Olimpică, obligată să meargă la o gală a Asociației Părinților pentru Ora de Religie. Reacția IȘMB

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.05.2018 - 19:48
Profesorii participanți la gala APOR. Foto: apor.ro
Profesorii participanți la gala APOR. Foto: apor.ro

O elevă olimpică a acuzat Asociația Părinților pentru Ora de Religie și Coaliția pentru Familie că se promovează pe spatele olimpicilor, după ce a fost obligată să meargă la un eveniment al asociației. Inspectoratul Școlar spune că obligativitatea a fost o gafă de comunicare.

SHARE

Eleva a primit, împreună cu alți 11 olimpici, invitația de a participa la Gala Olimpicilor APOR (Asociația Părinților pentru Ora de Religie). Însă, în invitație, prezența era obligatorie. Nemulțumită, olimpica la Istorie le-a scris șefei APOR, Liana Stanciu, și Inspectoratului Școlar al Municipiului București (IȘMB). 

Totodată, olimpica a transmis asociației că refuză premiul în bani oferit de APOR, sugerându-i ca, ”anul viitor, în loc să cheltuiți cu festivități pompoase și premii pentru care nimeni nu a concurat, să încercați, de exemplu, să dotați un laborator de științe al unei școli”. 

”Este adevărat că, așa cum se precizează în invitație, am făcut parte ”din lotul național din Municipiul București, la Olimpiada de Istorie, 2018, Alba Iulia” dar, din câte știu, această competiție nu a fost organizată de APOR. Până în acest moment nu am aflat despre vreo contribuție a organizației dumneavoastră la desfășurarea, pregătirea sau vreuna dintre etapele concursului. Dacă această contribuție există și dacă aș fi fost informată despre acest lucru, nu aș fi participat. (...)  Observ că APOR desfășoară o intensă activitate în domeniul disciplinei Religie, lucru precizat foarte clar și de numele său dar și de ”Textul programatic al APOR”. Nu am reușit însă să identific absolut nimic în legătură cu eventuale implicări ale APOR în ceea ce privește Chimia, Istoria sau orice altă disciplină științifică. Singurul dumneavoastră interes pare a fi acela de a avea cu ce să vă promovați cauza și ideile. Este un interes perfect legitim, susțin cu ardoare dreptul oricui de a milita pentru lucrurile în care crede, dar nu mi se pare corect să facă acest lucru servindu-se de performațe obținute de alții și cu care persoana în cauză nu are vreo legătură”, a susținut eleva, în scrisoarea deschisă, publicată de Digi24.ro.

Totodată, a mai scris olimpica, ”am constatat că APOR face parte din Coaliția pentru Familie. Această ”inițiativă civică fără personalitate juridică” este fervent angajată public într-un demers de revizuire a Constituției. Acest tip de acțiune, firesc, se adresează exclusiv persoanelor cu drept de vot. Cei mai mulți dintre elevii cu imaginea cărora vă promovați inițiativele și opiniile sunt minori. Faptul că îi recompensați cu premii în bani nu justifică, ci agravează situația”. 

IȘMB, despre inspectorul care a impus prezența obligatorie: Este regretabil. Cei mai studioși nu au experiența asta de viață

Contactat de Newsweek România, Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București, susține că este vorba despre ”o scăpare” a inspectorului de istorie Mihai Manea, care a vrut ca elevii să primească banii de la APOR. 

”Noi avem parteneriate de colaborare cu foarte multe instituții, și cu acest APOR. Este regretabilă scăparea dlui inspector care a spus ”prezența obligatorie”. E pur și simplu – din dorința ca acești copii să nu omită să primească acest premiu în bani. E regretabilă și ține de experiență de presă, de obicei eu asigur comunicarea instituțională și dacă mie îmi cădea în mână asemenea document, eu niciodată ... De acum înainte, toate aceste mesaje către instituții vor trece în mod obligatoriu pe la Biroul de comunicare”, a spus Marian Banu.

Întrebat dacă inspectorul Manea va fi sancționat, Banu a explicat că va fi o discuție a comisiei Inspectoratului, dar colegului său ”nu i se poate imputa nimic”. 

”Este doctor în istorie. Vreau să vă spun că are cel puțin 25 de volume de istorie scrise, este chiar o personalitate în domeniul istoriei și este specialist în istoria monarhiei, a Primului Război Mondial și este un tip care asta face, mănâncă istorie pe pâine. A tradus zeci de cărți din limba engleză. Eu sunt un tip mai practic, presa te formează, dar cei mai studioși nu au experiența asta de viață”, a adăugat Marian Banu. 

Totodată, purtătorul de cuvânt al IȘMB a ținut să o laude pe elevă: ”Este remarcabilă capacitatea ei de sinteză, mi-a plăcut textul și cred că va ajunge departe”.  

Purtătorul de cuvânt al IȘMB nu știe exact de cât timp este încheiat parteneriatul cu APOR, însă spune că și anul trecut elevii olimpici au fost premiați de asociație. Anul acesta, premiul era de 500 lei pentru fiecare elev.

APOR: Acceptarea unei invitații, Dumnezeu și credința nu sunt obligatorii

APOR a reactionat, pe contul de Facebook al organizatiei, explicandu-i olimpicei relatia dintre religie si educatie: “Fiind olimpică la Istorie, cu siguranța cunosti relatia religie-educatie: cunosti faptul că prima carte din România (1508), prima carte în limba română (1561), prima școală românească (1583), în fapt, începuturile educației în România, au un punct comun: au fostinițiative ale unor oameni din sânulbisericii. Acțiunile de susținere a educației de către oamenii care împărtasesc credința în Dumnezeu, au fost, sunt și vor fi și de acum înainte, o constantă firească a valorilor comune credinței creștine, potrivit căreia cunoașterea este un dar aflat la temelia atât a educației laice cât și a celei religioase.”

Totodatã, APOR i-a mai transmis elevei cã “ acceptarea unei invitații, Dumnezeu și credința nu sunt obligatorii”. 

Asociația Părinților pentru Ora de Religie este una dintre cele 46 de organizații care compun Coaliția pentru Familie, care militează pentru modificarea Constituției. Ei vor ca în legea fundamentalã sã fie scris cã familia se întemeiazã pe cãsãtoria dintre un bărbat și o femeie. Amintim că această prevedere se găsește deja în Codul Civil. 

PSD și-a manifestat, recent, sprijinul pentru inițiativa de revizuire a Constituției, anunțând că va organiza un mare miting pro-familia tradițională. Pe de altă parte, președintele Iohannis a contestat la Curtea Constituțională modificările la Legea referendumului, prin care social-democrații au încercat, practic, să îl scoată pe șeful statului din procedura de organizare a unui referendum de revizuire a Constituției. 

"Stabilirea obiectului referendumului de revizuire a Constituției prin Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului este neclară și contravine regulilor constituționale referitoare la revizuirea Legii fundamentale", conform sesizării trimise de Klaus Iohannis la CCR. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te