Ministerul Educației a editat ilegal sute de mii de manuale

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.08.2018 - 09:10
Foto Inquam Photo/Octav Ganea
Foto Inquam Photo/Octav Ganea

Executivul se laudă că a tipărit un număr uriaș de manuale printr-o editură-monopol, înființată cu încălcarea Constituției. Contractul, în valoare de peste 5 milioane de euro, a fost oferit Editurii Didactice și Pedagogice prin încredințare directă.

SHARE

„Editura Didactică şi Pedagogică va fi reorganizată şi va edita manualele şcolare. Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale, va decide ca sarcina publicării manualelor şcolare să fie asumată de către MEN prin Editura Didactică şi Pedagogică şi tipărirea la Monitorul Oficial după avizarea Consiliului Concurenţei. Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va fi înfiinţată ca societate comercială pe acţiuni, de interes naţional, cu capital integral de stat, în subordinea MEN, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică”, declara fostul ministru al Educației Liviu Pop, în septembrie 2017.
Această măsură, care instituie un monopol al statului pe piața manualelor, a fost denunțată de editorii privați. Judecătorii CCR au decis, pe 19 aprilie, că legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului pentru înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică este neconstituţională, motivând că nu poate fi făcută de legislativ sau de către Guvern, ci de administraţia publică centrală. Astfel, CCR stipula că editura funcționează în afara legii.

Tot înainte tovarăși!

Ministerul Educației și cabinetul Dăncilă au ignorat decizia de neconstituționalitate a CCR și au permis Editurii Didactice să funcționeze și să editeze, în continuare, carte școlară. Dintr-un comunicat publicat zilele trecute de către Ministerul Educației aflăm că „până la această dată, Editura Didactică și Pedagogică a trimis în teritoriu 148.277 manuale de Geografie pentru clasa a VI-a, urmând ca săptămâna viitoare să fie transmise alte 148.277 manuale de Istorie pentru clasa a VI-a. De asemenea, se vor trimite și manualele de Religie pentru cultul romano-catolic: 2.171 exemplare în limba română și 4.601 exemplare în limba maghiară”. 

Iar Ministerul Educației nu se va opri aici, deoarece a anunțat că, în zilele următoare, „pe site-ul manuale.edu.ro, vor fi publicate, pentru a fi alese de profesori, cele două variante în care se vor tipări fiecare dintre manualele pentru Limba și literatura română (cl. a VI-a), Religie - cultul ortodox (cl. a VI-a), Biologie (cl. a VI-a), Matematică (cl. a VI-a), Fizică (cl. a VI-a), precum și cele trei variante în care vor fi tipărite manualele pentru Informatică și TIC (cl. a VI-a). Totodată, până la jumătatea lunii iulie, vor fi finalizate operațiunile de editare pentru toate manualele clasei a VI-a și se va continua cu manualele claselor I-V”.

Mai întâi tipărim, apoi intrăm în legalitate

În același comunicat de presă, Ministerul Educației recunoaște explicit că și-a dat acordul pentru tipărirea ilegală a manualelor școlare precizând că „având în vedere decizia Curții Constituționale, nr. 249 din 19 aprilie 2018, publicată în Monitorul Oficial în data de 31 mai 2018, cu privire la înființarea Editurii Didactice și Pedagogice - S.A., se impun mai multe măsuri legislative pentru punerea în aplicare a acestei decizii, astfel încât activitatea editurii să poată continua, iar elevii să poată beneficia la începutul anului școlar de manual”. 

Abia după două luni de la decizia CCR, executivul a găsit de cuviință să înceapă demersul pentru a intra în legalitate dând, vineri o Ordonanță de Urgență pentru completarea Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale. Între timp, Ministerul Educației a oferit Editurii Didactice și Pedagogice un contract pentru editarea de manuale în valoare de 24 de milioane de lei.

Lucru recunoscut de Ministerul Educației care ne informează că „a semnat contractul-cadru cu EDP pe 5 aprilie a.c., anterior publicării deciziei CCR. Tot anterior publicării deciziei CCR, în baza acestui contract, a fost semnat contractul subsecvent ce are ca obiect editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I - VI, respectiv 65 de titluri și 40 de traduceri pentru minorități, însumând 2.627.855 exemplare)”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te