123 de medalii la Olimpiada de informatică, disciplină la care nu avem Facultate în Top 500 mondial

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.03.2023 - 08:25
123 de medalii la Olimpiada de informatică - Foto: Pexels / Adrea Piquaido
Medalii la Olimpiada Internațională de INFO - Foto: oradesibiu.ro

România a obținut un număr mare de medalii la olimpiada internațională de informatică în anii precedenți. România, în schimb, nu are nicio Facultate de Informartică în Top 500 mondial. Asta este și o explicație a faptului că tinerii pleacă să studieze în afara României.

SHARE

Medalii la Olimpiada Internațională de Informatică sunt obținute, an de an de către elevii din România. Din păcate facultățile de automatizare și de informatică nu sunt bine plasate în topul mondial. Astfel, ele nu devin prima opțiune pentru elevii români care sunt îndreptățiți să aleagă să studieze în Occident.

La Olimpiada Internațională de Informatică din anul 2022, România a fost a treia din Europa după Ucraina și Croația. România a strâns o medalie de aur, două de argint și un bronz.

În istorie, România a cucerit 33 de medalii de aur, 55 de medalii de argint și 35 de bronz.

Probabilitatea ca tinerii care au câștigat medalii la olimpiadele de informatică să continue să studieze la facultăți din România este slabă.

Citește și: România, cea mai bună din Europa la Olimpiadele Internaționale școlare: 7 medalii de aur și 7 argint

Nicio Facultate de informatică sau de automatizare din România nu se află în Top 500 la nivel mondial. Global Ranking of Academic Subjects face o clasificare a universităților din lumea întreagă după specializări.

Sunt analizate aproape 60 de discipline universitare. Printre acestea se află „Computer Science & Engineering” unde pe prima poziție se află MIT, apoi Stanford, Berkeley. Topul este AICI

Nicio universitate românească nu este în primele 500 la această categorie. State din Europa Centrală și de est au universități în acest top: Universitatea Tehnică din Praga este pe 300, Grecia are două universități pe locul 400.

Citește și: Fără universități românești în Top 100 mondial pe discipline . La chimie si automatizare nu contăm

Nu ne regăsim nici la automatizare

La disciplina „Automation & Control” (Automatizare și Control) prima poziție este ocupată tot de Massachusetts Institute of Technology, urmată de University of Illinois at Urbana-Champaign și de University of Illinois at Urbana-Champaign. România nu are nicio Facultate în Top 500 la această specializare.

La această categorie trebuie mers în Vestul Europei pentru a găsi Facultăți de automatică bine clasate: Franța, Germania, Danemarca, Italia, Spania. Detalii AICI

Exemplul pozitiv: Facultățile de matematică

Dacă la informatică nu sunt prezenți cu facultăți în Top 500, lucrurile se schimbă în bine la matematică. Facultatea de matematică din cadrul Universității București este pe un onorant loc 150, Babeș - Bolyai este pe 300, iar Universitatea din Craiova pe 400.

Newsweek România a atras atenția că rezultatele excepționale la olimpiade vin în contrast cu rezultatele foarte proaste la testele PISA unde se analizează performanța școlară la nivel național.

România este cea mai bine plasată țară din Europa în ceea ce privește numărul de medalii pe care elevii le-au obținut, în 2022, la olimpiadele școlare internaționale. La matematică și fizică suntem pe locul întâi ca număr de medalii, iar la informatică și la chimie în top 3. 

În total, elevii din România au obținut la cele patru discipline: matematică, informatică, fizică și chimie 7 medalii de aur și 7 de argint.

Jumătate dintre elevii din România pot citi, dar nu pricep însemnătatea a ceea ce citesc. Tot în România, 45% dintre elevi au fost identificați pe baza testelor PISA ca fiind analfabeți funcționali. Dacă punem la socoteală că abandonul școlar până la clasa a VIII-a este de minimum 10%, rezultă 50% analfabeți.

În schimb, Finlanda este cea mai bine clasată țară la testele PISA, care măsoară cunoștințele elevilor. Finlanda nu are nicio medalie de aur sau de argint la olimpiadele internaționale. 

Citește și: Finlanda are cea mai bună „școală” și zero medalii la Olimpiadă. România: 14 medalii, 50% analfabeți

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te