Doi români, tată și fiu au câștigat un premiu important la un concurs de inteligență artificială

DE Alexandra Lupascu | 11.10.2024 - 08:15
Doi români, tată și fiu au câștigat un premiu important la un concurs de inteligență artificială foto: Facebook/Dobrea Dan Marius
Doi români, tată și fiu au câștigat un premiu important la un concurs de inteligență artificială foto: Facebook/Dobrea Dan Marius

În cadrul evenimentului AMD Advancing AI 2024 din San Francisco au fost anunțați câștigătorii concursului internațional de proiecte AMD Pervasive AI Developer.Unul din marele premii a fost câștigat de Dobrea Dan Marius și Dobrea Matei Ștefan din România.

SHARE

Domeniul IT din România dovedește că este unul performant și poate dezvolta proiecte care să se impună în competiții internaționale la care participă în concurență cu alți mii de dezvoltatori din întreaga lume.

Un succes excepțional a fost obținut joi seară de către Dobrea Dan Marius și Dobrea Matei Ștefan din Iași, România, care au fost anunțați câștigători ai secțiunii Robotics AI din cadrul AMD Pervasive AI Developer Contest.

Doi români, tată și fiu au câștigat un premiu important la un concurs de inteligență artificială

Cei doi sunt tată și fiu și au câștigat competiția cu un proiect experimental de dronă, denumit Sheild UAV - Autonomous UAV.

Premiul le-a fost înmânat de către președintele & CEO-ul companiei AMD, dr. Lisa SU, iar o sală întreagă în care se afla crema IT-ului din Silicon Valley i-a aplaudat la scenă deschisă. Suma câștigată de cei doi este de 10.000$. 

Citește și: România, în fruntea Europei! Elevele românce au obținut aurul la Olimpiada Europeană de Matematică

Dobrea Dan Marius este profesor la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. Este un profesor cu experiență, cu o istorie demonstrată de lucru în învățământul superior și cercetare.

Are Cunoștințe în sisteme inteligente, IoT, sisteme încorporate, HCI, BCI, informatică, Bluetooth LE și inginerie electrică. Profesionist puternic în educație, cu un doctorat de cercetare axat pe inginerie electronică și telecomunicații (interfață om-computer și senzori inteligenți) obținut la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”​ din Iași.

Dobrea Matei-Ștefan este elev la Colegiul Național Iași.

Citește și: O elevă olimpică la Română și Biologie nu vrea să plece din România: „Vreau să fac niște schimbări”

Ce înseamnă concursul AMD Pervasive AI Developer

Este un concurs anual prestigios în care dezvoltatorii din întreaga lume au posibilitatea de a crea proiecte inovatoare de AI ! Este susținut de AMD, care își extinde acoperirea AI la dezvoltatorii de hardware, software și AI din diverse industrii, inclusiv centre de date, stații de lucru și laptop-uri pentru clienți, industria, jocuri și auto . Scopul este de a promova inovații revoluționare, alimentând un val de aplicații inteligente și eficiente care pot schimba lumea în bine.

Anul acesta, AMD a provoacat dezvoltatorii AI să creeze proiecte inovatoare pe hardware AMD selectat și să concureze în trei categorii interesante: Generative AI, Robotics AI și PC AI. Fiecare categorie a avut un premiu de top de 10.000 USD și premii suplimentare pentru câștigătorii locurilor doi și trei.

Secțiunea la care s-au impus românii este Robotics AI. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te