Mesajul dur al unei absolvente de liceu față de școală. ”Am realizat abia acum cât timp am pierdut”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.06.2024 - 16:23
O absolventă de liceu spune ca școala a fost o sursa de frustrare - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Șefa de promoție de la un cunoscut liceu din România a ținut un discurs în care a spus ce crede ea despre școală. Tânăra a spus că școala a învățat-o să se conformeze sau să-și șteargă personalitatea.

SHARE

Şefa de promoţie de la Colegiul "Mihai Viteazul" Ineu (cel mai mare liceu din judeţul Arad), Iulia Cociuba, a avut un discurs critic la adresa sistemului de educaţie, cu ocazia ceremoniei de absolvire, care s-a viralizat în câteva ore, ea afirmând că şcoala a învăţat-o să se conformeze, să mintă sau să-şi şteargă cu buretele personalitatea.

Iulia Cociuba şi-a ţinut discursul în faţa elevilor şi profesorilor, unii aflaţi în prezidiu, arătând încă de la început că ştie că mulţi nu au dorit-o la acel microfon, dar că doreşte să împărtăşească "o perspectivă diferită asupra anilor de liceu".

Mesajul dur al unei absolvente de liceu față de școală. ”Am realizat abia acum cât timp am pierdut”

"Poate că nu e discursul clasic de mulţumire şi celebrare, dar este unul sincer şi reflectă în mod real experienţele mele. Am petrecut ani de zile învăţând pentru note şi validare academică şi am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit doar cunoştinţe, nu şi valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, şcoala.

 În loc să fie un loc al învăţării şi dezvoltării, şcoala a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi. Ne-am simţit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici. Ce m-a învăţat şcoala?

Să mă conformez, să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi să mă ascund în spatele unor standarde absurde", a spus absolventa, potrivit Agerpres.

Citește și: Cine sunt elevii care vor da pentru prima dată BAC-ul la Religie? Aproape 2.000.000 o studiază acum

Potrivit acesteia, şcoala a devenit un loc unde performanţele elevilor "sunt atribuite meritelor instituţiei şi profesorilor", iar eşecurile le sunt puse "în cârcă" elevilor.

"Am avut parte de un sistem care ne-a învăţat mai degrabă cum e să fim superficiali şi ipocriţi, decât să ne dezvoltăm etic şi moral. Astăzi, în faţa dumneavoastră, îmi reafirm dorinţa de a fi autentică şi de a lupta pentru valorile în care cred. Ştiu că acest discurs deranjează, dar sper să fie şi un pas spre conştientizarea unor probleme care au fost băgate sub preş atâta timp", a spus absolventa de 18 ani.

În încheiere, ea a transmis un mesaj: "Şcoala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulţumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucăţică din ei de fiecare dată când s-au aşezat la catedră şi care au fost mereu acolo pentru noi".

Contactată de Agerpres, directoarea liceului, Liliana Dana Nemeş, a spus că dascălii prezenţi nu au considerat că discursul s-a referit la şcoală, ci la sistemul în ansamblu.

Citește și: Cu diploma de BAC intri la ce facultate poftești. Sunt locuri epuizate la Drept? „Cazi” la Economie

"Şefa noastră de promoţie are o personalitate puternică, şi-a manifestat-o cu acest prilej. Prin această manifestare, a dovedit că a avut spaţiul necesar să îşi dezvolte personalitatea. Cred că profesorii au fost alături de ea în aceşti ani", a spus directoarea.

Discursul filmat s-a viralizat în câteva ore de la postarea pe reţelele de socializare, primind mii de comentarii, în general absolventa fiind lăudată pentru curaj.

Colegiul "Mihai Viteazul" Ineu este cel mai mare liceu din judeţul Arad, cu peste 1600 de elevi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te