Legea Educației nu respectă „Programul de guvernare PSD“

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.04.2019 - 08:04
Ecaterina Andronescu vrea o nouă revoluție în Educație.

Ministrul Ecaterina Andronescu și-a prezentat viziunea care va sta la baza noii Legi a Educației. Numeroase prevederi nu au fost cuprinse în ceea ce Liviu Dragnea numea drept „Biblia PSD“ – „Programul de guvernare“.

SHARE

În „Programul de Guvernare“, PSD își asuma doar: „vom modifica Legea Educaţiei până, cel târziu, 1 ianuarie 2018, și vom elabora Legea Manualului care să reglementeze achiziția manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar“. Din decembrie 2016, PSD a avut trei miniștri ai Educației. Abia al patrulea a decis să se „radicalizeze“ și să elaboreze o complet nouă Lege a Educației, la opt ani distanță de documentul semnat de
Daniel Funeriu. 

Andronescu trimite copiii la grădinițele nefăcute de PSD

Una dintre cele mai controversate propuneri ale Ecaterinei Andronescu este intervalul vârstei de la care educația școlară devine obligatorie: „Educația pre-primară, primară și secundară, de la vârsta de 3 ani până la vârsta de 18 ani, este gratuită și obligatorie pentru toți cetățenii români.

În documentul „Educația ne unește“ se pune accentul 
pe creativitate

Învățământul obligatoriu începe la 3 ani și se termină printr-un examen de maturitate la vârsta majoratului. Parcursul școlar se construiește pe principiul flexibilității, este centrat pe nevoile și aptitudinile beneficiarului și duce la autonomizarea acestuia ca membru al societății, din punct de vedere personal și profesional“, se arată în documentul „Ecuația ne unește“ asumat de Andronescu.

În „Programul de guvernare PSD“ se vrea introducerea „sportului“ la Bac

Specialiștii consideră că obligativitatea trimiterii copilului la creșă este controversată. Mulți părinți preferă să își țină copiii acasă până în apro­pierea vârstei de școlarizare. Există și un motiv bine întemeiat pentru care unii părinți evită să își trimită copiii la creșe sau grădinițe. În multe localități, există o penurie de creșe, iar, în cele existente, condițiile nu sunt dintre cele mai favorabile.

Specialiștii consideră că obligativitatea trimiterii copilului la creșă este controversată

Citește și Andronescu reportează promisiunile

Intuind acest aspect, PSD a promis, în „Programul de guvernare“, că „va crește numărul de salariați, în special ca urmare a construcției de noi creșe şi grădiniţe (2.500 ca număr) de către stat, cu prioritate în zonele în care spiritul antreprenorial este mai puțin dezvoltat și în zone izolate“. După trei ani, PSD nu și-a onorat nici pe departe promisiunea.

Potrivit Programului Național de Dezvoltare Locală, s-au realizat 134 de grădinițe (4% din cele promise). Cum vrei să impui grădinița obligatorie când, tu, PSD, nu îți îndeplinești promisiunea de a construi astfel de unități de învățământ ? În „Programul de guvernare“, PSD se concentrează pe altă categorie de vârstă față de
Andronescu: „Punerea accentului pe partea educativă a îngrijirii copiilor între 0 și 3 ani, prin dezvoltarea
curriculum-ului, materialelor didactice și formarea profesorilor“.

Dreptul la muncă, în pericol

Obligativitatea de a urma doispre­zece clase, aspect care, probabil, se va regăsi în noua lege a Educației, vine în contradicție cu Codul Muncii. Acesta prevede că: „persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea
vârstei de 16 ani“. Este absurd, în aceste condiții, să impui unui tânăr să meargă la școală și după împlinirea vârstei la care are dreptul de a munci. Oricum, tinerii cu posibilități modeste vor părăsi școala în pofida obligativității de a o urma până la majorat. Acest aspect se va reflecta în creșterea procentelor abandonului școlar.

Revoluția uitată

Structura ciclului educațional se schimbă. Clasa a V-a este introdusă în ciclul primar. În clasele a V-a și a VI-a vor preda și învățători și profesori. În același timp, clasa zero devine clasa I. Clasa a IX-a trece la gimnaziu.

Evaluările Naționale sunt propuse să aibă loc la clasa a III-a (o evaluare cog­nitivă și socio-emoțională) și la clasa a VI-a (evaluarea nivelului elementar al competențelor). În prezent, Evaluările Naționale au loc la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a va deveni Evaluarea Națională de la clasa a IX-a. „Cei care nu fac față la Evaluarea Națională propunem să facă un an suplimentar. Nu înseamnă un an de repetenție, neapărat, ci să nu lăsăm pe nimeni să treacă mai departe de acest nivel fără compețentele necesare“, spune Ecaterina Andronescu.

Despre toată această „revoluție“ nu se scrie nimic în „Programul de guvernare al PSD“.

PSD promite mai mult sport. Andronescu: creativitate

Ecaterina Andronescu propune patru tipuri de bacalaureat. Bacalaureatul A1 și Bacalaureatul A2, pentru studiile liceale de științe și studiile socio-umaniste este format din cinci materii din care una este nouă: proba de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini.

Bacalaureatul pentru studii vocaționale are patru probe. Bacalaureatul profesional se dă din trei probe și dă dreptul la înscrierea în școli postliceale și instituții de învățământ terțiar non-universitar. Bacalaureatul profesional nu există în oferta cu care PSD a câștigat alegerile. Nici proba de „creativitate“. În „Programul de guvernare“, PSD promitea: „introducerea la Bacalaureat a unei probe obligatorii la disciplina Educație fizică“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te