EXCLUSIV. Primul elev depistat cu COVID a ratat evaluarea națională. Când va susține examenele

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.06.2020 - 19:46
Inquam Photos / Octav Ganea

În urmă cu o săptămână a fost depistat la Iași primul elev infestat cu coronavirus. El va susține examenele de evaluare națională în sesiunea extraordinară care începe în 27 iunie, au precizat autoritățile pentru Newsweek România.

SHARE

Un elev de clasa a VIII-a de la Liceul Sportiv din Iași a fost primul caz confirmat de coronavirus al unui elev, după redeschiderea școlilor. Elevul și părinții săi au fost diagnosticați cu coronavirus, după ce bunica lui a fost internată în spital și de acolo ar fi luat acest virus.

Astăzi s-a desfășurat prima probă a examenului de Evaluare Națională la limba română. Primul elev depistat cu COVID nu a participat el având posibilitatea de a susține probele pe 27 iunie când începe sesiunea specială pentru cei care au avut / sau au fost suspecți de COVID 19.  

Citește și: Care au fost subiectele la limba română.


Newsweek România a adresat o serie de întrebări Direcției de Sănătate Publică Iași care a răspuns prin intermediul directorului executiv Conf. Univ. Dr. Lucian L. Indrei

Newswek România: Ce măsuri s-au luat în respectiva școala în urma apariției cazului de COVID  ?

Conf. Univ. Dr. Lucian L. Indrei, DSP Iași:  Cu privire la măsurile luate la Liceul cu Program Sportiv Iaşi, precizăm că pe parcursul săptămânii trecute, după confirmarea pozitivă a elevului de clasa a VIII-a de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi, în unitatea de învăţământ au fost efectuate operaţiuni de igienizare in vederea pregătirii sălilor de curs pentru examenele naţionale.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a apreciat ca fiind oportună propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi de a se efectua sesiunile de pregătire de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi pentru Evaluarea Naţională şi examenul de Bacaulareat doar în varianta online. Decizia a fost luată ca o măsură suplimentară de pregatire pentru buna desfăşurare a examenelor naţionale.

Elevii și profesorii aflați în contact cu acel copil au fost testați pentru COVID? Dar cei care au fost alături de elevul repectiv la pregatirea pentru examenul de Evaluare Natională?

Ancheta epidemiologică a stabilit că elevul a fost prezent de două ori la sesiunile de pregătire pentru Evaluarea Naţională 2020 şi că nu a intrat in contact direct cu colegii sau profesorii prezenţi la aceste activităţi. Conform recomandărilor din Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, nu a fost necesară testarea elevilor prezenţi în aceeaşi sală de curs cu elevul confirmat cu noul coronavirus.

De asemenea, s-a constatat că au fost respectate toate măsurile de protecţie impuse pentru desfăşurarea acestor activităţi: distanţa dintre elevi, purtarea măştilor atât în timpul orelor cât şi în pauze, dezinfectarea mâinilor, aerisirea sălilor de curs în pauze şi dezinfecţia suprafeţelor cu substanţe biocide. Prin urmare, aceşti elevi participă în această perioadă la Evaluarea Naţională 2020.

Ce se întamplă cu respectivul copil din punctul de vedere al examenelor?

Conform informaţiilor primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, elevul va putea susţine examenul de Evaluare Naţională în sesiunea extraordinară pentru cei cu probleme de sănătate, ce se va organiza începând cu data de 29 iunie. De asemenea, IŞJ Iaşi a transmis că se aşteaptă clarificări de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la situaţia elevilor care nu vor putea susţine nici în etapa specială examenul, dacă se menţine diagnosticul de infectare cu COVID-19. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te