Aproape 200 de locuri neocupate după examenul de Rezidențiat. Care este motivul

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.11.2023 - 17:01
sute de locuri neocupate după examenul de rezidențiat Foto: pexels.com - rol ilustrativ

Aproape 200 de locuri au rămas neocupate la Medicină după repartiția candidaților la Rezidențiat 2023. Cele mai multe sunt la specialitățile de chirurgie generală și medicină de familie. Au promovat aproape 4.500 de medici.

SHARE

După repartiția candidaților la examenul de Rezidențiat 2023 au mai rămas neocupate aproape 200 de locuri. Cele mai multe sunt la specialitățile de chirurgie generală și medicină de familie.

Cinci procente în jos la punctaj au făcut o diferență enormă la promovabilitate. Este vorba despre sute de candidați care au putut să treacă examenul după coborârea punctajului minim la 60% de la 65%.

În zilele următoare se va face angajarea medicilor rezidenți.

200 de locuri neocupate după examenul de Rezidențiat. Care este motivul?

Ministerul Sănătății a revenit la pragul de 60% răspunsuri corecte pentru alegerea unui post, ca în anii anteriori, după ce anul acesta fusese aprobat pentru prima dată pragul de 65%.

 La medicină au promovat 4.482 de candidați, după scăderea pragului prin ordin de ministru. Cu prag de 65%, ar fi promovat cu 786 mai puțini.

Anul acesta, la concursul de Rezidenţiat a fost alocat cel mai mare număr de locuri din istorie pentru medicina de familie, peste 600 de locuri, potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila. Dar multe au rămas neocupate.

Citește și: Profesoare universitare, condamnate pentru șpagă. ”Ce tâmpit să fii să spui că ai învățat”

De altfel, conform datelor publicate pe site-ul rezidentiat.ms.ro, pe primul loc la specialitățile cu cele mai multe locuri rămase neocupate la Rezidențiat 2023 este Chirurgia generală – 41 de locuri neocupate. 

Pe locul al doilea este Medicina de familie – 40 de locuri neocupate, iar Medicina de urgență este pe locul al treilea cu 20 de locuri neocupate. 

Nu s-au mai ocupat locuri în specialitățile: Ortopedie și Traumatologie, Urologie, Chirurgie orală și maxilo-facială, Chirurgie pediatrică, Chirurgie Toracică, Chirurgie cardio-vasculară.

Locuri neocupate după examenul de rezidențiat by Valeria Cupa on Scribd

Cât au fost cea mai mare și cea mai mică notă de la rezidențiat

La examenul de rezidențiat de anul acesta au participat 10.194 de candidaţi, viitori medici, stomatologi şi farmacişti. Ei au trebuit să răspundă la 200 de întrebări în 4 ore.

Punctajul maxim realizat la Medicină a fost de 936 puncte, iar punctajul minim de promovare, conform baremului inițial de 65%, a fost  de 608 puncte.

Citește și: Cu ce notă se promovează anul acesta examenul de rezidențiat. Măsura luată de Ministerul Sănătății

În această situație, ar fi putut alege un loc sau un post în specialitate maxim 3.696 candidați din cele 4.327 locuri disponibile.

Având în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi și locuri la concursul de rezidențiat, în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgență, ATI etc, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au aprobat astăzi, prin ordin comun, măsura care permite intrarea în rezidențiat a unui număr cât mai mare de tineri medici.  

Astfel, s-a luat decizia de scădere a pragului minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii anteriori. 561 a fost cel mai mic punctaj de promovare a examenului de Rezidențiat 2023. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te