Cum poți ajunge profesor doar cu facultatea fără alte specializări. La ce salariu te poți aștepta

DE Alex Darvari | 18.01.2023 - 15:51
Cum poți ajunge profesor doar cu facultatea fără alte specializări - Foto: Pexels

Numărul insuficient de profesori din sistem duce la măsuri disperate. Pentru ca elevii să aibă cu cine învăța există posibilitatea de angajare a unor profesori, pe durata unui an, chiar dacă aceștia au doar facultatea.

SHARE

Această prevedere apare în noile Legi ale educației, propuse de Ligia Deca și consultate de Newsweek România. Astfel, un absolvent de studii superioare poate preda, timp de un an, ca și cadru didactic asociat.

Art.165    
(1) În calitatea sa de principal finanţator, pe baza analizei nevoilor de formare din sistem, Ministerul Educaţiei stabileşte calificările şi rutele de formare iniţială a personalului didactic, profilul profesional şi standardele profesionale pentru funcţiile didactice, reperele curriculare pentru formarea iniţială, precum şi alocarea cifrei de şcolarizare corespunzătoare. 
(2) Persoanele care optează pentru profesia didactică au obligaţia absolvirii unor programe de formare iniţiala pentru cariera didactică în învăţământul preuniversitar, în conformitate cu prevederile legii învăţământului superior.


(3) În situaţii justificate de lipsa de personal calificat la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, pot fi angajaţi cu statut de cadru didactic asociat, pe perioadă determinată de cel mult un an şcolar, în regim de plata cu ora, şi absolvenţi ai învăţământului superior care nu au parcurs formarea iniţială conform prevederilor legii învăţământului superior, cu avizul DJIP/DMBIP, în conformitate cu prevederile unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei. 
(4) În situaţii justificate de lipsa de personal calificat la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, pot fi angajaţi cu statut de cadru didactic suplinitor calificat, pe perioadă determinată, absolvenţi ai învăţământului superior de licenţă în domeniul postului şi ai programului de formare psihopedagogică, cu avizul DJIP/DMBIP, în conformitate cu prevederile unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.
(5) În situaţii justificate de lipsa de personal calificat la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, pot fi angajaţi cu statut de cadru didactic suplinitor necalificat, pe perioadă determinată, absolvenţi ai învăţământului superior de licenţă în alt domeniu decât cel corespunzător postului şi ai programului de formare psihopedagogică, cu avizul DJIP/DMBIP, în conformitate cu prevederile unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.

Ce salarii sunt în educație

„Precizăm că funcția de profesor studii superioare de lungă durată debutant din învățământul preuniversitar este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Învățământ“ din Legea-cadru cu un coeficient de 1,64 și un salariu de bază de 4098 lei la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 4856 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 5102 lei.

Funcția de medic din Unități clinice este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Sănătate și Asistență Socială“ din Legea-cadru cu un coeficient de 2,56 și un salariu de bază de 6400 la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 7584 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 7968 lei”, ne spune ministerul.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te