EXCLUSIV De ce ține ministrul Cercetării un doctorat la „secret”. Cum a devenit preot la 40 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.02.2022 - 15:44
EXCLUSIV De ce ține ministrul Cercetării un doctorat la „secret”. De ce a devenit preot la 40 ani / gov.ro

Marcel Boloș a acordat un interviu pentru Newsweek România la puțin timp după ce a fost propus să conducă Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Boloș menționează că are o singură diplomă de doctor.

SHARE

Joi dimineață, liberalii au decis nominalizarea lui Marcel Boloș pentru funcția de ministru al cercetării. Într-o discuție cu Newsweek România, Marcel Boloș a explicat motivul pentru care a înlăturat, din ultimul său CV, un doctorat făcut la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca.

Citește și: Guvernul promite 1% pentru cercetare în 2024. Realitatea: se vor aloca de șase ori mai puțini bani

În ultimul său CV, depus pe site-ul Guvernului, în calitate de consilier al premierului, Boloș menționează că are o singură diplomă de doctor.

-        Diplomă de Doctor în specializarea contabilitate. Titlul tezei de doctorat: “Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare”, la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice.

În CV-ul depus pe când era ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, menționează două doctorate făcute. În afara celui de la Universitatea de Vest Timişoara, Boloș scrie:

-        „1999 – 2007: Diplomă de doctor în specializarea management Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca – Facultatea de Științe Economice. Titlul tezei de doctorat: „Studiul raporturilor manageriale între agenții economici și instituțiile financiare cu aplicații în profil teritorial”.

De ce ține ministrul Cercetării un doctorat la „secret”. De ce a devenit preot la 40 ani

Marcel Boloș spune, pentru Newsweek România, că nu a mai trecut al doilea doctorat, în CV-ul de pe site-ul Guvernului, pentru că „ar fi ciudat ca în domeniul economic să ai două doctorate. Din 1988, am deținut funcții de conducere în domeniul managementului. Am socotit că e un domeniu pe care trebuie să îl aprofundez. De aceea, am făcut acest doctorat la Universitatea din Cluj. Doar pentru a-mi fi de folos în pozițiile de manager pe care le-am avut. E o muncă de cercetare și o teză foarte bine făcută”.

Citește și: Peste 3 ani, bugetul cercetării va scădea cu 11% față de 2021. Și UE a tăiat banii din cercetare

Existența titlului de doctor, obținut la Cluj-Napoca, a fost confirmată de Universitatea Babeș Bolyai pentru edupedu.ro. Boloș mi-a precizat că nu va trece doctoratul în domeniul managementului nici în cv-ul pe care îl va publica pe site-ul ministerului pe care îl va conduce.

Boloș spune că în timpul în care a făcut doctoratele a fost contabil-șef la primăria Oradea. Acest aspect este omis în cv-ul său. Potrivit documentului oficial, Boloș a fost, între 1998 – 2000, angajat la primăria Oradea, pe funcția de contabil șef, Direcția Imobiliară. Iar, între 2005 –2008 a fost angajat ca Director economic, la Administrația Patrimoniului Imobiliar la Primăria Oradea.

Boloș spune că a făcut studiile doctorale la fără frecvență.

Marcel Boloș ne-a precizat că, înainte de Revoluție, nu a fost primit la Institutul teologic. Boloș a devenit preot misionar după un sfert de veac, la vârsta de 40 de ani.

Newsweek România: Care ar fi primele măsuri pe care le veți lua ca ministru al Cercetării?

Marcel Boloș:  Urgența este deblocarea proiectului de cloud guvernamental pe care România trebuie să îl implementeze și care reprezintă o garanție pentru securitatea serviciilor publice. Mă refer la interoperativitatea bazelor de date, posibilitatea ca fiecare instituție publică să își încarce bazele de date în cloud-ul guvernament și, apoi, instituțiile să facă schimb de informații.

E nevoie de îmbunătățirea cadrului instituțional pentru cercetarea bazată pe transfer tehnologic. Institutele de cercetare aș vrea să aibă mai mare deschidere pentru mediul de afaceri.

Trebuie deschis accesul la fondurile europene spre zona cercetării aplicate.

E nevoie de reglementarea ecosistemului de inovare. Domeniile de cercetare - inovare sunt luate la un loc. Trebuie gândite mecanisme astfel încât cei care inovează în diverse domenii să își poată fructifica ideile și să aibă acces la finanțări.

Și apelurile de proiecte pentru PNRR sunt foarte importante.  

Newsweek România: Cum vedeți bugetul alocat cercetării de 0,2%?

Marcel Boloș: Bugetul este, deja, făcut. Pe măsură ce cercetarea va fi orientată spre transfer tehnologic și spre transferul rezultatelor cercetării către mediul de afaceri, cred că și bugetul alocat se va plia pe utilitatea cercetării. 

Newsweek România: Sunteți și preot?

Marcel Boloș: Eu am crescut în curtea bisericii. Am avut această educație creștină de care nu mi-e rușine. După liceu, în 1986, am încercat să intru la seminarul Teologic din Cluj Napoca. Pe vremea aceea se făceau dosare pentru a fi admis.

Protopopul de Huedin mi-a făcut dosar negativ. Părinții mei erau înscriși în partid, oameni simpli, lucrau la CAP. Pe motiv că eram o amenințare la adresa bisericii mi s-a dat aviz negativ. Și, astfel, nu am mai intrat în examen la teologie.

A urmat o perioadă în care am suferit pentru că nu concepeam să nu fiu preot. Studiile le-am reluat la 40 de ani și am devenit preot misionar. Am terminat facultatea de teologie de la Universitatea din Oradea. În perioada studenției, am fost hirotonit preot.

Cine este Marcel Boloș

Marcel Ioan Boloş s-a născut la 1 aprilie 1968.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1993-1997), Facultatea de Electrotehnică şi Informatică (1992-1997), studii de master în Managementul Instituţiilor Financiar-Bancare (1997-1999) şi studii doctorale cu teza: "Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare" la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest, Timişoara (2000-2005).

Şi-a început activitatea didactică în 1999, ca asistent universitar în domeniul "Finanţele întreprinderii" la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1999-2001). A parcurs treptele de lector universitar doctor (2001-2008), conferenţiar universitar doctor (2008-2015), apoi profesor universitar doctor (de la 1 octombrie 2015) la catedra de Finanţe Contabilitate din cadrul centrului universitar amintit.

În iunie 2017, a obţinut certificatul de Abilitare în domeniul Finanţe, cu teza "Utilizarea Inteligenţei Computaţionale în Domeniul Fondurilor Structurale şi a Finanţelor", Academia de Studii Economice Bucureşti, afiliere: Şcoala doctorală de Finanţe, Universitatea Oradea, conform sursei citate.

Cariera sa profesională include poziţiile de: inspector - Serviciul de Relaţii cu Publicul, Primăria Municipiului Oradea (1993-1997), şef birou la Primăria Municipiului Oradea (1997-1998), contabil-şef - Direcţia Imobiliară din cadrul Primăriei Municipiului Oradea (1998-2000), director economic în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar - Consiliul Local Oradea (2005-2008), director executiv - Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Primăria Municipiului Oradea (2008-2012), secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (2012-2013), director general, coordonatorul Autorităţii de Management POST şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii din Ministerul Transporturilor (2013-noiembrie 2015), secretar de stat în Ministerul Transporturilor (noiembrie 2015-ianuarie 2017), director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (din ianuarie 2017), potrivit sursei citate. A fost ministru al Fondurilor Europene (4 nov. 2019-23 dec. 2020) în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te