Reacția profesorilor de la Colegiul Gheorghe Șincai după scandalul de la Bac. ”Nu vom ști niciodată”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.07.2023 - 12:19
Absolvenții unui liceu, umiliți la examen Foto: Pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

O profesoară de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din București a postat pe o rețea de socializare un mesaj în care acuză Ministerul Educației că nu a intervenit în scandalul cu anularea lucrărilor la proba de Limba Română.

SHARE

O profesoară de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Capitală, acolo unde mai multe lucrări au fost anulate din cauza unui cuvânt, acuză Ministerul Educației că nu a intervenit în acest scandal. 

Cadrul didactic spune că elevii au fost dezamăgiți și că nu vor ști niciodată dacă nota 9.50 ar fi putut fi un 10 ”curat”, de exemplu. 

Reacția profesorilor de la Colegiul Gheorghe Șincai după scandalul de la Bac. ”Nu vom ști niciodată”

Alexandra Chirea, profesoară la C.N. Gheorghe Șincai, a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care se arată dezamăgită de lipsa de reacție a Ministerului Educației în scandalul privind anularea lucrărilor unor elevi. 

Cadrul didactic a spus că nu s-a pus problema ca acei copii să pice proba de Limba Română, ci consideră că au fost umiliți public.

Citește și: „Bacalaureat 2023 Leaks”. Subiectele la Matematică s-au „vândut” înainte pe rețelele de socializare

”Ați citit și dumneavoastră, probabil, că toți absolvenții de la Șincai au promovat bacu' la limba română, acolo unde comisia a anulat mai multe lucrări din motive absurde și acolo unde copiii au fost descălțați, pe motiv că pe adidași scria ceva în engleză.

Mai mult, avem un singur respins, la proba la alegere, așa că așteptăm cu emoții contestațiile. Ce vreau eu să vă zic este altceva: nicio secundă, noi, profii lor, nu ne-am pus problema că ar fi posibil că ei să pice examenul la limba română. 

Față în față cu o comisie care a încercat să îi intimideze, care nu le-a acordat timp suplimentar și care i-a descălțat ca pe niște infractori, copiii noștri s-au descurcat dintr-un singur motiv: pentru că au învățat.

Sunt convinsă, așadar, că și dacă era o maimuță pe lustră, și dacă părintele-profesor– fost inspector- actual director venea cu echipele SWAT și cu câinii de pază să-i miroasă pe micii infractori șincaiști și să îi sperie, tot nu ar fi reușit “să îi pice” examenul, pentru că vorbim despre niște copii care au avut încredere în școală și în profesorii lor și care au învățat și nu și-au pus nicio secundă problema că ar putea să nu treacă acest examen. 

Problema care se pune, însă, este dacă notele pe care le-au luat acești copii sunt cele pentru care s-au pregătit și la care se așteptau. Au avut elevii de la Șincai șansa să își atingă potențialul? Au avut elevii de la Șincai toate condițiile să arate ceea ce pot?

Au avut elevii de la Șincai un mediu propice unui examen? Răspunsul este clar, scurt și cuprinzător: nu. Aș îndrăzni să spun că elevii noștri au reușit, și de data aceasta, împotriva sistemului. Nu vom ști niciodată dacă o notă de 9,50 ar fi putut fi un 10 curat, în condiții normale de examen.

Așa cum nu vom ști în ce măsură un 8 ar fi putut fi un 9, un 7 ar fi putut fi un 8, așa cum nu vom putea ști în ce măsură au fost afectați de nedreptate și cât de mult a contat acest lucru la probele care au urmat”, a scris profesoara pe facebook.

Cadrul didactic dă vina pe ministrul Educației că nu a dispus de urgență măsuri în această situație. Și că din acest moment sunt îndreptățiți să plece din țară unde este în ”permanență noapte”.

”Nu vom ști pentru că nimeni nu este interesat să afle. Ministerul a băgat capul în nisip și așteaptă să treacă, știți cum e la noi, uită lumea repede. Pentru elevii de la Șincai, nu a fost niciodată vorba despre a pica sau a trece examenul. N i c i o d a t ă.

