Andronescu reportează promisiunile

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.04.2019 - 08:03

PSD a condus România în șase din ultimii șapte ani. În documentul „Educația ne unește“, sunt consemnate multe aspecte care ar fi putut fi rezolvate în această perioadă.

SHARE

„Universitățile implică sectorul economic în sprijinirea individuală a studenților pentru integrarea în muncă încă din perioada studiilor și realizează astfel o mai bună inserție a lor în viața activă“, se arată în documentul „Educația ne unește“, asumat de PSD, Ministerul Educației și Ecaterina Andronescu în anul 2019.

Un raport al Eurostat arată că tinerii români își găsesc greu loc de muncă. În 2018, la nivelul Uniunii Europene, 14,3% dintre tineri nu aveau un loc de muncă sau nu urmau niciun program educațional ori de formare, cel mai ridicat procentaj fiind în Italia (25,7%), Cipru (22,7%), Grecia (21,4%), Croația (20,2%), România (19,3%) și Bulgaria (18,6%). România are cinci procente peste media europeană.

Abuz de platitudini

„Școala asigură viitorilor adulți o alfabetizare funcțională în toate domeniile necesare unei vieți autonome și împlinite în societate“, arată documentul. În guvernarea PSD, analfabetismul a ajuns în guvern. Premierul Viorica Dăncilă sau fostul ministru al Educației, Liviu Pop (foto), au reale probleme de exprimare și de înțelegere a unor propoziții simple. Analfabetismul funcțional a ajuns, în România, la peste 40%.

PSD a avut șapte ani să rezolve problemele pe care le semnalează, astăzi, ministrul de resort

„Școala contribuie la dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor“, susține Adronescu în documentul care prefigurează modificarea Legii Educației. În „Programul de guvernare“, PSD își propunea ca educația fizică să fie introdusă la bacalaureat, aspect care nu se regăsește în documentul propus de Andronescu. Statisticile spun că unul din patru elevi suferă de obezitate.

A uitat de toaletele din curte

Școala este finanțată și administrată de autoritățile locale, în limitele legii și în funcție de nevoile identificate la nivel de comunitate, astfel încât să asigure tuturor copiilor o educație echitabilă și condiții propice învățării și dezvoltării personale“, susține Andronescu. Atât de mult sunt preocupate autoritățile locale de educația copiilor, încât îi trimit la 2.400 de școli cu toaleta în curte și la peste 4.000 care nu au autorizație ISU.

„Performanța profesorului se măsoară prin impactul atins la nivelul fiecărui elev în implementarea obiectivelor sistemului de învățământ“, spune documentul. Asta, în timp ce măririle salariale, în educație, li se aplică tuturor profesorilor cu același procent.

Legea „copy/paste“

De când PSD a câștigat alegerile, au trecut aproape doi ani și jumătate. Promisiunile neonorate din „Programul de guvernare“ au fost preluate de Ecaterina Andronescu și vor fi incluse, probabil, în Legea Educației. În decembrie 2016, PSD propunea: „Generalizarea programului Școală după Școală, cu includerea unor mecanisme de asigurare a calității pentru activitățile pedagogice, spre exemplu cele remediale“.

Citește și Legea Educației nu respectă „Programul de guvernare PSD“

Andronescu propune cam același lucru: „serviciile de tip Școală după Școală, programele remediale și diferențiate, precum și activitățile extrașcolare, de consiliere și orientare în alegerea carierei, serviciile de suport emoțional și psihologic sunt parte integrantă a ofertei fiecărei instituții de învățământ, fără a genera costuri suplimentare la nivelul familiei“.

Dacă în „Programul de Guvernare“, PSD voia ca tinerii să capete „o perspectivă antrepreno-rială“, Andronescu visează la „un spirit de inițiativă și antreprenoriat“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te