Cîmpeanu: Omicron, o gripă. Internările la copii s-au triplat. Scenariu INSP: 25.000 cazuri COVID/zi

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.01.2022 - 16:19
Cîmpeanu: Omicron, o gripă. Internările la copii s-au triplat. Scenariu INSP: 25.000 cazuri COVID/zi / gov.ro

În contextul în care testarea s-a oprit în școli și după ce a făcut apel la părinți pentru a face acasă acest demers, ministrul educației bagatelizează pandemia de coronavirus. Cîmpeanu spune că tulpina omicron nu este de speriat, însă uită să spună că este mult mai contagioasă.

SHARE

„Siguranță totală nu există. Apreciez că Institutul Național de Sănătate Publică și ministerul Sănătăți au spus că nu sunt motive să se închidă școlile. Merg pe mâna lor.... Dacă se va ajunge la decizia trecerii în online, trebuie să se țină cont de mai mulți parametri, inclusiv presiunea pe spital”, a spus Cîmpeanu, potrivit Mediafax.

Sorin Cîmpeanu anunță că tulpina omicron nu este de speriat: „Din ce am înțeles tulpina Omicron seamănă din ce în ce mai mult cu o gripă normală și la copii”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul „uită” să sună că, deși efectele tulpinei omicron sunt mai blânde decât cele ale tulpinei delta, problema o reprezintă gradul de contagiozitate. Numărul persoanelor infectate cu COVID, inclusiv copii, a crescut mult.

 Crește numărul copiilor internați

Datele oficiale arată o creștere constantă în ultimele două săptămâni, numărul copiilor internați în spital cu COVID triplându-se: în 29 decembrie, în spitale erau internați 55 de copii, dintre care 48 pe secții și șapte la terapie intensivă, iar în 11 ianuarie sunt internați 173 de copii, dintre care 165 pe secții și opt la terapie intensivă.

Citește și: GRAFIC Numărul copiilor spitalizați cu COVID s-a triplat în 14 zile: marți, 173 de copii internați

INSP, la care face referire Cîmpeanu, avertizează că numărul persoanelor care ar putea ajunge la terapie intensivă cu omicron va fi foarte mare.

În cel mai pesimist scenariu, vârful valului cinci al pandemiei COVID, dominată de Omicron, se va traduce în circa 25.000 de cazuri noi/zi, la începutul lunii februarie, avertizează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

România este și mai vulnerabilă în fața Omicron, din caza numărului redus de vaccinări (numai 40 la sută din populație vaccinată cu două doze și circa două milioane de persoane au trei doze de ser anti-COVID.

Cele trei scenarii cu care lucrează INSP 

1. Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic :5% din cazuri necesită internare în secții, 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI. 

2. Rata de creștere a numărului de cazuri 6% zilnic: >20% din cazuri necesită internare în secții; 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI. 

3. Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic: 20% din cazuri necesită internare în secții; 1 din 8 din cazurile din secții necesită internare la ATI. 

Citește și: GRAFICE Cel mai pesimist scenariu al INSP: 25.000 de cazuri COVID/zi, unul din opt pacienți la ATI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te