O profesoară din România a ajuns într-un clasament mondial. Îmbină creativitatea cu muzica la ore

DE Alexandra Lupascu | 28.09.2023 - 19:11
O profesoară din România a ajuns într-un clasament mondial. Îmbină creativitatea cu muzica la ore Foto: globalteacherprize.org

Ana-Maria Rusu, profesoară de Educaţie muzicală la Colegiul Naţional “Unirea” şi Şcoala Gimnazială nr. 5 “Anghel Saligny” din Focşani, a fost selectată în Top 50 Global Teacher Prize, printre cei mai buni profesori din lume.

SHARE

Ana-Maria Rusu, profesoară de Educaţie muzicală la Colegiul Naţional “Unirea” şi Şcoala Gimnazială nr. 5 “Anghel Saligny” din Focşani, a fost selectată în Top 50 Global Teacher Prize, printre cei mai buni profesori din lume.

Ana-Maria Rusu este profesoară de 18 ani, imediat după ce a absolvit Conservatorul la Iaşi, iar în tot acest timp nu a încetat să inoveze şi găsească noi metode pentru a insufla copiilor de la clase o cultură muzicală generală, pe care altfel o pot deprinde mult mai greu mai târziu în viaţă.

În plus, a co-fondat platformele Mai multă Educaţie Muzicală în Şcoli şi Grădiniţe (MEMIS) şi www.edumuzicala.ro, cu sute de resurse şi idei de a adapta metode de educaţie muzicală la alte materii, ce sunt accesate de mii de profesori de toate disciplinele şi nivelurile, lunar, conform edupedu.ro

Recent, a creat un ghid de activităţi pentru integrarea elevilor refugiaţi din Ucraina la orele din şcolile din România şi a publicat “Aritmetica sunetelor”, o carte-enciclopedie ce accesibilizează educaţia muzicală pe înţelesul tuturor.

O profesoară din România a ajuns într-un clasament mondial. Îmbină creativitatea cu muzica la ore

De mai mulţi ani, facilitează ateliere de metode de educaţie muzicală pentru sute de profesori de toate specialităţile, din toată ţara, colaborează cu Cantus Mundi şi dirijează coruri de elevi amatori şi a avut inclusiv olimpici şi foşti elevi de-ai ei, de la licee teoretice, care au devenit muzicieni sau profesori.

Citește și: Părinții nemulțumiți de ”ofertele” din pliantele primite de copii la școală. Eu nu am voie să intru

În profilul de pe site-ul competiției caracterizarea profesoarei este următoarea: „Ana-Maria Rusu vede conexiuni și ecosisteme conexe pretutindeni, mai ales când vine vorba de a face față provocărilor, de a descoperi punți de supraviețuire, de continuitate și de învățare, chiar și în contexte de criză permanentă – fie că sunt de clasă, geopolitice sau personale – și a venit cu soluții multiple pentru a se conecta cu ceilalți printr-o carte sau un ghid online; inventând jocuri; punând copiii săraci pe scenele naționale; fondând comunități.

Diagnosticată târziu cu ADHD, ea empatizează cu copii din toate mediile, lucrând cu peste 16.000 de elevi

În prezent, se întâlnește săptămânal cu 1.000 de elevi de gimnaziu care sunt neurotipici, neurodivergenți, din familii divizate, sub pragul sărăciei, de etnie romă, cu probleme emoționale uriașe, toți combinați în clase generale. Simțindu-se obligată să creeze modalități mai simple de înțelegere a conceptelor prin muzică, adaptate la materialul didactic și la vârstele elevilor, Ana-Maria a dezvoltat metoda “predare prin fascinație”, prin care compune cântece pentru fiecare unitate de învățare, consolidează fapte prin rap, folosește gamificarea, joacă linguri și piepteni pe YouTube, a creat materiale speciale și folosește aplicații și platforme de compoziție, integrând perfect aceste idei și conținuturi în viața de zi cu zi a copiilor, inspirând bucurie și progres, curiozitate și încredere.

Citește și: Ce se întâmplă când părinții vor să aibă copii independenți: Există riscul îndepărtării de familie

„E datoria noastră, a profesorilor, să le creăm copiilor o stare de bine. E necesar ca unui copil să îi oferi, pentru ca apoi să îți întoarcă și el același lucru“, spunea profesoara într-un interviu recent. “Sunt profesorul care cere ajutorul, care își cere scuze și care mulțumește.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te