ROMÂNIA Infecțiile cu COVID din școli, exploatate politic. Cum procedează Anglia, Canada, Singapore

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.06.2020 - 20:22
Inquam Photos / Octav Ganea

Doi elevi au fost descoperiți pozitiv cu COVID în perioda de pregătire pentru examenele naționale, în județele Iași și Suceava. Occidentul s-a confruntat cu mai multe situații asemănătoare pe care nu le-a tratat în cheie politică.

SHARE

Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar din Iași a cerut, imediat, anularea examenelor.

Anterior, liderii PSD, printre care Gabriela Firea sau Liviu Pop, mișcări ale elevilor apărute peste noapte, alți lideri sindicali, dar și televiziuni au pus presiune pentru înghețarea anului școlar și anularea examenelor invocând pericolul COVID 19.

Miza electorală a anulării examenelor națională am explicat-o AICI 

De fapt, anularea examenele a fost cerută de partide și politicieni pentru a mai câștiga câteva procente în bătălia electorală care se apropie.  

Citește și: Cine sunt elevii care cer anularea examenelor

Ce s-a întâmplat în România

Polul de presiune nu a găsit suficientă muniție în teren pentru anularea examenelor naționale.  

Într-un răspuns comun pentru Newsweek România, grupul de Comunicare Strategică și Ministerul Educației au precizat că în cazul celor doi elevi din Iași și Suceava depistați cu coronavirus, săptămâna trecută, au fost respectate protocoalele în vigoare:

„Măsurile post-depistare au fost/sunt dispuse în conformitate cu protocoalele de intervenție în cazurile de infecții cu noul coronavirus. Școlile au fost informate în legătură cu aplicarea acelor protocoale și implicit nu au mai desfășurat sesiunile de pregătire, în format face to face, prevăzute în perioada 2-12 iunie. 

În funcție de evoluția cazurilor, elevii pot susține examenele în cadrul calendarului special  aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Atât școlile, cât și inspectoratele școlare județene aplică în astfel de situații măsurile transmise de DSP-uri”.

Citește și: Antena 3 se alătură coaliției care se opune examenelor

Cursuri suspendate

Într-un alt răspuns pentru Newsweek România, Direcția de Sănătate Iași a comunicat că Școala Sportivă unde s-a pregătit elevul de clasa a VIII-a, depistat cu Covid pe 6 iunie, a fost imediat închisă.

„Cu privire la măsurile luate la Liceul cu Program Sportiv Iaşi, precizăm că pe parcursul săptămânii trecute, după confirmarea pozitivă a elevului de clasa a VIII-a de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi, în unitatea de învăţământ au fost efectuate operaţiuni de igienizare in vederea pregătirii sălilor de curs pentru examenele naţionale.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a apreciat ca fiind oportună propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi de a se efectua sesiunile de pregătire de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi pentru Evaluarea Naţională şi examenul de Bacaulareat doar în varianta online. Decizia a fost luată ca o măsură suplimentară de pregatire pentru buna desfăşurare a examenelor naţionale”, arată pentru Newsweek România DSP Iași.

Elevii și profesorul care au fost în contact cu respectivul elev au fost trimiși acasă pentru două săptămâni.

Cei cu COVID sau temperatură vor susține examenele în sesiuni speciale. Cea pentru evaluarea națională începe pe 27 iunie,  iar cea pentru Bacalaureat la început de iulie.

Citește și: Primul elev infectat cu COVID a ratat examenele naționale
 

Anglia: „contacții” în autoizolare

Doi copii care au participat la cursuri au fost testați pozitiv pentru coronavirus, a anunțat The Mirror. Școala primară din Wibsey, Bradford, le-a scris părinților pentru a-i informa cu privire la necesitatea autoizolării copiiilor, dacă aceștia au intrat în contact cu elevii depistați pozitiv.

În scrisoare, directorul Cath Palmer i-a asigurat pe părinți că cei doi elevi și-au revenit complet. Ea a spus că toate procedurile sunt urmate.

Scrisoarea menționa: „Am fost informați că doi copii care au participat recent la școală, din aceeași gospodărie, au fost testat pozitiv pentru Covid-19 în weekend. Ne bucurăm să împărtășim vestea că acum sunt bine și s-au recuperat pe deplin.

