Ce notă trebuie să obțină un profesor pentru a fi titular pe post în 2023. Peste 31.900 de candidați

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.07.2023 - 16:52
Exsmen pentru profesori Foto: pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

Concursul naţional de ocupare a posturilor didactice și catedrelor din unitățile de învăţământ preuniversitar, sesiunea 2023, constă în susținerea unei probe scrise, a anunțat Ministerul Educației. S-au înscris peste 31.900 de candidați la acest examen.

SHARE

Concursul naţional de ocupare a posturilor didactice și catedrelor din unitățile de învăţământ preuniversitar, sesiunea 2023, constă în susținerea unei probe scrise, a transmis Ministerul Educației. 

Peste 31.900 de candidați se vor lupta pentru 6.800 de posturi titularizabile, la nivel național. Anul acesta sunt mai mulți candidați față de anul trecut, iar unul dintre motive este și cel salarial. 

Profesorii au obținut mai mulți bani la salariu după protestele naționale din perioada mai-iunie.

Suplinitorii trebuie să obțină cel puțin nota 5 la examen.

Ce notă trebuie să obțină un profesor pentru a fi titular pe post în 2023. Peste 31.900 de candidați

”Proba se desfășoară miercuri, 12 iulie, începând cu ora 9:00, în 105 centre de concurs și are o durată de 4 ore, cu posibilitatea prelungirii cu 1-2 ore în anumite situaţii speciale (pentru candidații nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere ori în situația în care susținerea acesteia implică dictarea conținutului de către un candidat cu anumite deficiențe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă).

În aceste cazuri, comisiile județene de organizare și desfășurare a concursului asigură condiții de egalizare a șanselor pentru candidații cu deficiențe prin adaptarea procedurilor de redactare a lucrărilor la subiectele de concurs, în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței respective.

În perioada de înscriere candidații au avut posibilitatea de a depune/transmite dosare de înscriere în mai multe județe. S-au înscris peste 31.900 de candidați, dintre care peste 5.700 de absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă”, a transmis Ministerul Educației.

Cele mai cerute specializări

”În cadrul concursului sunt testate cunoștințele de specialitate şi didactica specialităţii, în baza unor programe specifice, aprobate prin ordin al ministrului. Subiectele pentru cele 112 discipline, traducerea acestora în limbile minorităților naţionale şi baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie şi vor fi publicate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro.

La nivel naţional sunt disponibile 6.837 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată: 5.945 în mediul urban şi 1.342 în mediul rural.

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări:

  • Educatori/profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.154);

  • Învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română (962);

  • Profesori în centre și cabinete de asistență psihopedagogică (953);

  • Educator puericultor (695).

Cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplinele corespunzătoare ocupării posturilor de educatoare/profesor pentru învățământul preșcolar cu predare în limba română (peste 7.100 de candidați), respectiv posturilor de învățători/profesor pentru învățământul primar cu predare în limba română (peste 4.400 de candidați).

De asemenea, un număr substanțial de candidați se înregistrează la disciplinele educație fizică și sport (peste 2.800 de candidați), limba și literatura română (peste 1.900 de candidați) și limba engleză (peste 1.500 de candidați)”, a mai transmis Ministerul Educației.

Cu ce notă se poate preda în învățământ. Unde vor fi afișate rezultatele

Lucrările scrise vor fi evaluate în 12 centre de evaluare, constituite pe discipline, la nivel naţional.

Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate în data de 18 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe site-ul dedicat. Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) în data de 18 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 19 iulie, până la ora 12:00.

Citește și: Protest de amploare al profesorilor în Capitală. Sunt așteptați peste 20.000 de manifestanți

Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menționat în data de 26 iulie.

Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice de repartizare organizate de inspectoratele şcolare în zilele de 27 și 28 iulie.

Organizarea și desfășurarea probei scrise sunt asigurate de inspectoratele școlare (prin comisiile județene de organizare și desfășurare a concursului), iar coordonarea metodologică revine Ministerului Educației.

Sălile de multiplicare a subiectelor, sălile de concurs și sălile în care își desfășoară activitatea comisiile de concurs, comisiile de evaluare a lucrărilor scrise și comisiile de soluționare a contestațiilor la proba scrisă sunt dotate cu camere de supraveghere audio-video.

Citește și: Guvernul oferă profesorilor greviști o creștere de 1.500 lei/lună. Ce răspuns au dat sindicaliștii

Pentru a obţine statutul de titular (angajarea pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) la proba scrisă. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă.

Cum a fost anul trecut la examenul de titularizare

Anul trecut, la proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, desfășurată în 104 centre, s-au prezentat 27.148 de candidaţi (86,10%) dintre cei 31.531 de candidaţi cu drept de participare la această probă.

Peste 12.000 de candidați care au luat peste nota 7.00 la concursul de “titularizare”. 146 dintre ei au luat nota 10.00!
Numărul posturilor titularizabile a fost 5.163.
În 2022, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu estima că anul acesta vor fi peste 10.000 posturi “titularizabile”. Tot anul trecut, 4.573 candidați au luat note mai mici decât nota 5.00.
Acelea erau notele inițiale transmise de Sorin Cîmpeanu într-o postare pe Facebook.

Atunci, oota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecţia specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare.

În perioada mai-iunie 2023, profesorii au organizat proteste de amploare la nivel național. În urma acestora au obținut majorări salariale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te