Pentru ei, a fost vorba despre nota cu care trec acest examen, nota care poate face diferența mai târziu, la admiterea la facultate. Și chiar dacă nu ar fi vorba despre admitere, este vorba despre munca lor.

Au muncit enorm și, lovindu-se de o nedreptate ascuțită, de lipsa de respect, de o pofta creștinească de a umili, se întreabă cu ce au greșit.

Doamna ministru, eu nu știu ce să le explic acestor copii. De ce ei? Cu ce au greșit ei? M-așteptam, ca o naivă ce sunt, să ieșiți public și să le cereți scuze copiilor mei. Merită toți, vă asigur.

Nu au încercat nici să copieze, nici să facă semne pe lucrare, nici să încalce regulile. Ați aflat de toate acestea luni seară și semnalul pe care l-ați dat copiilor a fost că ei nu contează.

Ați fi putut să luați măsuri din secunda unu, să le dați un semnal copiilor, să le dați încredere în ei, să arătați toleranță zero față de astfel de comportamente, dar ați refuzat, transmițându-le copiilor mei cel mai crud, dureros și odios mesaj: voi nu contați, puteți fi umiliți, nu există consecințe.

Copiii mei ar fi promovat oricum examenul, stați liniștiți. Știu ce gândiți, hai, ce contează, au trecut toți, asta e. Ba contează!

E munca lor și ar fi meritat ca statul ăsta bolnav să le ofere toate condițiile să își împlinească potențialul și să ia notele pe care le merită, fară să existe semne de întrebare.

Nu numai că nu a făcut-o, dar le-a și pus bețe în roate și i-a tratat ca pe ultimii infractori. De astăzi, au tot dreptul să plece și să nu se mai întoarcă niciodată într-o țară în care e în permanență noapte. Noaptea minții”, a scris profesoara.

Citește și:  S-au afișat rezultatele la Examenul de Bacalaureat 2023. Câți candidați au luat 10

O elevă din București, de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, a fost obligată de profesorii supraveghetori să susțină prima probă de Bacalaureat desculță. Eleva nu fost lăsată cu adidașii în sala de examen din cauza unor inscripții în engleză.

Mesajul scris pe încălțări era următorul: Defining the grey area between black and white as the color Off-White – Definim zona gri dintre negru și alb drept culoarea Off-White.

”Mi-au zis: «ce e cu adidașii ăștia?». Și m-au pus să aleg: ori mă descalț, ori plec acasă. Și normal că am preferat să stau desculță ca să pot da examenul.

Absolventa a mai transmis că își dorește doar să treacă cu bine de acest examen important, potrivit Libertatea.

De ce au fost anulate  zeci de lucrări la Colegiul ”Gheorghe Șincai”

Tot la Colegiul Național Gheorghe Șincai, 70 de lucrări de Bacalaureat ale absolvenților au fost anulate.

"Pe la o oră și jumătate, directorul comisiei a intrat în sălile de evaluare, și la mine în sală, au fost mai multe colege de-ale mele. Când a trecut printre bănci – anulat, anulat, anulat fără nicio explicație. În urmă insistențelor li s-a spus că acestea au început rezolvarea de pe prima pagină a foii de rezolvare și asta nu era conform instructajului. Chestia asta nu ni s-a spus la începutul Bac-ului, că cică așa ar fi fost pe modelul de examen", a spus un elev.

"Aproape jumătate din clasa mea a avut anulată lucrarea după o ora și un sfert. A fost groaznic și sper să nu se repete", a adăugat altul.

Mai multe fete au povestit: "Ne-au scris pe tablă examenul de bacalaureat, dar nu ne-au spus pe ce rând să punem ''de''-ul și ne-au anulat toate foile de câteva ori după. La școala de proveniență ne-au zis să nu mai scriem nimic, ne-au luat și foile alea. Ne-au dat foile la 9.10 și noi trebuia să începem la 9 și nu ne-au prelungit timpul."

Cauza ar fi fost banală, susțin două profesoare: un cuvânt scris puțin mai jos decât ar fi trebuit. Elevii ale căror lucrări au fost anulate nu au primit timp suplimentar ca să le refacă. Ministerul Educației a confirmat incidentul și a transmis că va investiga cazul, conform Digi 24

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te