Într-un comunicat, Federația Elevilor din România atrage atenția asupra atenția asupra efectelor nocive pe care Ordonanța de urgență a guvernului privind transportul județean le are asupra reducerilor elevilor la nivel județean, dar și asupra decontării navetei elevilor:
„În data de 2 aprilie a.c., Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a încărcat pe site-ul web al instituției un proiect de ordonanță de urgență a guvernului, care are ca obiect eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice.
Conform informațiilor existente se va adopta săptămâna aceasta (s-a adoptat ieri n.red), ultima în care Guvernul are această posibilitate, înainte de încheierea sesiunii parlamentare. Dorim să atragem atenția asupra efectelor pe care aceasta le poate avea, dat fiind faptul că, odată cu intrarea transportului județean în regim comercial, dispar obligațiile de serviciu public pentru transportatori, iar aceștia nu vor mai putea fi obligați să asigure tarife preferențiale pentru elevi (în cazul navetei) sau să vândă abonamente la preț redus primind ulterior subvenție.
Practic, Consiliile Județene nu vor mai avea pârghiile legale pentru a impune aceste obligații în sarcina firmelor de transport, fiind o formă mascată de a le degreva de această responsabilitate. În sensul acesta, în loc ca Guvernul să aloce mai mulți bani pentru reducerile elevilor, acesta alege să elimine această responsabilitate”.
Federația Elevilor din România este organizație independentă în curs de înființare, formată din Asociațiile de Elevi din Constanța, București și Ilfov, Maramureș, Călărași, Vâlcea și Bacău, ce își asumă reprezentarea elevilor la nivel national”.
În acest moment se estimează că 160.000 de elevi fac naveta.
Studiu de caz - Constanța
Andrei-Mihai Tănase explică efectele adoptării ordonaței la nivelul județului Constnață. „De aproximativ un an ne luptăm pentru ca la nivelul județului Constanța, Consiliul Județean să acorde reduceri elevilor la transportul județean.
Un impact bugetar mare? Vorbim de în jur de 2000 de elevi navetiști care-și cumpără abonamente pentru a merge în județ. Vorbim de elevi care vor să aibă o șansă la o viață decentă.
Elevi cărora conducerea actualei Guvernări le-a călcat în picioare visele. Am generat o scânteie la nivel județean, ea s-a aprins și a luat foc, iar într-un final interesele baronilor locali, interesele transportatorilor, interesele oricui dar nu ale elevilor, ale sistemului educațional și ale țării au primat.
Nu pot decât să îmi exprim dezgustul crâncen față de ce s-a întâmplat azi, în momentul în care și un vis al meu a fost afectat: ca fiecare elev să poată ajunge la școală. Un lucru simplu, firesc, omenesc, dar despre care autoritățile simt că e o povară.
Aceasta e societatea în care trăim, mă simt demotivat, dar sunt sigur că după câteva zile voi fi înapoi pe făgașul normal, luptând pentru a îndrepta această nedreptate produsă elevilor.
Între timp, vreau să-i salut pe acei reprezentanți ai societății civile care au preferat să stea pe bară, să se lase manipulați și să nu pună mâna alături de noi, restul, să oprească asta, în ciuda rugămintelor repetate. Vă simțiți bine să închideți ochii la astfel de situații, iar apoi să vă declarați militanți pentru un sistem educațional mai bun sau pentru drepturile și interesele populației pe care o reprezentați?”, scrie Mihai Tănase.