România luptă de 12 ani cu toaletele din curtea școlii. În 3 ani au renovat 5. Mai sunt 200

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.01.2024 - 20:22
România luptă de 12 ani cu toaletele din curtea școlii. În 3 ani au renovat 5. Mai sunt 200 - Foto: Captură video

România luptă de 12 ani cu toaletele din curtea școlii. Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că 200 de școli au încă „grupul sanitar în curte”.

SHARE

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi, că în acest an „vom rezolva problema şcolilor cu grup sanitar în curte”, dacă autoritățile locale „se mobilizează”, ea precizând că sunt alocate fonduri în bugetul Ministerului Educaţiei de aproximativ 30 de milioane de lei, care acoperă în mare măsură cele sub 200 de unităţi de învăţământ care au grupul sanitar în curte.  

România luptă de 12 ani cu toaletele din curtea școlii. În 3 ani au renovat 5. Mai sunt 200

„Anul acesta avem alocate fonduri în bugetul Ministerului Educaţiei de aproximativ 30 de milioane de lei, ceea ce acoperă în mare măsură cele sub 200 de unităţi de învăţământ care au grupul sanitar în curte. Vorbim despre un procent de sub 10% faţă de ce aveam acum câţiva ani”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la Piteşti, conform News.ro.  

Ea a arătat că, anual, procentul şcolilor cu grup sanitar în curte a scăzut iar progresul a fost unul constant.

Citește și: Probleme în educație? Profesor ASE: „Învățământul universitar a devenit prea costisitor”

„Ne aflăm acum la sub 10% faţă de ce aveam în 20218-2019. Dacă autorităţile publice locale se mobilizează pentru a accesa aceşti bani, eu cred că în acest an vom rezolva problema şcolilor cu grup sanitar în curte.

Nu putem să facem noi aceste lucrări pentru a aduce grupuri sanitare în incinta şcolilor”, a mai spus ministrul. 

Andronescu a promis în 2012 că va eradica fenomenul școlilor cu toaletă în curte

Ligia Deca nu e singurul Ministru al Educației care promite eradicarea toaletelor din curtea școlilor. Ecaterina Andronescu, fosta ministră a Educației, s-a „luptat” și ea cu același deziderat. 

În 2012, Andronescu a vizitat o școală din localitatea mehedințeană Jirov, veche de o sută de ani, fără apă, cu toaleta în curte și cu încălzire la sobă, ea refuzând buchetul de flori dat de directorul unității.

“Lăsați florile. Aveți o școală de îmi vine să plâng! Uitați cum este școala, sunt foarte supărată!”, a spus Ecaterina Andronescu, în 2012, citată de Știrile Pro TV.

Directorul școlii, Ion Dumitrache, a afirmat, atunci, că a cerut fonduri de la minister în mai multe rânduri în ultimii ani pentru terminarea lucrărilor la un nou corp de clădire pentru școală din Jirov, însă nu a primit niciun ban. Întoarsă la București, Andronescu a promis că va rezolva problema.

Urmare a acestei stări de fapt, ministrul de atunci a Educaţiei, aceeași Ecaterina Andronescu, anunța, pe 5 septembrie 2012, că Guvernul va aloca 25 de milioane de lei pentru şcolile care au "urgenţe majore".

Ministerul Educației contrazice tot

În aprilie 2019, Ministerul Educației a oferit alte cifre: 1.180 de școli au în continuare toaletă în curte sau care „sunt dotate necorespunzător”.

„În 2017, 2.219 școli funcționau fără toalete moderne. Dintre ele, 730 au fost modernizate, prin Programul Național de Dezvoltare I și II și prin fonduri de la Ministerul de Finanțe.

În 2018, au mai rămas 1.489 de școli cu toalete în curte, iar pentru 309, „situația a fost remediată”, susține MEN, într-un comunicat remis redacției. 

Programul Național de Dezvoltare Locală nu recunoaște cifrele Ministerului. Potrivit PNDL, în domeniul „școli” număr obiective propuse au fost 584, finalizate - 28. Procent realizări: 5%.

„S-a rezolvat, parțial”

În iunie 2020, situația era următoarea: numărul unităților de învățământ cu grupuri sanitare în exterior, fără apă și canalizare este de 2.219, din care doar o treime aveau finanțare.

Potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Educației, problema s-a rezolvat doar parțial.

HOTĂRÂRE privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei, pentru finanţarea în anul 2021 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat:

„Prin prezentul proiect de act normativ se nominalizează atât unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost nominalizate în anul 2020, prin HG nr. 479/2020 și HG nr. 992/2020, respectiv în anul 2019, prin HG nr. 363/2019 și HG nr. 674/2019, ale căror lucrări de amenajare a grupurilor sanitare neconforme nu au fost demarate sau finalizate.

Citește și: FOTO WC-uri fără pereți, la Liceul Traian Vuia din Craiova. Olguța: „Condiții excelente de educație”

Pentru realizarea lucrărilor de investiții, autoritățile locale vor respecta toate prevederile legale în vigoare în ceea ce privește achizițiile publice, calitatea în construcții, normele de igienă și de sănătate publică, precum și alte condiții prevăzute prin alte prevederi legale pentru proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru unitățile de învățământ.

Prin proiect vor fi nominalizate în total un număr de 205 de unități de învățământ preuniversitar de stat, iar de condiții sporite vor beneficia peste 28.920 de elevi. Sumele necesare executării acestor lucrări sunt prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei…”, potrivit documentului.   

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te