Ministru propus de PSD la educație: economii de 2 milioane lei, venituri de 10.600 euro/lună

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.11.2020 - 16:14
Leonard Azamfirei Foto: Facebook
Leonard Azamfirei Foto: Facebook

Propunerea PSD pentru poziția de ministru al Educației este Leonard Azamfirei, medic ATI și rectorul Universității de Medicină Târgu Mureș. A fost acuzat de plagiat și este la al treilea mandat de rector, deși legea permite doar două.

SHARE

Leonard Azamfirei va deschide listele PSD la Senat în Târgu Mureș. El a fost anunțat drept propunerea PSD pentru portofoliul de ministru al Educației dacă partidul lui Ciolacu va intra la guvernare. Potrivit celei mai recente declarații de avere, Azamfirei câștigă foarte bine.

În anul 2019, el a câștigat ca rector, profesor și pentru implicarea în diverse proiecte suma de 421.181 de lei. Ca medic ATI la spital a mai câștigat 182.130 de lei, 25.000 de lei pentru că este vicepreședinte Colegiul medicilor și 8.000 de lei din drepturi de autor.

Leonard Azamfirei a  câștigat, lunar, suma de 10.600 de euro.

Deși câștigă foarte bine, Azamfirei a acceptat, în 2019, o sponsorizare de 10.900 de lei pentru a participa la un Congres WFSCCM în Australia. Sponsorizarea a venit din partea Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Profesorul Azamfirei deține două terenuri, o casă de 300 mp și două spații comerciale de câte 85 mp. În 2017 și-a cumpărat o limuzină Mercedes. Are peste 2 milioane lei în conturi.

La al treilea mandat, ilegal, de rector

Profesorul Azamfirei a recurs la o practică imorală pentru a obține al treilea mandat de rector. Legea spune că rectorii au dreptul la doar două mandate. Dar tot legea lasă o portiță de salvare pentru cei care se vor eterni la conducerea universităților. Legea Educației spune că o persoană poate candida doar pentru “două mandate succesive, complete”, de câte 4 ani.

În 2019, Azamfirei se îndrepta spre finalului celui de-al doilea mandat. Pentru a nu avea un al doilea „mandat complet” cum spune legea a decis să se suspende o lună. Astfel, mandatul nu era întreg și Azamfirei putea să candideze la un al treilea mandat.

„În aceste condiții, 5 rectori s-au suspendat o lună din funcție, ca să plece în delegații MAE în destinaţii exotice ca Maldive, Burundi sau Capul Verde.  Alți doi s-au suspendat, tot pentru o lună, ca să predea în China sau să facă activitate de consilier în Bosnia Herțegovina...
Azamfirei s-a suspendat din funcția de rector între 27 aprilie 2018 și 2 iunie 2018, adică într-o perioadă diferită față de cea în care s-a desfășurat delegația din Maldive”, potrivit unui articol. 

Acuzat de plagiat

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) a cerut din 2016 demisia lui Azamfirei din funcția de rector al UMF Târgu Mureș. 

“Rectorul de la UMF Târgu Mureș apare pe www.plagiate.ro și https://antiplagiarism2014blog.wordpress.com/ cu 5 rapoarte de caz. Dintre cele cinci rapoarte și articolele aferente, două vizează articole retrase: unul de Acta Medica Marisiensis (cazul 3), iar celălalt prin decizia redacției Clujul Medical (cazul 4). Articolele care nu au fost retrase sunt grevate de suspiciuni de plagiat.

Azmfirei a fost acuzat că a plagiat și în teza de dcotorat. CNATDCU a repins acuzațiile pe baza unui raport de o singură pagină realizat de comisia de specialitate.

Citește pe larg AICI
 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te