La PSD, cartea dăunează sănătății. Angajații din Ministerul Culturii, compensații de 100.000 lei

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.01.2020 - 13:51

În 2017, în plină guvernare PSD s-a dat Hotărârea de Guvern 917 pe baza căreia mii de bugetari primesc sporuri pentru condții vătămătoare și grele de muncă. Deși aceste există doar pe hârtie.

SHARE

La Ministerul Culturii, angajații primesc sporuri pentru că viața le este pusă în pericol. Pentru „condiții vătămătoare”, un consilier primește, lunar, suma de 800 de lei, un referent – 509 lei, director de cabinet – 1.000 de lei. Secretarul general din Ministerul Culutrii este în pericol de moarte și pentru asta primește 2.417 lei, un auditor – 888 lei. Managerul public primește un spor de condiții vătămătoare de 1.327 de lei, iar consilierul juridic primește 1.900 de lei.

Într-un răspuns pentru Newseek România, Ministerul Culturii spune că acordă sporuri pentru condiții vătămătoare, lunar, în valoare de 95.000 de lei.

Context

Pe lângă care primesc pensii speciale, în România mai există o categorie privilegiată de bugetari. Aceștia primesc sume impresionante pentru afecțiuni greu de dovedit.

PSD a lăsat o bombă cu ceas în buget. Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. Pe acest considerent, se plătesc, de la buget, milioane de euro pe lună, suma exactă neputând fi precizată pentru că instituțiile nu sunt cooperante.

Sporurile pentru condiții  vătămătoare au explodat în guvernarea PSD. În ultimii doi ani, în diverse ministere, ele s-au triplat.

Cei care primesc sporuri pentru condiții grele nu lucrează în oțelării, furnale sau turnătorii.

Bugetarii cărora li se acordă aceste sporuri își desfășoară activitatea, în fața calculatorului, în sediile centrale ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Educației sau al Economiei, în Casa Poporului ori în Primăria Capitalei. Condițiile lor de muncă sunt similare cu ale altor milioane de „corporatiști” din mediul privat care, desigur, nu beneficiază de astfel de sporuri.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -