UPDATE: ”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, şi secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educaţie ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul o va adopta în şedinţa de mâine, îndeplinind astfel cerinţele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public”, a transmis, miercuri seară, Guvernul, într-un comunicat de presă.
Măsurile vizează:
- Creşterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educaţional.
- În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
Potrivit Guvernului, textul actului normativ a fost deja publicat în transparenţă pe site-urile oficiale ale ministerelor Educaţiei şi Muncii.
”Coaliţia de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice şi întreg personalul care contribuie la buna funcţionare a sistemului educaţional, pentru a înceta greva şi a permite reluarea accesului la educaţie pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat”, a mai transmis Guvernul.
Știrea inițială: Greva continuă, după ce profesorii au respins propunerea guvernului de majorare a salariului profesorilor cu 1.000 lei brut, adică 645 lei net.
Profesorii au respins oferta guvernului care le creștea salariile cu 650 lei
Guvernul a anunțat că va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.
Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă vor fi aplicate de la 1 iunie. Decizia vine în urma discuţiilor pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, miercuri, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, cu privire la revendicările acestora. Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, a precizat că, în opinia sa, această propunere a Executivului este „o variantă îmbunătăţiţă” şi va fi prezentată colegilor.
Sindicaliștii au cerut o creștere cu 25% a salariului.
Salariul unui profesor debutant este de 2.800 de lei, astfel încât creșterea de 645 de lei este de 23%
Salariul unui profesor cu 2-5 ani vechime este de 3.600 de lei, astfel încât creșterea de 645 de lei este de 18%.
Salariul unui profesor cu 10-20 de ani vechime este de 4.500 de lei, astfel încât creșterea de 645 de lei este de 14%
Citește și: Cum sunt afectați de greva profesorilor elevii care vor să meargă la Harvard, Cambridge ori Sorbona
Pentru personalul nedidactic din învăţământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Decizia vine în urma discuţiilor pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.
Majorarea este egală la toată lumea.