Suprasolicitarea și stresul din fața calculatorului, plătite cu 1.500 de lei la Ministerul Educației

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.01.2020 - 14:40

Ministerul Educației spune că sunt cinci factori care, cumulați, le fac viața imposibilă angajaților. Pentru asta, angajații sunt recompensați cu sute și mii de lei lunar.

SHARE

Potrivit situației veniturilor brute din Ministerul Educației, la data de 30 septembrie 2019, secretarul general din Ministerul Educației primea un spor pentru condiții vătămătoare de 1.341 de lei.

Suma este dublă față de cea primită cu un an în urmă – 715 de lei. De unde deducem că, la Ministerul Educației, între 2018 și 2019 condițiile de viață s-au înrăutățit de două ori Secretarul general adjunct primește un spor de lucru în condiții grele de 1.411 lei. Directorii generali au un spor între 1.301 și 1.539 lei.

Un Director de cabinet ia un spor pentru lucru în condiții vătămătoare de 970 de lei, iar un consilier de cabinet 1.013 lei. Consilierul de afaceri europene lucrează într-un mediu și mai toxic încasând 1.183 de lei. 

Atac la „integritatea fizică și psihică”

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministeru Educațiie ne învață cum sunt definite  condițiile de muncă vătămătoare sau periculoase: „totalitatea situațiilor care implică risc de îmbolnăvire și/sau contagiune directă sau indirectă, respectiv riscuri asociate datorate condițiilor specifice de desfășurare a activității“, respectiv „totalitatea situațiilor în care personalul își desfășoară activitatea în mediul de muncă unde există factori cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și psihică“.    

În vederea acordării sporului pentru condiții de muncă au fost emise buletinele de expertizare a locurilor de muncă nr. 06-004/28.06.2018 și nr. 06-005/28.06.2018 de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabonț”, care au avut ca rezultat identificarea unui număr de 5 factori de risc din cei menționați la art.5 din Regulamentul-cadru, respectiv:

1.     existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;

2.     intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

3.     durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;

4.     existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un  risc de îmbolnăvire sau de accidentare;

5.     structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă”.  

De unde deducem că, în sediul Ministerului Educației, aflat între Piața Romană și Piața Victoriei, în zona zero a Capitalei, oamenii se îmbolnăvesc pe capete.  

Dați fiind cei cinci factori de risc la adresa angajaților, „pentru luna septembrie 2019, cuantumul sporului de condiții de muncă plătit tuturor salariaților din aparatul propriu al ministerului este de 219.064 lei brut”.

Potrivit unor surse guvernamentale, executivul condus de premierul Orban ar intenționa să reducă cuantumul acestor sporuri.   

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -