Cele mai mari 7 minciuni ale PSD în domeniul Educației

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.12.2018 - 09:08

Pavel Năstase, Liviu Pop, Valentin Popa, Ecaterina Andronescu sunt cei patru miniștri ai Educației care au întinat „Programul de guvernare al PSD, pe care nu l-au pus în practică.

SHARE

Newsweek România inventariază cele mai gogonate promisiuni ale PSD din domeniul Educației, arătând realitatea de
astăzi. „Implementarea unui Proiect pilot privind învățământul digitalizat. Termen 1 ianuarie 2018“ (Promisiune din Programul de guvernare PSD) - Termenul a expirat și nu s-a întâmplat nimic. Pe 8 ianuarie 2018, Liviu Pop anunța că MEN va demara un proiect-pilot (judeţul Buzău) de digitalizare a învăţământului prin care se va realiza dotarea cu tablete pentru uzul elevilor, laptopuri pentru profesori, table inteligente. 

„Construcția a 2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school“, anunța PSD. Newsweek România a semnalat, în mai multe rânduri, că doar 45 de creșe și grădinițe au fost ridicate până în vara acestui an.

„Înființarea unui Fond Național de Investiții în Afaceri Pornite de Studenți“ era un alt obiectiv. La finalul anului trecut, deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, să prezinte date concrete privind implementarea programelor de antreprenoriat în învăţământul preuniversitar şi universitar. 

În ianuarie acest an, Guvernul promitea, din nou, acest fond ca parte a unui proiect de „start-up nation“.

„Conectarea tuturor școlilor la Internet prin conexiuni de mare viteză“. Abia în octombrie 2018, Ministerul Educației anunța că „Executivul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții - Platformă naţională integrată, Wireless Campus.  Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea unei platforme naţionale integrate de tip campus care să asigure, cu prioritate în școli de nivel gimnazial, serviciul de acces fără fir la rețele de date deschise interconectate, inclusiv la Internet“, se arăta în „Programul de guvernare“. În afară de promisiunea neonorată timp de doi ani, vestea și mai proastă este că numai 30% dintre elevi au acces la computer.

„Locuinţe pentru cadrele didactice, prin finanțare de la bugetul de stat sau /și din fonduri structurale“, promite PSD. Abia din acest an, profesorii pot depune cereri pentru a obține locuințe prin ANL.

„Reducerea ratei de părăsire timpurie a sistemului educațional“, un alt obiectiv. Relatitatea este că România rămâne fruntașa abandonului școlar în Uniunea Europeană, 50.000 de elevi părăsind sistemul de educație, anual. La nivel naţional, rata de părăsire timpurie a şcolii este de 26,6% în zonele rurale, 17,4% în oraşe mici şi suburbii şi scade la 6,2% în municipii. Noul ministru Ecaterina Andronescu a considerat că cea mai bună măsură este contestarea acestor cifre.

„Sprijinirea comunităților de români din străinătate, pentru o reintegrare facilă la întoarcerea în țară, prin creșterea cu 100% a numărului de elevi participanți la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească“, mai promitea Liviu Dragnea. Newsweek România a scris că, în anul școlar 2016-2017, au frecventat cursurile LCCR 12.381 de elevi. Este vorba de puțin peste 1% din copii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te