Românii cheltuie de patru ori mai mulți bani pe cafenele și restaurante decât pe educație

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.07.2019 - 11:43
Newsweek

Institutul Național de Statistică arată că viața s-a scumpit în România ultimului an, dar că se mai găsesc bani pentru distracție.

SHARE

Potrivit Institutului Național de Statistică, structura cheltuielilor totale de consum pe destinatii, în trimestrul I 2019, arată că românii cheltuie cei mai mulți bani 33% pe produse agroalimentare, 18% pe locuință, apă, electricitate, 8% pe alcool și tutun, 6,8% pe îmbrăcăminte și încălăminte și aproape 7% pe transport. Se cheltuie mai mulți bani pe mobilier – 5,6% decît pe sănătate – 5,2%.

Cei mai puțini bani 0,5% sunt cheltuiți pe educație, de patru ori mai puțin decât sumele cheltuite pe hoteluri, cafenele, restaurant – 2% din totalul cheltuielilor totale. Pe recreere se cheltuie 3%.

Pe ce aruncăm banii

INS concluzionează că „principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc”.

Veniturile bănești, în mediul rural, au fost de 1.295 de lei, iar cel din mediul urban de 2.144 de lei de persoană. În medie, vennitul unei persooane din România este de 1.752 de lei. Premierul Dăncilă se lăuda, zilele trecute, că salariul mediu a ajuns 3.000 șlei.

Dăncilă visează

În ceea ce privește veniturile pe gospodărie, ele „au fost, în medie, de 4186 lei lunar pe gospodărie (1615 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 356 lei lunar pe gospodărie (137 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,7%), veniturile din agricultură (1,4%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimonial”. 

Citește și:  Dăncilă: românii câștigă cu 13% mai mult. INS: cheltuielile au crescut cu 15%  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -