Agenția Spațială Europeană s-a împrumutat la bănci după ce Dragnea a sistat contribuția României

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.07.2020 - 12:54
Inquam Photos

România nu a mai plătit contribuția la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene din 2017. Acest lucru a pus Agenția în dificultate, fiind nevoie de împrumuturi externe pentru buna continuare a activității.

SHARE

„Se aprobă plata sumei de 30.000.000 lei, reprezentând plata parțială a contribuției financiare restante a României la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene (ESA)”, scrie în proiectul de Hotărâre de Guvern.

România a acumulat datorii de peste 115 milioane de euro către Agenția Spațială Europeană (ESA), începând cu anul 2017. 

Plătim penalități la împrumuturi

În Nota de Fundamentare se arată modul în care PSD și guvernele care au condus între 2017 și 2019 au pus în dificultate Agenția Europeană Spațială. Agenția a fost nevoită să facă un împrumut bancar pentru a acoperi lipsa contribuției ce trebuia să vină din partea României.

„Începând cu 2017, România nu a achitat contribuția pentru programele opționale (22.812.422 euro pentru 2017, 34.563.549 euro pentru 2018, 37.265.847 euro pentru 2019, 20.772.732,8 euro, reprezentând primele două tranșe de 80% din contribuția pentru anul 2020). Precizăm că România nu are restanțe la programele obligatorii ale ESA.

Pentru contribuția restantă, ESA a contractat un împrumut la bancă în vederea continuării programelor la care participă industria românească, împrumutul generând astfel, penalizări pentru România”, se arată la capitolul „situația actuală” din Nota de Fundamentare.

Potrivit Notei de Fundamentare, „România a devenit cel de-al 19-lea stat membru al Agenţiei Spaţiale Europene în luna decembrie 2011. Conform Legii nr.262 din 07.12.2011 pentru ratificarea Acordului dintre România şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) privind aderarea României la Convenţia pentru înfiinţarea Agenţiei Spaţiale Europene şi termenii şi condiţiile aferente, contribuţia financiară a României se suportă integral de la bugetul de stat, iar Agenţia Spaţială Română (ROSA) este autoritatea desemnată să reprezinte România în aplicarea Acordului.

În prezent, sunt înregistrate și admise pentru a încheia contracte cu ESA mai mult de 170 de entități românești (private și de stat, din industrie, cercetare și universități). Acestea au încheiat mai mult de 185 de contracte în ultimii 4 ani”.

Care sunt costurile tehnologice

„Începând cu 1 iulie 2018, datorită neefectuării plăților, România a pierdut dreptul de vot în cadrul Consiliului si Comitetelor de program ESA, generându-se un precedent periculos cu efecte imprevizibile asupra mediului industrial și tehnologic național în domeniul spațial și conexe. Se periclitează astfel participarea tehnologiei și industriei naționale în cadrul programelor spațiale europene, întrerupându-se astfel un proces în evoluție, după eforturi de mai mult de două decenii.

Este pentru prima dată în istoria ESA, de la înființarea sa în 1975, când un Stat Membru ajunge în această situație”, arată Nota de Fudamentare.

Miniștrii cercetării care nu au plătit contribuția romînească la ESA:

Șerban-Constantin Valeca, Lucian Puiu Georgescu, Nicolae Burnete, Viorel Ştefan, Nicolae Hurduc. Toți sunt de la PSD.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te