Ai albit un plagiat? PSD te promovează

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.09.2018 - 16:29
Victor Ponta - Foto: Inquam Photos/ Alexandru Bușcă

Unii dintre membrii Consiliului Național de Etică care s-au făcut că nu văd plagiatul din teza de doctorat a lui Victor Ponta au primit funcții importante, obținute pe linie de partid. Iar Horia Iovu a ajuns șeful instituției care analizează plagiatele.

SHARE

În 2012, se declanșa cel mai mare scandal academic din România post-revoluționară, cu uriașe implicații politice. 

Premierul în funcție, Victor Ponta, era acuzat de o revistă științifică de primă mână că a plagiat în teza sa de doctorat. 

Ex premierul a primit păsuire de patru ani 

Victor Ponta risca să fie acuzat de fals și furt intelectual, dat fiind că, pe baza acestui titlul de doctor, fostul premier a intrat în baroul București, a predat la facultate și a câștigat bani.

Imediat după apariția dosarului de plagiat, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a dat un verdict de plagiat, dar ministrul de atunci al Educației, Liviu Pop, a dizolvat abuziv instituția. 

Verdictul de ne-plagiat al lui Victor Ponta

O alta, care se afla în subordinea Ministerului  Educației și nu avea atribuții în analiza plagiatelor, a decis, la 19 iulie 2012, că Victor Ponta nu a plagiat. Consiliul Național de Etică (CNE) s-a dovedit profund politizat, dând, în anii următori, decizii de neplagiat în alte cazuri controversate: Gabriel Oprea, Olguța Vasilescu sau Laura Codruța Kovesi. Între timp, a fost desființat. Dar, pe baza acestui verdict de neplagiat, cazul lui Ponta a fost tergiversat ani de zile. Abia în 2016, fostul premier a primit, oficial și definitiv, verdictul de plagiat. 

Nu a văzut plagiatul, a fost recompensat

O parte dintre membrii Consiliului Național de Etică din 2012, care „s-au înșelat” grosolan și l-au scăpat pe Victor Ponta de acuzațiile de plagiat se află, azi, în structuri ministeriale sau guvernamentale. 

Liviu Pop, fostul ministru al educației în cabinetul Victor Ponta, a sprijinit verdictul de ne-plagiat al lui Victor Ponta

Horia Iovu este astăzi, președinte interimar al CNATDCU, devenită unica instituție care analizează și poate decide retragerea titlurilor de doctor, pe bază de plagiat, ne-au precizat surse din cadrul Ministerului Educației. Postul a devenit vacant după decesul lui Ionel Valentin Vlad.

Horia Iovu nu este, probabil, convins nici măcar azi că Victor Ponta a plagiat. Potrivit unor surse, Iovu s-a abținut, în 2016, atunci când CNATDCU a decis, definitiv, că Ponta a plagiat. 

După ce a fost membru în Consiliul Național de Etică, Iovu a devenit membru al Consiliului General al CNADCU. 

Subordonat al premierului

Nicolae Burnete a făcut și el parte din Consiliul care a decis, în urmă cu șase ani, că Ponta nu a plagiat. Nicolae Burnete a fost ministru al Cercetării până în luna august, când a demisionat. Motivele demisiei au fost reprezentate de subfinanțarea acută a cercetării.  Burnete a deținut și alte poziții politice după verditul de neplagiat dat lui Ponta. 

Alexandru Burnete - Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În 2012, a fost Consilier Cabinet Secretar de Stat. Între 2012 și 2013 a fost Director General Adjunct în cadrul Ministerului Educației. Ulterior, a deținut poziții academice la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

L-a anchetat pe „șeful” Ponta

Petru Andea este, azi, secretar de stat în Ministerul Educației pentru probleme în Relația cu parlamentul și, de asemenea, nu a văzut plagiatul lui Ponta. Andea a fost, în perioada 1975-1983, președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România pe Timișoara. A fost în trei rânduri deputat: 2000 – 2008; 2012-2016. După cum se vede, în vara anului 2012, pe când ancheta plagiatul lui Ponta, se pregătea să candideze pe listele partidului condus de Ponta. 

Cine a mai închis ochii

Ceilalți cinci profesori care l-au „albit” pe Ponta sunt: Doru Vladimir Puşcaşu (S.C. CEPROCIM S.A.), Victor Stoica (Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti),  Florin Ionescu(Steinbeis University Berlin), Paul Dobrescu (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), Virgil Muraru (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare) .

Reperele unui furt

18 iunie 2012. Revista Nature îl acuză pe premierul în funcție Victor Ponta de plagiat.

18 iulie. Primul verdict de plagiat, al CNATDCU.

19 iulie 2012. Consiliul Național de Etică din Ministerul Educației decide că Ponta nu a plagiat.

20 iulie 2012. Universitatea București: premierul a plagiat „intenționat”. 
9 decembrie 2015. Consiliul Național de Etică a fost revocat.

30 iunie 2016. CNATDCU decide, definitiv, că Ponta a plagiat și îi retrage titlul de doctor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te