Educația antreprenorială, financiară și juridică, noi materii obligatorii în școlară

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.10.2021 - 18:00
Educația antreprenorială, financiară și juridică, materii obligatorii în școlară. / Foto: avantaje.ro

Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat introducerea educației antreprenoriale, financiare și juridice ca materii de studiu obligatorii începând cu anul școlar viitor.

SHARE

Propunerea legislativă, depusă la începutul anului în Parlament, a vizat modificarea Legii educației naționale nr.1/2011. Inițial, proiectul de lege propunea doar introducerea educației antreprenoriale și financiare, iar Camera Deputaților l-a adoptat în această formă la 7 septembrie 2021.

În Comisia pentru învățământ, tineret și sport de la Senat s-a introdus un amendament cu privire la educația juridică. Azi, în calitate de cameră decizională, Senatul a adoptat legea care prevede noi competențe-cheie pentru formarea elevului din învățământul primar și gimnazial: educația antreprenorială, financiară și juridică.

Citește și: Regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul Ada Solomon, acuzați de evaziune și spălare de bani

VeDem Just, promotor al educației juridice în școli salută introducerea acestei materii în trunchiul comun.

Organizația subliniază că, grație eforturilor sale de peste cinci ani, educația juridică se studiază în prezent ca opțional în curriculum la decizia școlii de către 6.900 de elevi din 122 unități școlare, situate în 33 de județe și este predată de către 138 de profesori instruiți de asociație.

Scopul acestei materii este responsabilizarea tinerilor, înțelegerea și apărarea concretă a drepturilor, diminuarea delincvenței juvenile, scăderea numărului de victime minori, creșterea gradului de înțelegere și acceptare a actelor normative, respectarea autorității statului, apropierea justiției de cetățean.

Citește și: Un profesor din Huși, cercetat după ce a lovit un elev de 14 ani cu pumnul în cap, în recreație

Asociația propune Ministerului Educației să accepte oferta de parteneriat pentru alcătuirea programei de educație juridică în vederea implementării sale în toată țara, începând cu următorul an școlar și pune la dispoziția tuturor cadrelor didactice mai multe resurse ce pot fi utlizate cu succes la ore: ghidul Elevul și Legea, inclusiv în limba semnelor române, care este tradus în mai multe limbi străine și este
acceptat ca resursă internațională de către UNODC, aplicația pentru mobil Lege-n-Dar, secțiunea tur virtual în tribunal, procese simulate cu actori minori.

Introducerea acestei materii este conformă cu standardele internaționale: inițiativa Education for Justice (E4J) dezvoltată în baza Declarației de la Doha – Promovarea unei culturi a legalității, adoptată în anul 2015 de Congresul Națiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală, respectiv recomandarea Consiliului Uniunii Europene din anul 2018 cu privire la competențele-cheie pe tot parcursul vieții care să includă și competențele cetățenești, inclusiv înțelegerea conceptelor și structurilor juridice.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.