Populism. Liviu Pop reglementează învățământul online la care nu au acces un million de elevi

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.04.2020 - 11:22
Inquam Photos
Inquam Photos

Senatorul PSD Liviu Pop a propus modificări la legea Educației Naționale prin care, „în caz de stare de urgență… activitățile desfășurate în învățământul preșcolar și școlar se pot desfășura și online”.

SHARE

Este un exercițiu de imagine cât timp aproape un milion de copii nu se pot conecta la o platformă online.

Președintele Comisiei pentru Învățământ, Liviu Pop, a anunțat, într-un clip videoclip că: „am votat în Comisia de învățământ câteva modificări la Legea Educației tocmai plecând de la starea de urgență care va continua și în următoarea perioadă conform decretului semnat de președintele Iohannis.

Dăm posibilitatea desfășurării cursurilor online astfel încât anul universitar 2019 – 2020 dar și anul școlar să se încheie în condiții foarte bune. Să nu aibă de suferit sau de pierdut studenții acestei țări”.

Unele modificări la legea Educației, propuse de Liviu Pop sunt populiste și nu sunt aplicabile. Acestea au legătură cu învățământul preuniversitar:
„1. Dupa articolul 25, se introduce un nou articol, art. 251, cu urmatorul cuprins:

Art. 251. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 25 alin.(1), în situațiile declarate de urgență sau de asediu potrivit prevederilor constituționale, activitățile desfășurate în învățământul preșcolar și școlar se pot desfășura și online pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învățătură prevăzut de art. 32 din Constituție.
(2) Pentru învățământul preuniversitar, Ministerul Educației și Cercetării elaborează Metodologia derulării activităților în unitățile de învățământ in sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfășurarea procesului didactic în cele mai bune condiții”, sunt propunerile lui Liviu Pop.

Ghinion, elevii nu se pot conecta la propunerile lui Pop

Deși, Liviu Pop vrea ca „activitățile din învățământul preșcolar și școlar să se poată desfășura și online”, practic ele nu se pot desfășura online. Din cei 2,8 milioane de elevi din sistemul preuniversitar, o treime nu se pot conecta la Internet. PSD a avut timp șase (din ultimii 7) ani să corecteze acest neajuns dar nu a făcut-o.

Newsweek România a scris pe larg că, promisă de aproape un deceniu, digitalizarea învățământului s-a împotmolit la logistica de bază. O mare parte dintre copii nu are acces fie la Internet, fie la computer. Fie la amândouă.
Potrivit informațiilor de la Institutul Național de Statistică, în mediul rural 49% din gospodării nu au computer. În mediul urban, procentul este de 24,1% de locuințe fără computer. În total, 35% din gospodării nu au acces la computer. 

Pe de altă parte, un sfert dintre gospodăriile din România nu sunt conectate la Internet. Diferența este mare în funcție de mediul de rezidență. În orașe, 18% din case nu au acces la Internet, în timp ce la țară vorbim de un procent de 33%.

A promis și Dragnea

În „Programul de guvernare“ scris de Liviu Dragnea, care a adus PSD la putere în 2016, la capitolul „Educație“ există paragraful: „Infrastructură modernă, mijloace didactice adecvate, care utilizează tehnologiile informării și comunicării“.

PSD își propunea „Implementarea unui Proiect pilot privind învățământul digitalizat. Termen 1 ianuarie 2018“. Se dorea:  „Modernizarea procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor și comunicării, prin dotarea tuturor școlilor, cadrelor didactice și copiilor cu mijloace adecvate“.

Doi ani de întârzieri. Deocamdată
În octombrie 2019, Ministerul Educației răspunde interpelării deputatului Sebastian Moise în legătură cu situația implementării „Proiect pilot privind învățământul digitalizat“.

În răspuns, aflăm că abia „în data  de 10 septembrie 2019 s-au semnat contractele de finanțare pentru proiectele «Sistem informatic de management al școlarității» și «Platforma digitală cu resurse educaționale deschise – Biblioteca școlară virtuală» (acest din urmă proiect cu o valoare de 250 milioane lei, din care 201 milioane fonduri europene. n. red.).

PSD a promis, în 2016, că la 1 ianuarie 2018 se va implementa proiectul privind învățământul digitalizat. La doi ani distanță, abia se semnaseră două contracte.

Citește și: Statul a ajutat doar 0,4% dintre elevi să își cumpere computer

Cum vrea Pop să modifice Legea Educației

Votul se dă azi:

Proiect de L E G E pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011
Parlamentul României adoptă prezenta lege

​Art.I.- Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. Dupa articolul 25, se introduce un nou articol, art. 251, cu urmatorul cuprins:

Art. 251. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 25 alin.(1), în situațiile declarate de urgență sau de asediu potrivit prevederilor constituționale, activitățile desfășurate în învățământul preșcolar și școlar se pot desfășura și online pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învățătură prevăzut de art. 32 din Constituție.
(2) Pentru învățământul preuniversitar, Ministerul Educației și Cercetării elaborează Metodologia derulării activităților în unitățile de învățământ in sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfășurarea procesului didactic în cele mai bune condiții.

2. Dupa articolul 139, se introduce un nou articol, art. 1391, cu urmatorul cuprins:

Art. 1391. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 139 si 140, in situațiile declarate de urgență sau de asediu potrivit prevederilor constitutionale, activitățile desfășurate în învățământul universitar se pot desfășura și online pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învățătură prevăzut de art. 32 din Constituție.
(3) Instituțiile de învățământ superior elaborează, în baza autonomiei universitare și cu asumarea răspunderii publice, propria Metodologie a derulării activităților desfasurate in universitate in sistem online, aprobată de Senatul universitar, care să asigure buna desfășurare a activităților didactice.

3. După articolul 143 se introduc trei noi articole, art. 1431 – 1433, cu următorul cuprins:
Art. 1431. (1) Desfășurarea activității în universități, a cursurilor/seminariilor/laboratoarelor/proiectelor, atelierelor, examenelor de finalizare a semestrului II, a ciclurilor de licentă, masterat doctorat, susținerea referatelor de doctorat și a tezelor de doctorat, susținerea tezelor de abilitare pentru anul universitar 2019-2020 și în modul on-line, pentru formele de organizare a programelor de studii cu frecvenţă și cu frecvență redusă, se subscriu dispozițiilor art. 139 lit. a), b), c) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale cu modificările și completările ulterioare.
(2) Dispozițiile alin. (1) se aplică în oricare an universitar în care se declară stare de urgență sau de asediu.
Art. 1432. - Prin derogare de la prevederile art. 142 din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, universitățile pot organiza admitere, pentru anul universitar 2020-2021, în forma online potrivit metodologiei aprobată de senatul universitar.
Art. 1433. - Prin derogare de la prevederile art. 22 și 138 din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare și a art. 33, 34, 35 din OUG 75/2005 cu modificările și completările ulterioare, acreditarea și autorizarea provizorie a programelor de studii universitare de licență și ale domeniilor de masterat, precum și a organizațiilor furnizoare a educație se prelungesc până la data de 30 iunie 2021.

II - În termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării emite normele metodologice prevăzute la art. art. 251 alin. (2) și la art. 1391 alin. (2).
III. - Prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (2), prevederile prezentei legi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor articolului 75 şi ale articolului 76 alineatul (1) din Constituţia României, republicată.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te