După ce am luat legătura cu Departamentul pentru Sănătate și Educație, am urmat procedurile: informarea tuturor părinților, copiilor și personalului care ar fi putut intra în contact cu cei afectați pe care i-am îndrumat spre auto-izolare. Școala fost dezinfectată complet”.

Pentru copiii ai căror părinți fac parte din categorii vulnerabile școala s-a deschis după 4 zile. Școala s-a deschis complet după două săptămîni.

Simptomele, monitorizate

Un alt copil de la o școală din Bedworth, Marea Britanie a fost testat pozitiv pentru Covid-19. O scrisoare a informat părinții despre acest aspect.

Drept urmare, copiilor care erau așezați lângă el la școală, precum și personalului care a intrat în contact cu el, li s-a spus să se izoleze.

Școala a subliniat că a răspuns rapid situației. Pentru că persoanlul era și așa redus, școala nu și-a mai deschis porțile și pentru copiii din alte grupe de vârstă.

„De îndată ce am fost sesizați, am răspuns rapid luând această măsură de precauție de auto-izolare, care este vitală pentru controlul virusului. Vom lucra strâns cu colegii de la Protecția Sănătății pentru a primi sfaturi și îndrumări. Școala a trecut la o curățare sporită și li s-a explicat părinților, într-un buletin informativ, modalitățile prin care pot monitoria eventualele simptomele”.

Canada: ne spălăm mai mult pe mâini

Școlile s-au deschis în Quebec în luna mai. În decurs de trei săptămâni, un număr de 44 de elevi și 33 de profesori și personal nedidactic au fost testați pozitiv pentru coronavirus, scrie https://www.cbc.ca/.

La început, în provincie, 58% dintre elevi s-au întors la școală. Julia-Rose Fagnan, 12 ani, din Valleyfield, este unul dintre acei copii.

„Trebuie să ne spălăm pe mâini mult mai mult. Sunt mai puțini dintre noi în clasa noastră pentru că pupitrele trebuie să fie separate ”, a spus ea. Nu au existat cazuri lde COVID a școala ei.

Ea a fost întotdeauna un pic stresată dar în final  fost ok, spun părinții. Dr. Earl Rubin, medic de boli infecțioase la Spitalul de Copii din Montreal, a reiterat pentru CBC Kids News: copiii care prezintă coronavirus au simptome foarte ușoare. "Numărul de copii care sunt internați [la spital] din cauza COVID este extrem de mic", a spus el.

Singapore: copiii nu s-au îmbolnăvit la școală

Un număr de 4 elevi și un membru al personalului nedidactic au fost diagnosticați cu coronavirus în Singapore.

Cazurile au fost descoperite ca parte a testărilor care au început pe 2 iunie pentru toți elevii cu vârsta peste 12 ani și pentru personalul școlar care a semnalat probleme de respirație.

"Deși pozitive, testele pentru toate cele cinci cazuri au evidențiat încărcături virale mici", a spus Ministerul Sănătății, adăugând că un test ulterior, la care s-au folosit probe noi, a arătat că toate cele cinci cazuri au fost negative.

Elevii au fost probabil infectați în perioada când școala fost întreruptă și nu după redeschiderea școlilor la 2 iunie, a adăugat ministerul.

În total, 29 de angajați și 100 de elevi care au fost în contact cu aceste cazuri confirmate în școală au fost trimiși în izolare pentru 14 zile. „Este firesc ca atunci când se fac teste, elevii să simtă un discomfort, o nesiguranță. Dar, realitatea este că cu cât testăm mai mult, cu atât suntem mai în siguranță”, a spus un reprezentant al guvernului care este conștient că nu toți părinții își vor trimite elevii la școală.

„Știm că părinții și studenții sunt anxioși, dar școlile vor oferi sprijin, cum ar fi lecții suplimentare (online) și studii practice, astfel încât li se va acorda un sprijin mai mult decât suficient pentru a se asigura că sunt pregătiți pentru examene,” arată executivul.

Orice focar de coronavirus va fi urgent izolat pentru ca restul elevii să meargă, mai departe, la școală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te