Ce salarii au profesorii în România față de cei din Franța, Bulgaria, Polonia și Ungaria

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.05.2023 - 12:12
Profesor la clasă - Foto: Pexels / Yan Krukau

Profesorii își mențin poziția și continuă greva generală marți, fără o perspectivă clară pentru o rezolvare în timp util. Lunea viitoare încep înscrierile pentru bacalaureat, guvernul fiind presat pentru a găsi o înțelegere rapidă.

SHARE

Cea mai importantă cerință a profesorilor o reprezintă nivelul de salarizare. Și, totuși, cât de îndreptățiți sunt profesorii să ceară măriri consistente de salarii?

Citește și: O nouă zi de grevă generală a profesorilor. Niciun guvernant nu a reluat discuțiile cu sindicaliștii

Newsweek România a obținut oficial din partea Ministerului Muncii pentru a vedea care e nivelul de salarizare al profesorilor:

„Precizăm că funcția de profesor studii superioare de lungă durată debutant din învățământul preuniversitar este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Învățământ“ din Legea-cadru cu un coeficient de 1,64 și un salariu de bază de 4098 lei la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 4856 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 5102 lei.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 7584 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 7968 lei”, ne spune ministerul.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

Salariile profesorilor din România sunt mult mai mici dacă le comparăm cu cele din vest și la același nivel sau un pic mai sus dacă facem comparație cu statele din jur.

De patru ori mai puțin decât în Franța

Salariile profesorilor se modifică progresiv, în Franța, pe parcursul carierei, în funcție de gradul lor. În plus, există diverse bonusuri, comune tuturor (de exemplu, indemnizația de monitorizare a elevilor) sau legate de sarcini specifice (de exemplu, bonusul profesorului principal), se arată într-o analiză a sistemului educațional francez.

Salariul mediu lunar net al cadrelor didactice din sectorul public din Franța în 2020 a fost de 2 596 de euro, conform ultimului bilanț social publicat de Ministerul Educației (inclusiv bonusurile și indemnizațiile), cu disparități majore între cadrele didactice, în funcție de statut, vechime etc.

Salariul a fost de 2.397 de euro în învățământul primar și de 2.774 de euro în învățământul secundar și de 2.635 de euro pentru profesorii titulari.

Un profesor debutant câștigă în România 500 de euro față de 1.920 de euro în Franța. Un profesor cu experiență primește, în Franța, peste 2.500 euro, iar în România doar 900 euro.

Salarii mici și în Ungaria

Anul trecut, salariul minim era de 167.000 HUF (464 euro), scrie dailynewshungary.com.

Salariile profesorilor au crescut, în Ungaria cu 10% ăn 2022. Sursa citată scrie că „un sondaj realizat la începutul anului 2021 a arătat că asistentele medicale, asistenții sociali și profesorii se află pe primul loc pe lista celor mai prost plătite profesii”.

Citește și: EXCLUSIV Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”. Pentru profesori nu are bani

Nici Polonia nu oferă salarii foarte mari pentru profesorii debutanți: echivalentul a 3.000 de lei pentru profesorii debutanți cu contract. 

Salariul profesorului debutant a crescut în ianuarie 2021 la 1.260 BGN, (3.180 lei) anunța ministrul Educației din Bulgaria de la acea vreme Krassimir Valchev.

Profesor câștigă mai puțin ca un taximetrist 

Spre comparație, un angajat Mc Donald's în SUA primește pe oră între 8 și 16$ cu o medie de 11$. Asta ar însemna la 22 de zile muncite pe lună puțin sub 2.000$ salariu mediu pe lună, iar un nou venit va primi 1.200$. 

În Franța, un om care servește/ vinde la Mc Donald s câștigă 13.000 euro pe an.

Profesorii primesc mai puțin decât un șofer de taxi în Franța, unde venitul mediu anual este de 15.300 euro, adică 1.270 euro. Detalii AICI

Altr surse vorbes de 2.000 euro pe lună. Detalii AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te