PSD răspunde la „România educată”: copy/paste după promisiunile neonorate din epoca Ponta - Dragnea

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.07.2021 - 15:34
PSD răspunde la „România educată”: copy/paste după promisiunile neonorate din epoca Ponta - Dragnea / psd.ro

Partidul Social Democrat vine cu o viziune proprie despre învățământul românesc care reia o serie de promisiuni neonorate din epoca 2012-2019.

SHARE

PSD a avut, între 2012 și 2019, un număr de 11 miniștri ai Educației. Unii au avut un mandat foarte scurt precum Ioan Mang, dovedit plagiator și care a trebuit să se retragă de la conducerea ministerului Educației după câteva zile. Alții au avut două mandate așa cum a fost cazul lui Liviu Pop sau Ecaterina Andronescu.

În momentul în care Klaus Iohannis a anunțat ce cuprinde proiectul „România Educată”, PSD a propus un proiect concurent intitulat „Învățământul Românesc: măsuri și viitor”. Scris în 24 de puncte, multe propuneri PSD pentru educație au mai fost anunțate și în vremea în care partidul a fost condus de Ponta, Dragnea sau Dăncilă. Și pe care ar fi avut timp – 7 ani – și resurse să le implementeze.

Ce propune PSD pentru educație. Documentul AICI

„Deputatul PSD Natalia Intotero, președintele comisiei de învățîmânt din Camera Deputaților, i-a înmânat marți, 6 iulie 2021, președintelui Klaus Iohannis, un set 24 de măsuri coerente realizate de Partidul Social Democrat care răspund punctual și fac aplicabile dezideratele asumate prin programul național pentru educație”, anunță PSD.

Platforme digitalizate și platforma online elev-student și platforma online a elevilor. „Realizarea unui sistem integrat de e-Learning bazat pe o platforma opensource, cu facilități de videoconferință incluse”, propune PSD.

Catalogul electronic sau Biblioteca Virtuală sunt cuprinse în Legea Educației din 2011. La plecarea de la guvernare, în 2019, proiectele nu au demarat. Au fost promise în dese rânduri.

Citește și: Eșec online. PSD nu a putut deschide Biblioteca Școlară Virtuală, obligatorie prin Legea Educației

Școli inteligente.

„Achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet pentru dotarea elevilor, studenților și cadrelor didactice cu echipamente necesare studiului online, cât și conectarea școlilor la internet, a unităților și instituțiilor de învățământ, cu precădere a celor preuniversitare din localitățile situate în mediul rural, mediul urban”.

La izbucnirea pandemiei, aproape un milion de elevi nu se puteau conecta la Internet sau nu aveau un dispozitiv pe care să urmărească lecții online. PSD are mare parte din vină.

Extinderea programului „Masă caldă”, la mai mult de 150 de unități de învățământ din țară, și majorarea valorii pachetului alimentar zilnic de care beneficiază fiecare copil.

Programul a fost inițiat de Adrian Năstase și păstrat în toatre programele de guvernare care promiteau extindere și îmbunătățiri. Newsweek România a scris că 440 de mii de elevi erau privați, în 2019 de „masa cladă”.

Burse

„Pe lângă asigurarea de burse lunare pentru elevi, calculate în funcție de salariul minim net pe economie în România: bursa socială - 550lei/lună; bursa de studiu – 450 lei/luna; bursa de merit – 470lei/lună; bursa de performanță – 500 lei/lună, se propune introducerea bursei de asistență socială în cuantum de 1 000 lei/lună”, zice proiectul PSD.

După ce Liviu Dragnea a permis primarilor să ofere salarii angajaților, multe orașe au rămas fără bani. Primele sacrificate au fost bursele de merit și sociale pe care primăriile sunt obligate, prin lege, să le ofere. 

Citește și: Elevii, privați de „Programul cornul și laptele” și de burse

Un nou curricuculum național și program național de educație timpuirie

Ce spune Programul de guvernare Dragnea din 2016: „Dezvoltarea sistemului de educație timpurie se face prin construcția a 2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school. Punerea accentului pe partea educativă a îngrijirii copiilor între 0 și 3 ani, prin 60 dezvoltarea curriculum-ului, materialelor didactice și formarea profesorilor”.

Școli dotate cu cabinete medicale

„Dotarea tuturor unităților de învățământ de stat și privat preuniversitar, cu cabinete medicale cu personalitate juridică, cu personal de specialitate - doctor, asistent, consilier școlar, pe toată durata orelor de curs”, promite PSD 2021.

Program guvernare Dragnea: „Întărirea programelor de prevenție prin introducerea obligativității ca orice proiect de reabilitare de școală să includă și reabilitarea cabinetului medical școlar sau de medicină dentară, inclusiv acoperirea deficitului de personal, aprovizionarea cu medicamente şi dotarea cu aparatură medicală specifică serviciilor medicale oferite… . Un rol important îl va avea dezvoltarea cabinetelor medicale scolare”.

Dezvoltarea cercetării

”Crearea unui sistem de finanțare integrat a Cercetării-Dezvoltării și Inovării (CDI), astfel încât, la nivel național și în rândul elevilor, studenților și profesorilor, să existe o linie clară privind cercetarea în câștigul societății și economiei țării”, scrie PSD 2021.

În „Programul PSD de Guvernare”, se anunța „creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate, destinate susținerii atât a cercetării aplicative și inovării, a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere”.

În 2019, Ministerul Cercetării şi Inovării a primit suma de 1,7 miliarde lei. Calculul arată că este vorba de un procent de 0,166% din PIB, de șase ori mai puțin decât era promis în Programul de guvernare. La rectificare, lucrurile arată și mia prost.

Citește și: PSD a promis 1% din PIB pentru cercetare. La rectificare, bugetul a ajuns de opt ori mai mic

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te