Directorii de școli care iau 10 să poată conduce ce școală vor, propune ministrul Educației

DE Alexandru Pop | 14.04.2021 - 18:25
Directorii de școli care iau 10 să poată conduce ce școală vor, propune ministrul Educației/FOTO: Hotnews

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că o variantă luată în calcul pentru concursurile pentru directorii de școli, care va avea două etape și va fi organizat în iulie, este ca, precum la rezidențiat, cel care a luat nota 10 să își poată alege orice școală.

SHARE

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Vaccinare și testare pentru învățare”, organizată de Inspectoratul Școlar București.

Iată principalele declarații, potrivit Hotnews:

"La acest concurs național cu întrebări relevante și foarte echitabil promovate, sigur va exista un prag minim, nu știu dacă va fi nota 7, avem nevoie de consultare cu experți în științele educației în funcție de nivelul de dificultate al subiectelor, în funcție de mulți parametri. Vor fi trei secțiuni la acest examen național, de la abilități cognitive până la abilități manageriale.

Directorii de școli să poată alege

Sunt două idei care vor fi puse în discuție:

Prima: finalizăm selecția la nivelul primei etape pe modelul rezidențiatului: cine a avut zece zero-zero (10), își alege orice școală din România, cine are 9,99, 9,98... Numărul de întrebări va fi mare și timpul de răspuns va fi scurt în așa fel încât diferențele vor facilita o ierarhizare, eliminând pe cât posibil… Nu pot să anticipez situațiile în care sunt discuții la medii egale.

Citește și: Fostul prefect Berbeceanu, ironic cu Voiculescu: Înainte să te schimbe, iese Dacian și te laudă

Deci prima variantă ar fi ca în ordinea descrescătoare a mediilor să își manifeste opțiunea: unde, ce școală, în ce localitate.

Ce-a doua opțiune: toți cei care au luat peste nota minimă, 7 spre exemplu, să-și manifeste opțiunile și în cazul în care pentru o anumită școală sunt mai multe opțiuni, atunci să mergem către etapa a doua în care, nu știu să vă spun ponderile, dar știu cine ar putea fi reprezentat în aceste comisii alături de reprezentanții inspectoratelor școlare, iar concursurile pentru inspectoratele școlare vor fi organizate după cele de director, se ia de la bază… Am stat să mă gândesc, știți că în 2015 am organizat concursurile pentru inspectorate și mai apoi pentru directori de școală, după care m-am gândit „dar de ce?”. Nu am găsit răspuns și atunci asta e propunerea.

Citește și: Prințul Philip către președintele Nigeriei: „Arătaţi de parcă vă pregătiți de culcare". Marile gafe

De fapt, nu e propunere, stă în dreptul Ministerului Educației să stabilească succesiunea și pot să vă spun că este deja o decizie: mai întâi concursurile pentru directori, apoi cele pentru inspectorate. În felul acesta putem beneficia de experiența inspectoratelor în organizarea concursurilor și avem timp pentru clarificare la nivel legislativ a relației dintre Ministerul Educației, inspectoratele școlare, autoritățile locale și școli."

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.