Sicriul Reginei-mamă Elena a României va fi adus în ţară pe 18 octombrie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.10.2019 - 00:53

Sicriul reginei-mamă Elena a României va fi adus în ţară pe 18 octombrie, la ora 12.00, sâmbătă.

SHARE

Pe 19 octombrie, de la ora 12.00 va fi oficiată slujba de înmormântare în Catedrala istorică iar ceremonia de reînhumare va începe la ora 13.00.

Regina-mamă Elena va fi reînhumată alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Regina Elena a murit la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care ţara noastră se afla sub dictatura comunistă.

Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Potrivit Biroului de presă al Majestăţii Sale, vineri, 18 octombrie, ora 12.00, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va sosi cu sicriul Reginei Elena pe Aeroportul Internaţional Otopeni.

La aeroport, va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta şi membri ai familiei regale, reprezentanţi ai instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. 

Publicul nu va avea acces la ceremonie, scrie News.ro.

În intervalul orar 12.45-16.00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13:00), Titu (ora 13:45), Găeşti (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15.05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16.00).

Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie, la ora 16.45.

Începând cu ora 17.15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Sâmbătă, 19 octombrie, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mânăstire).

Majestatea Sa Margareta îi roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-mamă.

Sâmbătă, 19 octombrie, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reînhumare.

Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

Începând de vineri, 11 octombrie 2019, o carte de condoleanţe va fi deschisă la Palatul Elisabeta.

Ea va fi la dispoziţia publicului până în ziua de luni, 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro.

Începând de duminică, toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-mamă Elena, pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

Familia regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie 2019.

Un destin tragic

Prinţesa Elena s-a născut la Atena în ziua de 2 mai 1896. Provenea dintr-o ramură dinastică ce avea legături strânse cu familiile regale europene.

Tatăl ei, Constantin I, rege al Greciei între 1913-1917, respectiv 1920-1922, era moştenitorul caselor regale din Danemarca şi Rusia, în timp ce mama ei, Sofia de Prusia, reprezenta latura occidentală a monarhiei europene prin alianţa cu familiile regale din Marea Britanie şi Germania, scrie Historia.  

După căsătoria cu Carol al II-lea, Elena a rămas însărcinată chiar în primele săptămâni după nuntă, dar a născut prematur.

Soarta a făcut ca pruncul să se nască pe 25 octombrie 1921, exact la un an de la moartea fratelui mamei sale, Alexandru, regele de compromis al Greciei.

În contextul îndeplinirii recente a visului României Mari, copilul a fost botezat Mihai, numele său făcând trimitere la domnitorul Mihai Viteazul.

După naşterea copilului, cuplul princiar s-a mutat de la Foişor la Bucureşti, acolo unde aveau mai multe facilităţi pentru creşterea micuţului Mihai....

În perioada mariajului, Carol şi Elena au încercat să întreţină vie relaţia lor, dar de la micile tatonări dintre ei s-a ajuns la o prăpastie de netrecut....

Carol a cerut divorțul în străinătate.

Regele Ferdinand s-a stins din viaţă, după o lungă suferinţă, în ziua de 27 iulie 1927.

Cu toate acestea, drumul monarhiei române nu se încheia. Privirile erau aţintite către Mihai, copilul de 6 ani care trebuia acum să reprezinte o ţară. A fost momentul ca Elena să intre în rolul de Regină Mamă, scrie historia.

După ce comuniştii l-au obligat pe Regele Mihai să abdice în 1947 l-a urmat în exil.

Regina Mamă a trecut în lumea celor drepţi la Lausanne în ziua de 28 noiembrie 1982. I-au fost alături în ultimele clipe Mihai, Ana, nepoatele ei, dar şi alte rude şi membri ai famililor regale europene.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te