Profesor: Am chemat părinții să ia testele de salivă acasă. Cum vom proceda cu un copil „pozitiv”?

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.11.2021 - 21:50
Profesor: Am chemat părinții să ia testele de salivă acasă. Cum vom proceda cu un copil „pozitiv”? / Time out Dubai

Testarea elevilor stârnește controverse, profesorii invocând lipsa informațiilor și a unui protocol clar de administrare. Profesorii consultați de Newsweek România au arătat că, la nivelul școlilor, nu este clar cine va face testarea. Există îndoieli că testele vor fi valide.

SHARE

„Fiecare școală are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei școli. Va apela la colegi, cadre didactice, va apela la personal didactic și didactic auxiliar, personal nedidactic, și acolo unde există un rol foarte important, îi rog pe cei care sunt angajați ai Ministerului Sănătății, asistenți medicali, să se implice în acest proces. Sunt convins că se vor implica...

Citește și: Testele de salivă ale vrajbei. Părinți & sindicate: Nu respectă reguli sanitare. Guvern: Sunt sigure

Personalul medical din școli va trebui să sprijine procesul…. Acolo unde profesorii consideră că nu se pot implica în acest proces sau nu există infrastructură, elevii primesc testele pentru o săptămână și pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu încercând să clarifice cine este reponsabil de administrarea testelor Covid la copii.

Profesorii au decis, majoritar, ca testele să fie făcute acasă

Profesorii consultați de Newsweek România au arătat că, la nivelul școlilor, nu este clar cine este va face testarea. Există îndoieli că testele vor fi aplicate cu respectarea condițiilor sanitare dacă ele vor fi făcute acasă de către părinți.

„Nouă, profesorilor, nu ne-a fost comunicată existența unui protocol riguros prin care să știm care este rolul exact al fiecăruia: părinte, profesor, autorități sanitare. Cel puțin până acum. Dacă a ajuns una astfel de protocol la direcțiune, nouă nu ni s-a comunicat nimic. Ce știu este că distribuirea către elevi se va face pe 2-3 decembrie, iar testarea va începe de luni”, ne-a precizat un cadru didactic.

În lipsa unei recomandări oficiale, la școala unde predă profesorul, care a dorit să își păstreze anonimatul, s-a decis ca testele să fie făcute de către părinți, acasă. S-a luat această decizie și pentru că profesorii au decis, majoritar, ca testele să fie făcute acasă.

Nu poți obliga un profesor să facă testele

 

Un alt profesor spune că „nu are nimeni niciun protocol privind responsabilitatea celor care fac testele. În mediul rural unde predau, colegele nu au vrut să fie aplicate testele în școală. Așa că au cheamat părinții să le ia. Cum le pun în punguțe pentru fiecare copil nici nu vreau să mă gândesc. E o mare bătaie de joc ce se întâmplă, nu așa trebuiau livrate testele”, ne-a declarat profesorul.

Care continuă: „Nu poți obliga un profesor să facă testele, nu e în fișa lui de post. Eu aș fi venit la școală mai devreme să asist copiii, dar nu toți profesorii vor. Nici nu îi pot blama pentru asta. Însă, modul în care gestionează autoritățile situația, da”. Profesorul spune că nu crede că toți părinții vor face testele corect din punct de vedere sanitar, iar unii au spus că nu doresc să își testeze copiii.

Citește și: Cîmpeanu: Directorul școlii, responsabil cu asamblarea testelor de salivă. Când intervin părinții

Problemele de logistică în școlă sunt foarte mari

„Gândiți-vă că trebuie testați două serii de copii, pentru că școlile funcționează în două schimburi. Sunt foarte aglomerate clasele, au 30 de elevi. Și, în plus, copiii trebuie să nu mănânce înainte, nici măcar să bea un suc nu e permis, ceea ce va fi greu de copntrolat. Copiii trebuie chemați mai devreme la școală. Dacă faci mai multe teste în paralel, ai nevoie de mai mult personal și de mai mult spațiu.”

Citește și: Testarea elevilor: Anglia, în școală. Franța, acasă. Germania, de 3 ori/săptămână. Bulgarii refuză

Și o ultimă problemă ridicată de profesor. „Am înțeles că testarea se va face de două ori pe săptămână: luni și joi. Cum procedezi dacă un copil iese pozitiv la un test? În responsabilitatea cui este acel copil? Pot veni părinții să îl ia?”  

Sorin Cîmpeanu a terminat testul într-un minut

Ministrul a vrut să demonteze afirmația că procesul de asamblare a testelor de salivă nu ar fi unul sigur din punct de vedere sanitar.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că asamblarea unui set de două teste de salivă, cu toate componentele poate fi realizată într-un minut, fiind folosite mănuşi sterile şi pungi sterile cu fermoar pentru această procedură. În cursul zilei de azi, alături de ministru sănătății a realizat trei videoclipuri în acre arată cum se pregătesc și se realizează testele antigen de salivă pentru depistarea covid la copii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te