Proiectul Generation Z al elevei Maia Pricopie, locul doi la European Charlemagne Youth Prize

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.09.2021 - 17:00
Proiectul Generation Z al elevei Maia Pricopie, locul doi la European Charlemagne Youth Prize. / Foto: twitter.com/EUyouthprize

Proiectul Generation Z, inițiat și coordonat de eleva Maia Pricopie de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” a câștigat locul doi la European Charlemagne Youth Prize, competiția patronată de Parlamentul European.

SHARE

Ceremonia de decernare a marelui premiu European Charlemagne Youth Prize, acordat de Parlamentul European, a avut loc joi, 30 septembrie 2021, la Aachen, în Germania, informează caleaeuropeana.ro.

România a fost  reprezentată în competiția finală de Proiectul Generation Z, realizat de un grup de elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, proiect inițiat și coordonat de Maia Pricopie.

Citește și: Începe Loteria de Vaccinare! Marele premiu, un milion de lei. Care este procedura de înscriere

Grupul de liceeni este format din: Ilinca Pavel și Cristian Cristache, management, Robin Bucur și Vicențiu Mihăilă, marketing, respectiv David Istrati, tech. În timp, echipa a ajuns să includă alți opt elevi, din diferite licee din țară, și trei voluntari, elevi de liceu în Luxemburg, Germania și Belgia.

Proiectul Generation Z a debutat în anul 2019 ca o activitate extracurriculară, desfășurată în cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul”, care a constat în principal în facilitarea unui dialog direct cu personalități din România, dar și din alte țări, pe teme de interes pentru elevi, precum:

 • rolul artei în viața de zi cu zi și în societate (invitat: Adrian Titieni, actor),
 • problema refugiaților (invitată: Ambasador Nisreen Rubaian, UN High Commissioner forRefugees),
 •  explorarea cosmosului și colaborarea între națiuni (invitat: Dumitru Prunariu),
 • cărțile și făuritorii lor (invitat: Bogdan Hrib, fondator al Editurii Tritonic),
 • universitățile în SUA (invitați: Besty Boze, Mirta Martin, Dan Hurley, președinți ai unor universități și asociații academice din SUA),
 • creativitate și antreprenoriat (invitat: Vlad Drăgușin, absolvent al Colegiului Național „Mihai Viteazul” și fondator al companiei Candylab, din New York),
 • mediul și dezvoltarea durabilă (invitat: Carmen Preising, înalt funcționar în cadrul ComisieiEuropene).

Proiectul a beneficiat de la bun început de sprijinul conducerii Colegiului Național „Mihai Viteazul”, de interesul elevilor din liceu, având o participare neobișnuit de mare pentru tipul acesta de activități extracurriculare, de atenția presei din România și de o audiență care a devenit internațională (Albania, Belgia, Canada, India, Italia, Luxemburg, Mexic, Singapore), în momentul în care evenimentele au fost organizate online și s-au desfășurat integral în limba engleză.

Citește și: Prognoza meteo pentru luna octombrie. Vremea se răcește semnificativ în România

Începând din 2008, Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen invită în fiecare an tineri din toate statele membre ale Uniunii Europene să prezinte proiecte realizate de tineri pentru tineri care să demonstreze o participare activă la dezvoltarea Europei.

Toți tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, din orice stat membru al UE, pot prezenta proiecte pentru Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni. 

Proiectele pot fi prezentate individual sau, de preferință, în grupuri. Acestea ar trebui să promoveze înțelegerea europeană și internațională, să favorizeze dezvoltarea unui sentiment comun al identității și al integrării europene, să asigure modele pentru tinerii care trăiesc în Europa și să ofere exemple concrete de cetățeni europeni care trăiesc împreună în cadrul unei comunități.

Premiul pentru cel mai bun proiect este în valoare de 7 500 €, premiul doi de 5 000 €, iar premiul trei de 2 500 €. Premiul include, de asemenea, o invitație oferită celor trei laureați europeni de a vizita Parlamentul European la Bruxelles sau la Strasbourg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.