Cinism sau prostie: Dăncilă a uitat să aprobe legea care oferea elevilor rechizite gratuit

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.08.2019 - 12:33

Din lene, prostie sau calcul cinic, guvernul României a anunțat că legea prin care copiii primeau 250 de lei pentru rechizite nu mai intră în vigoare pentru că este încă în dezbatere publică.

SHARE

 Ministerul Educației a rămas la rectificarea bugetară fără un miliard de lei.

S-au tăiat cel mai mult 440 milioane de lei „la Titlul 57 Asistenţa socială, sume aferente programului  - Merg la şcoală -, întrucât, până în prezent, actul normativ necesar derulării acestui program nu a fost aprobat. Facem precizarea că Ministerul Educaţiei Naţionale derulează la ora actuală, cu finanţare de la bugetul de stat, un program de asigurare a rechizitelor şcolare pentru copiii care provin din familii cu venituri reduce”, spune instituia.

Cu alte cuvinte – guvernul nu a reușit să aprobe actul normativ și, astfel, copiii vor fi privați de posibilitatea de a-și achiziționa gratuit cele necesare pentru școală.  

Calcul politic?

Ministerul Educației nu spune care este motivul pentru care „până în prezent, actul normativ necesar derulării acestui program nu a fost aprobat”.

În schimb, Proiectul de lege privind aprobarea Programului „Merg la școală” există, a fost elaborat și a fost supus dezbaterii publice din data de 31 iulie 2019.

Potrivit portalului legestart.ro, Programul „Merg la școală” prevede că „fiecare elev din România va primi, din anul școlar 2019-2020, 5 tichete a câte 50 de lei fiecare, adică 250 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre publicat în dezbatere pe pagina Ministerului Educației. Banii pot fi folosiți doar pentru echipament sportiv, manuale, cărți și rechizite”.  

Coroborând cele două informații, tragem concluzia că scrupulosul Minister al Edcuației nu a putut grăbi dezbaterea publică astfel încât un proiect din care copiii și părinții au de câștigat să intre în vigoare.

Guvernul Dăncilă nu a avut timp să îl aprobe, deși există o formă finală și dă Ordonanțele de Urgență. Cel mai probabil, însă, guvernul nu mai are bani și, atunci, invocând faptul că proiectul este în dezbatere publică, nu l-a mai aprobat și, astfel, a tăiat banii de la copiii.  

Ce conține Proiectul „Merg la școală”

Art. 1 (1) Se aprobă ca program naţional Programul de susţinere a educaţiei «Merg la şcoală», pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi profesional de stat.

(2) Beneficiarii acestui program sunt elevii din învăţământul general obligatoriu, primar, gimnazial, liceal şi profesional de stat.

Art. 2. Programul constă în acordarea de tichete educaţionale de tip tichet social în valoare de 250 lei (5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei ), fiecărui beneficiar pentru achiziţionarea de echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicţionare) şi rechizite, în anul şcolar 2019-2020.

Art. 3.  Tichetele educaţionale de tip tichet social sunt acordate beneficiarilor prin unităţile de învăţământ de stat pe care le frecventează aceştia, iar responsabilitatea achiziţionării produselor necesare elevului revine părintelui/tutorelui legal.  Tichetele vor fi emise în octombrie-noiembrie 2019 și expiră pe 12 iunie 2020. 

Art. 4.  Sumele necesare acordării tichetelor educaţionale se alocă unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat prin inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, de la capitolul 65.01 „Învăţământ”, titlul 57 „Asistenţă socială”.  Conform Normelor metodologice, aceste tichete educaționale nu afectează distribuirea tichetelor sociale reprezentând beneficii de asistenţă socială acordate în scopul sprijinirii categoriilor vulnerabile ale populaţiei.

ART. 14 – Se interzic titularului:

a) solicitarea şi/sau primirea unui rest de bani la tichetul educaţional de tip tichet social, în cazul în care suma corespunzătoare produselor solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului;

b) comercializarea tichetelor educaţionale de tip tichet social în schimbul unor sume de bani şi/ori altor bunuri şi/ori servicii; c) utilizarea tichetelor educaţionale de tip tichet social în magazine, locaţii, unităţi, pieţe de orice fel care nu vând echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicţionare) şi rechizite şi nu au afişate la intrare autocolantele speciale ale unităţii emitente.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te