mișcării Populare, a comparat legea care interzice referirea la identitatea de gen cu cea care nu permite studiului tezelor rasiste.

„De pildă, nu sunt permise discipline care ar studia teze rasiste. La fel, se pot interzice conținuturi […] care […] le explică tinerilor că, dacă așa vor, bărbații sunt femei sau te miri ce altceva.”.

Pentru Adrian Papahagi școala este „teren perpetuu de luptă politică și intelectuală”.

Funeriu: „Hai, iubiți-vă între voi, e loc pe Pământ pentru toți”

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaței, și-a exprimat opinia tot într-o postare pe Facebook, pe motiv că nu suportă „dezinformarea și părerismul”.

„Spus simplu s-a interzis să se răspândească în mediul școlar ideea că dacă te-ai născut băiat s-ar putea să fii în sufletul tău fată și viceversa. S-a interzis posibilitatea ca cineva să spună copiilor la școală «nu contează cu ce sex te-ai născut, întreabă-te dacă nu cumva în sufletul tău te simți de sex opus». E OK să se interzică asta? Sunteți majori și vaccinați să judecați fiecare”.

Politicianul consideră că poziția universităților, care susțin că ar trebui să aibă libertatea să predea și sa studieze orice, este o aberație.

„Sună bine, libertate academină sfântă, și toate astea. Da, e o crimă intelectuală să tai aripile libertății intelectuale. Dar realitatea e că, după ce s-a constatat potențialul criminal al unor chestii, azi, în Europa e interzis să studiezi o serie de lucruri (nu le enumăr aici pentru că roboții feisbuchiști ar putea să mă blocheze automat), sunt nenumărate cazuri de oameni dați afară pentru «revizionism» și eu, unul, cred că e bine așa”.

Daniel Funeriu i-a dat replica unui alt fost ministru al Educației, Mircea Miclea, la comentariul conform căruia luccrurile interzise devin mai atractive pentru adolescenți, spunând că „nu putem utiliza argumentele selectiv, atunci când ne convin”.

„Art. 3 ne spune deja, clar, că ideologizarea e interzisă în școli și că învățământul are o componentă legată de valorile culturale ale poporului român. Deci ăia care spun că școala îi pervertește pe copii sunt pe arătură, am avut eu grijă să nu fie așa. [...]

Art. 4 ne spune clar că trebuie ca școala să îi învețe pe copii să îi respecte și tolereze pe alții: am avut eu grijă să fie asta în lege.”

Daniel Funeriu susține că legea, în forma sa actuală, nu scoate monștri intoleranți, ci doar prevede valorile care trebuie date copiilor. Fostul ministru le spune cititorilor să „stea liniștiți” pentru că sunt liberi să le spună copiilor lor ce doresc.

„Hai, iubiți-vă între voi, e loc pe Pământ pentru toți. Nu mai hipersexualizați orice discuție, și nici nu băgați realități sub preș. Chill.”, a fost finalul postării.

Citește și Lege care interzice orice teorie despre identitatea de gen, adoptată în Senat

Cătălin Avramescu: „Răspunsul meu este categoric nu”

Un alt apărător al interdicției introduse de Senat este Cătălin Avramescu, profesor la Universitatea din București.

Acesta consideră studiile de gen „pseudoștiințe”, așa cum a declarat într-un interviu pentru Libertatea.

„Haideţi să lămurim dacă aceste studii de gen au ce căuta, ca programe distincte, să paraziteze facultăţi cum ar fi facultatea de Ştiinţe Politice? Răspunsul meu este categoric nu. La Ştiinţe Politice trebuie să se studieze ştiinţe politice, la Istorie trebuie să se studieze istorie. Putem să avem cursuri, de exemplu, despre istoria socială a femeilor în Balcani în secolul XIX. Absolut. Nu am o problemă în privinţa asta, dar să avem programe întregi de studii de Feminism, aici este o problemă gravă” a fost opinia profesorului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te