De luni, pragul de 60% profesori vaccinați, eliminat în localitățile cu puține cazuri de COVID

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.11.2021 - 13:40
De luni, pragul de 60% profesori vaccinați, eliminat în localitățile cu puține cazuri de COVID

Elevii din localitățile unde incidența este mai mică de 3 infectări la o mie de locuitori vor merge, cel mai probabil, la școală de săptămâna viitoare.  

SHARE

Doar școlile și grădinițele în care rata de vaccinare anti-Covid a personalului - profesori și angajați - este de cel puțin 60% au fost deschise cu prezență fizică începând de luni, 8 noiembrie.

În celelalte unități de învățământ, cu rata de vaccinare sub 60%, cursurile au început online. Aproximativ 2 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane au început școala fizic, luni, după vacanța forțată.

De luni, mai mulți elevi la școală

Modalitatea în care se va veni de luni, 15 noiembrie, la școală este pe cale să se schimbe.

Ministerul Educației vrea ca în localitățile unde incidența este de sub 3 infectări la mia de locuitori în 14 zile elevii să poată merge la școală chiar dacă procentul profesorilor vaccinați este sub 60%.

Citește și: Mister: cum a scăzut numărul profesorilor vaccinați în unele școli după anunțarea pragului de 60%

Informația a fost confirmată, pentru Newsweek România, de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că „dacă vom avea în această seară sau mâine dimineața o Hotărârea CNSU în acest sens, vom semna mâine dimineața ordinul comun, se va publica în Monitorul Oficial și luni, elevii vor începe școala cu prezență fizică acolo unde rata de incidență este mai mică de 3/1000”.

Întrebat dacă, în opinia sa, crede că sunt șanse mari ca, de luni, școala să înceapă cu prezență fizică acolo unde rata de incidență este mai mică de 3/1000, Sorin Cîmpeanu a răspuns scurt: „Da, sunt șanse mari”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) este așteptat, în această seară sau mâine, să dezbată oportunitatea flexibilizării prezenței fizice a elevilor la școală.

Ministrul sănătății, mai rezervat

Ordinul de ministru, care ar permite elevilor din comunitățile cu puține infectări COVID să meargă la școală, ar trebui  semnat și de ministrul sănătății. Prezent la Digi24, ministrul sănătății a susținut că pragul de 60% ar trebui menținut între una și două săptămâni pentru a vedea efectele.

„Oricum ați văzut că, după ce s-a anunțat acest criteriu, într-o zi-două a crescut destul de semnificativ [vaccinarea în rândul angajaților din școli] și eu cred că pe ziua de vineri, pentru că ziua de vineri va fi cea care va fi avută în vedere pentru săptămâna care urmează, vom avea din nou o creștere în rândul salariaților, a personalului din sistemul de învățământ.

Dar noi am vrea să avem această consecvență și măcar o regulă să o aplicăm o anumită perioadă de timp. Nu suntem naivi, nu vrem să fim inconsecvenți legat de necesitatea desfășurării actului pedagogic, am spus acest lucru că trebuie să fim responsabili, dar în același timp e bine ca o măsură [să fie aplicată] măcar o anumită de timp să vedem care sunt efectele produse, după care să analizăm și să discutăm”, a spus Sănătății, Cseke Attila.

Asociațiile de elevi și grupurile de părinți au cerut ca elevii din școlile unde sunt puține cazuri de covid să poată merge la școală, suspendându-se pragul de 60% profesori vaccinați.

În România, sunt numeroase localități unde nu se înregisterază nicio infectare cu Covid pe zi. Cu toate acestea, elevii învață online pentru că profesorii nu s-au vaccinat.

Citește și: Elevii din sate, în online. La o rată de infectare de 6 ori mai mare, în Capitală mergi la școală

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te