O elevă olimpică la Română și Biologie nu vrea să plece din România: „Vreau să fac niște schimbări”

DE Alin Crișan | 01.12.2023 - 17:44
O elevă olimpică la Română și Biologie nu vrea să plece din România: „Vreau să fac niște schimbări” - Foto: Facebook/ Andra Parfene

O elevă olimpică la Română și Biologie nu vrea să plece din România: „Vreau să fac niște schimbări”.

SHARE

O elevă din România, olimpică la Română și Biologie, nu vrea să plece din țară și crede cu tărie că se pot realiza lucruri frumoase și aici. Tânăra a declarat că vrea să facă niște schimbări în țară.

Andra Parfene este elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui. A reuşit în acest an performanţa de a obţine două premii importante la fazele naţionale ale olimpiadelor de Limba şi literatura română şi Biologie. 

Atât în clasa a IX-a, cât şi în clasa a X-a s-a calificat la etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română. În clasa a IX-a a luat menţiune, iar în clasa a X-a o obţinut o menţiune specială.

O elevă olimpică la Română și Biologie nu vrea să plece din România: „Vreau să fac niște schimbări”

La Biologie, în clasa a IX-a a fost prima pe judeţ, la egalitate cu o colegă de clasă şi în urma departajării a rămas acasă. În anul următor, a reuşit să se califice la Naţională şi a avut a noua medie pe ţară, obţinând un premiu special.

Acestea sunt cele mai importante premii de până acum, dar Andra speră la mai mult. E pasionată în egală măsură de cele două discipline, deşi una face parte din sfera umanistă, iar alta are profil real.

De mică a fost pasionată de studiu şi mărturiseşte că dintotdeauna şi-a dorit să-şi atingă potenţialul maxim, indiferent ce va face. A descoperit cărţile şi a ştiut că prin lectură se poate dezvolta.

Apoi a explorat mai mult şi a evoluat prin scris. I-a plăcut apoi Limba franceză, pe care o consideră o limbă romantică şi care inspiră lumină. S-a calificat în gimnaziu la faza naţională a Olimpiadei de Limba franceză, însă pandemia de COVID a făcut ca această competiţie să nu se mai organizeze.

A prins drag şi de Biologie, un domeniu complex, de ale cărui ramuri este atrasă şi pe care vrea să-l studieze la cel mai înalt nivel. Îşi doreşte să urmeze Medicina, fiind pasionată de neuroştiinţe.

Citește și: VIDEO Nadia Comăneci își transmite dorul de România, de Ziua Națională: ”Prosperitate și succes”

"De mică mi-am zis că eu vreau să fiu cea mai bună la ceea ce o să fac. Am descoperit treptat pasiunea pentru Limba română. Literatura am descoperit-o prima, prin citit şi mi-am zis că vreau să fiu cea mai bună la Română. Încă de mic copil citeam foarte multe cărţi.

Tot în gimnaziu am descoperit pasiunea pentru Biologie, datorită profesoarei mele de la clasă, pentru că până atunci nu am avut niciun gând pe partea de medicină sau de ştiinţe.

Mă gândeam ca orice copil că, dacă dau la Medicină, trebuie să văd mult sânge, ceea ce este un mit, pentru că studiul Biologiei implică foarte multe ramuri, genetica, biologia vegetală. Toate mi-au plăcut, le-am studiat din clasa a IX-a până în clasa a XI-a, la anul voi face iar genetică", ne spune Andra.

Vrea să urmeze facultatea în România, considerând o mare oportunitate faptul că poate învăţa bazele Medicinei în limba sa.

Însă îşi doreşte ca, începând cu anii mari de facultate şi în Rezidenţiat, să poată pleca în schimburi de experienţă, să studieze, să facă practică în afară, să vadă cum funcţionează alte sisteme, să călătorească, să participe la congrese, să cunoască oameni, pentru ca mai apoi să se reîntoarcă în România pentru a profesa.

Nu vrea să plece din țară

Prin performanţele sale, Andra face ceva pentru ţară şi, cu toate că România a mai "necăjit-o" din când în când, nu e "supărată" pe ea. Vrea doar să o schimbe pe ici pe colo, cât îi va sta în putere, şi susţine cu tărie că tinerii pot face asta.

"Poate acum câţiva ani aş fi spus că vreau să plec, că nu vreau să am nimic de-a face cu ţara, că totul e rău, că e greu să te faci remarcat în orice domeniu.

Citește și: Cum a schimbat Szobi Cseh destinul unui miliardar român? „Ai văzut ce-a ajuns?”

Există probleme şi pare că unele se agravează de la un an la altul, dar dacă am pleca cu toţii nu s-ar rezolva nimic. Nu trebuie trăit nici într-o lume ideală. Sunt probleme, însă trebuie să le înfruntăm. 

Eu vreau să rămân în România şi vreau să fac şi nişte schimbări. Putem să plecăm în străinătate să învăţăm, dar e esenţial să nu uităm ce avem acasă", este de părere Andra Parfene, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te