Antena 3 se alătură coaliției care cere anularea examenelor. Gabriela Firea și Liviu Pop sunt acolo

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.05.2020 - 11:55

Mișcarea, tot mai consistentă și vocală a celor care militează pentru anularea examenelor de bacalaureat și evaluare națională a căpătat un vehicul media: Antena 3.

SHARE

Context

O parte din sindicate, primarul Capitalei, Gabriela Firea, președintele Comisiei de Învățământ din Senat, Liviu Pop dar și o organizație „fantomă” a elevilor, apărută în urmă cu o lună, cer anularea examenelor de bacalaureat și evaluare națională. Se invocă „pericolul COVID” și faptul că autoritățile nu ar putea sigura condiții sanitare adecvate pentru elevi.

Prin anularea examenului de bacalaureat, sute de mii de elevi care au picat anii trecuți sau ar fi făcut-o în acest an, vor primi cadou diploma de bacalaureat doar pe baza mediilor școlare.

Prin desființarea examenelor de evaluare națională, admiterea în liceu se va face pe baza unei ierarhii distorsionate în care media la sport ar avea aceeași importanță ca și cea de la limba română.

Ajutor și mediatic

 La Antena 3, Mihai Gâdea a militat pentru anularea examenelor naționale printr-o emisiune TV în care a pretins că oferă toate punctele de vedere, scrie edupedu.ro.

„Gazda a păstrat, pe parcursul emisiunii, alura persoanei care culege toate părerile și oferă tuturor oportunitatea să vorbească. El a făcut trimiteri la înțelesuri, la cheia de citire a unor mesaje, dar nu a tranșat niciodată, personal, problema, cât a durat emisiunea. A lăsat această treabă în sarcina lui Mircea Badea, la final, când acesta a tranșat disputa cu o părere personală, fără argumente, având acest drept, sub privirea înțelegătoare a lui Gâdea: “Soluția de oameni sănătoși e anularea examenelor”.

Ce s-a întâmplat până acolo, în cele două ore și jumătate de emisiune? Cum poți să distorsionezi echilibrul părerilor și să inoculezi, folosind majoritatea vocală, ideea că majoritatea covârșitoare a oamenilor ar beneficia, de fapt, de pe urma anulării examenelor? Cum ceri, oricum, tragerea la răspundere a Ministerului Educației, pentru probleme de organizare a condițiilor sanitare la Evaluarea Națională și Bacalaureat, probleme ce țin în bună măsură de Ministerul Sănătății? Totul, fără să faci vreo trimitere relevantă, măcar, la contextul politic al moțiunii simple împotriva ministrului Monica Anisie, moțiune discutată luni în Parlament?”, arată sursa citată care face și un film al emsiunii.

Cine face parte din coaliția anti-examene

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu a venit primul cu ideea anulării examenelor de bacalaureat. 

Gabriela Firea: ”Sunt în totalitate contra susținerii examenelor naționale. Am primit o mulțime de scrisori de la elevi, părinți, care ne solicită nouă să oprim acest lucru, chiar dacă nu avem putere să facem ceva.”

Mișcarea Elevilor este o organizație la care Mihai Gâdea a făcut dese referiri în emisiune și care cere anularea examenelor. Newsweek România a scris că Mișcarea  fost înființată pe 1 mai, nu are nicio activitate și că este condusă de o avocată care nu crede în COVID 19.
 

Scopul populist-electoral al anulării examenelor

Anularea examenului de Evaluare Naționale și accederea în liceu pe baza mediilor generale și nu a unui examen național ar distorsiona ierarhiile. Pentru că o notă/medie de zece se obține mai greu în București decât într-o urbe de provincie.

La fel s-ar întâmpla și în cazul examenului de bacalaureat. O medie de 8 se obține cu mult mai multă trudă într-un liceu de informatică din Capitală decât într-un liceu industrial dintr-un oraș mai mic al țării.  

Pe baza notelor de la evaluarea națională și bacalaureat se intră la liceu, respectiv facultate.

Dar miza anulării bacalaureatului este și mai însemnată dintr-un alt punct de vedere. Elevii care au picat examenul de clasa a XII-a în anii trecuți, pot lua bacalaureatul doar arătând carnetul cu mediile ulltimului an/ani de studiu.

Prin anularea examenelor cerută de Mișcarea Elevilor, sindicate, Gabriela Firea sau Liviu Pop, toți elevii din generațiile trecute vor primi cadou bacalaureatul dacă au media generală peste șase.

Citește și. Avocata care cere în numele elvilor anularea examenelor. COVID este manipulare

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te