Actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, îl servește de câte ori are ocazia pe infractorul Adrian Severin. Severin a fost protagonistului unuia din cele mai rușinoase momente pentru imaginea României. Ca europarlamentar a acceptat să ia mită, fiind filmat de jurnaliști. Ulterior, a fost condamnat la pușcărie unde a stat doi ani.
În pofida acestor fapte penale, care ar fi trebuit să îl șteargă pe Severin din agenda publică, fostul ministru de externe a ajuns coordonatorul unor tratate de drept apărute la Editura Academiei Române cu acceptul lui Mugur Isărescu. Isărescu este Președintele secției de Științe Economice din Academia Română.
Isărescu i-a mai făcut un serviciu amicului său Severin căruia i-a permis să își lanseze lucrarea în sediul Băncii Naționale a României, una din cele mai respectate instituții din România. (foto jos)
Severin vă invită la BNR cu voia lui Isărescu
„Ieri, 7 decembrie 2022, la sediul și în găzduirea BNR, în colaborare cu Editura “Universul Juridic”, a avut loc o sesiune de dezbateri științifice, a doua din ciclul pus sub titlul general “Educație, lege, drept, dreptate”. În acest cadru a fost prezentat / lansat al treilea volum (literele F-Î) al Enciclopediei Juridice Române. Am avut onoarea să coordonez realizarea acestor volume (care însumează aproape 2500 de pagini) împreună cu nume ilustre ale științei dreptului românesc, precum cel al profesorilor Corneliu Bîrsan și Nicolae Volonciu....
Organizând și găzduind reuniunea, BNR și-a dovedit și respectat menirea de instituție națională responsabilă nu numai pentru elaborarea politicii monetare a statului român, ci și pentru dezvoltarea sentimentului național și a identității culturale naționale, a cărei expresie normativă este sistemul național de drept (inclusiv dreptul bancar)”, scrie Adrian Severin pe pagina juridice.ro
Bezele către Isărescu
În continuarea articolului mai sus menționat, Adrian Severn ține să îi mulțumească lui Isărescu.
„În mesajul său, academicianul Mugur Isărescu, în dubla calitate de Guvernator al BNR și de președinte al Secției de științe economice, juridice și sociologie a Academiei române, a subliniat că Enciclopedia Juridică Română este “un proiect național” “sprijinit de Academia română”, a cărui realizare “se cuvine a primi o recunoaștere pe măsură”. Nu pot decât spera că Academia îi va oferi, cu mijloacele de care dispune, această recunoaștere”, scrie elogios Severin.
Contactat de Newsweek România, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, s-a limitat să spună că Isărescu nu a fost la lansare. A dat doar un mesaj, după cum spune Severin.
Isărescu i-a deschis ușile și la Editura Academiei
Newsweek România a scris, în exsclusivitate că Adrian Severin a coordonat o carte cu temă juridică la Editura Academiei Române. Printre autori lucrării „Enciclopedia Juridică Română”, apărută la la Editura Academiei Romane & Editura Universul Juridic se numără un alt condamnat la pușcărie, Adrian Năstase.
Publicarea lucrării la Editura Academiei Române a fost posibilă tot prin implicarea lui Mugur Isărescu. Acesta conduce Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologie a Academiei Române. Doar cu acordul președintelui acestei Secții, care comasează Științele Economice, Juridice și Sociologie, putea fi publicată, la Editura Academiei Române, Enciclopedia Juridică.
De altfel, prezentarea Enciclopediei este semnată de „Academician Mugur ISARESCU Președintele Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie a Academiei Romane Guvernatorul Bancii Naționale a Romaniei”.
Potrivit surselor Newsweek România, Adrian Severin a coordonat volumele de drept din pușcărie. Din facsimilul de jos se vede că primul volum a apărut în anul 2018. Severin a stat în pușcărie între 2016 și 2018.
De precizat că la BNR, Severin a lansat al treilea volum al seriei (de la litera F la Î).
Președintele Academiei lămurește misterul
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a explicat pentru Newsweek România că Severin putea publica la Editura Academică doar cu acordul lui Isărescu: „Editura Academiei Române are personalitate juridică și este ordonator de credite. Editura nu poate publica nicio lucrare fără cel puțin două referate de specialitate. Avizul pentru publicare îl dă, de regulă, secția Academiei în specificul căreia se încadrează lucrarea respectivă”.
Severin, expertul în drept, 4 ani de pușcărie
Ziarul britanic The Sunday Times a realizat o investigație jurnalistică sub acoperire în urma căreia i-a demascat pe cei trei europarlamentari că sunt de acord să susțină amendamente la legislația europeană, în schimbul primirii unor sume de bani. Jurnaliștii au contactat 60 de europarlamentari cărora le-a propus, în numele unei firme de lobby false, să fie plătiți pentru a susține amendamente, însă au acceptat doar Adrian Severin din România, Ernst Strasser, fost ministru de Interne în Austria, și Zoran Thaler din Slovenia. Adrian Severin a și facturat cu 12.000 de euro firma de lobby, după care a fost sunat de editorul publicației și i s-a explicat în ce situație se află, potrivit prezentării de pe wikipedia.
Citește și: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române
Severin a fost ministru de externe, fost parlamentar european, condamnat, în 2016, la patru ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. În februarie 2018, a ieșit însă din închisoare, pentru bună purtare.
Citește și: AUDIO Adrian Severin: „Care sunt judecătorii ăia care nu-s infractori?” Lecție de fabricat justiție
De unde tovărășia Severin - Isărescu?
Răspunsul îl putem afla din cv-urile celor doi. În 1990, Adrian Severin era un membru foarte influent în Parlamentul României. Isărescu a fost, în comunism, cercetător științific la Institutul de Economie Mondială din București. După Revoluția din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada României din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 a fost numit Guvernatorul Băncii Naționale a României.
Pe 4 septembrie 1990 Petre Roman, primul-ministru de atunci, a semnat hotărârea de numire a lui Isărescu, 41 de ani, în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României... Adrian Severin era al doilea om în guvern, în 1990, ministru pentru reformă şi relaţiile cu Parlamentul (1990-1991), în momentul instalării primului consiliu de administraţie al BNR...
Citește și: Șeful Editurii Academiei, care l-a publicat pe Dan Voiculescu, membru CC al PCR, deputat comunist
„Eu l-am instalat pe Mugur Isărescu, oficial, ca guvernator al BNR. Nu mai ţin minte dacă am contrasemnat ordinul, legislaţia de la acea vreme permitea prim-ministrului să semneze ordinul de instalare a guvernatorului (decizia este azi la Parlament – n.red.). Dar decizia a fost luată nu pentru că vorbeam despre o persoană, ci despre un proiect de reformă“, a spus Severin potrivit zf.ro.