În premieră, o școală din regiunea Odesa trece la predare în limba română - ”limba moldovenească”

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 26.08.2023 - 11:00
În premieră, o școală din regiunea Odesa trece la predare în limba română - ”limba moldovenească” Foto: Sinopsis.info

Odată cu noul an școlar ce începe în septembrie, la liceul din Borisăuca se va preda oficial în limba română, renunțîndu-se la programa de învățămînt în ”limba moldovenească”

SHARE

Odată cu noul an școlar ce începe în septembrie, la liceul din Borisăuca se va preda oficial în limba română, renunțîndu-se la programa de învățămînt în ”limba moldovenească”.

Conform Planului de învățământ pentru anul școlar 2023/2024 al Liceului din Borisăuca (Borîsovka, în ucraineană), adoptat cu unanimitate de voturi de consiliul pedagogic, instituția de învățămînt trece la predare bilingvă, respectiv în limba maternă a minorității naționale și limba ucraineană, în concordanță cu noua legislație în domeniul educației școlare din Ucraina.

În acest caz, limba maternă s-a decis că este limba română și nu ”limba moldovenească”, cum a fost pînă acum, relatează InfoPrut.

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, se revine la formula de limbă română care a fost folosită în 1998,  la scurt timp după ce a fost semnat și tratatul cu România.

Părinții au cerut predarea în limba română

Revenirea se face în contextul în care părinții elevilor din liceu au cerut acest lucru, în conformitate cu ordinele Ministerului Educației și Științei din Ucraina.

La scurt timp după aceasta, Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care reunește 20 de organizații publice și mass-media din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a trimis școlilor din regiunea Odesa, unde încă se studiază în ”limba moldovenează”, un apel să urmeze decizia Liceului din Borisăuca.

În acest moment, în Ucraina, circa 5.000 de copii continuă să mai învețe sau să aibă cursuri în limbă maternă (limba moldovenească) în școli mixte, doar la școala din Borisăuca cursurile primare desfășurîndu-se doar în limba maternă (din toamnă limba română).

Citește și: https://newsweek.ro/educatie/ce-nota-trebuie-sa-obtina-un-profesor-pentru-a-fi-titular-pe-post-in-2023-peste-31900-de-candidati

Până la declanșarea invaziei ruse, acțiunile micii dar activei comunități de activiști și apărători ai ideii de românitate în regiunea Odesa au fost destul de numeroase.

Printre altele, începînd din 2014, aproape anual, Asociația ”Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a solicitat unificarea programei de învățămînt în limba română din cele trei regiuni limitrofe frontierei ucraineano-române (Maramureșul istoric, nordul Bucovinei și Basarabia istorică).

Totodată, în 2021, organizația „Asociația Profesorilor Etnici Români” și mai mulți locuitori din raioanele de sud ale regiunii Odesa au intentat un proces la Tribunalul Administrativ Districtual Kiev împotriva Ministerului Educației și Științei al Ucrainei solicitînd redenumirea limbii moldovenească în română.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te